Virusscanner; waar bestaat een goede virusscanner uit?

Virusscanner - goede virusscanner

Virusscanners vormen de belangrijkste bescherming tegen computervirussen. Aangezien onze computers continu online zijn is een goede virusscanner noodzakelijk, vooral wanneer men Windows als besturingssysteem gebruikt. Maar er is ook veel keuze, met zowel gratis als betaalde antivirusprogramma’s. In dit artikel leggen we uit wat een goede virusscanner doet en hoe je een goede keuze kunt maken.

Scroll direct naar een onderdeel:

Wat is een computervirus?

Een computervirus is een klein programma of stuk code dat via online verkeer of een datadrager op je computer terechtkomt. Hier kan het schade aanrichten, privégegevens stelen of de performance negatief beïnvloeden. In het artikel ‘Computervirus voorkomen en verwijderen’ lees je er meer over.

Wat is een virusscanner?

Een virusscanner is essentieel om je computer schoon te houden en veilig gebruik te kunnen maken van internet. Een virusscanner is een programma dat op verschillende manieren je computer beschermt tegen infecties. De populairste antivirusprogramma’s bestaan eigenlijk uit verschillende soorten scanners die infecties bestrijden in e-mails, tijdens het surfen, downloaden van bestanden, op de harddisk of tijdens het opstartproces. Het nadeel van het continu laten werken van een virusscanner op al die niveaus is wel dat je computer trager kan worden. Veel van de concurrentie tussen antivirusprogramma’s richt zich dan ook op invloed die ze hebben op de snelheidsperformance.

Wat zijn de belangrijkste functionaliteiten van een antivirusprogramma?

Een virusscanner kan over verschillende functionaliteiten beschikken:

 • Anti-virus: Is een basisfunctionaliteit waarbij het programma activiteiten op je computer in de gaten houdt en reageert op verdachte acties.
 • Anti-phising: Bescherming tegen phising is zeer belangrijk en integreert zich vaak met de browser en het e-mailprogramma. Met phising proberen hackers bij voorkeur creditcardgegevens in handen te krijgen.
  E-mail bescherming: Aangezien virussen zich graag verspreiden via e-mailbijlagen is dit een standaardonderdeel.
 • Anti-rootkit: Rootkits die zich diep in je besturingssysteem nestelen zijn vaak lastig te verwijderen. Bescherming tegen deze virussen helpt veel ellende voorkomen.
 • Anti-malware: Malware is een verzameling kwaadaardige software zoals trojaanse paarden of spyware die je privégegevens proberen te ontfutselen of schade aanrichten aan je computer. Vaak heb je om malware te voorkomen een specialistische scanner nodig.

Hoe dan ook kan men niet genoeg herhalen dat het regelmatig updaten van de virusscanner en vaak gebruikte programma’s (met name de browser) uiterst belangrijk is omdat door hackers en vandalen continu naar zwakheden wordt gezocht waar men vervolgens met nieuwe virussen gebruik van maakt.

Betaalde of gratis virusscanner?

Er worden een aantal uitstekende virusscanners aangeboden die men van de website van de fabrikant kan downloaden. Maar wat is het verschil tussen een gratis en betaalde virusscanner?

 • Meer functionaliteiten: In wezen heeft een virusprogramma waar je voor betaalt meer functionaliteiten. Sommige betaalde programma’s bieden een scala aan scans en beveiligingen (bijvoorbeeld een firewall, preventieve scans, bescherming tegen spam of hulp om de privacy te beschermen.)
 • Meer updates: Betaalde versies zullen over het algemeen de virusdatabase vaker updaten zodat men sneller is beschermd tegen de nieuwste dreigingen.
 • Meer aandacht voor preventie: Omdat betaalde programma’s meer kunnen, besteden ze ook meer aandacht aan de preventie.
 • Ouderlijk toezicht: Betaalde virusprogramma’s beschikken vaker over een functie die je controle geeft over welke website je kinderen kunnen bezoeken. Dit is niet alleen handig wat betreft ongeschikte content. Kinderen zijn zich niet van alle online gevaren bewust en kunnen makkelijk dingen als onbekende games downloaden waar je als volwassene voor op de hoede bent.
 • Hulpdienst: Betaalde virusscanners zullen vaak een helpdesk hebben waarbij je terecht kunt met vragen.

Veilig internetten

Wil je meer leren over veilig internetten? Bekijk dan eens ons artikel “10 tips voor veilig internetten! of lees hoe je malwareransomware of identiteitsfraude kan voorkomen. Al onze tips over veilig internetgebruik vind je in de categorie “Veilig internetten”.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: