3 tips om jezelf te beschermen tijdens het internetten

Het internet speelt een centrale rol in ons dagelijkse leven. In slechts enkele decennia zijn we het heel gewoon geworden om constant van alles op de hoogte te zijn. Om voortdurend met elkaar in contact te staan. Het is eigenlijk bizar hoe snel we afhankelijk zijn geworden van het internet. Tegelijkertijd zien we ook dat dit risico’s oplevert. Je stelt je toch kwetsbaar op online. Soms komt informatie op plekken terecht waar je ze liever niet ziet. En er liggen ook criminelen op de loer. Mensen die jouw gegevens kunnen gebruiken voor kwaadwillige doeleinden. 

Tegelijkertijd is het door de jaren heen steeds makkelijker geworden om het internet te gebruiken. Kijk alleen maar eens naar het aantal smartphonegebruikers in ons land. Er zijn nog maar weinig mensen die niet kunnen internetten op hun telefoon. Mensen sluiten op zijn minst wel een sim only abonnement af om te kunnen internetten of gebruiken beltegoed om online te kunnen gaan. Op straat is iedereen bijna constant online. Welk abonnement ze ook gebruiken. Je kunt dus zelfs buitenshuis het internet gebruiken. Meestal via openbare verbindingen, wat ook weer risico’s met zich meebrengt. Kortom: het is vandaag de dag belangrijker dan ooit tevoren om te weten hoe je jezelf tijdens het internetten kunt beschermen. In dit artikel geven we alvast drie handige tips die hierbij kunnen helpen. 

1. Gebruik zo min mogelijk openbare wifi-verbindingen 

Als je onderweg het internet gebruikt, dan doe je dit meestal door openbare wifi-verbindingen te gebruiken. Dit is erg handig als je eenvoudige dingen wil opzoeken, maar wees je er wel van bewust dat de kans om gehackt te worden op dergelijke verbindingen heel groot is. Probeer deze verbindingen daarom zo min mogelijk te leggen. Als je dit toch doet, gebruik het internet dan enkel voor oppervlakkige dingen. Log dus bijvoorbeeld nooit in op belangrijke websites terwijl je een openbaar wifi-netwerk gebruikt. Ben je klaar met internetten? Verbreek dan altijd direct de verbinding en wees voorzichtig met waar je op klikt terwijl je het netwerk gebruikt. 

2. Gebruik veel verschillende en bovenal veilige wachtwoorden 

Toen het gebruik van wachtwoorden net een beetje een ding werd, werd er vaak voor hele simpele dingen gekozen. Bijvoorbeeld de naam van een kind of huisdier of het typische ‘wachtwoord’. Uiteindelijk werden er steeds hogere eisen gesteld. Er moesten bijvoorbeeld vreemde tekens worden toegevoegd, een wachtwoord moest een specifiek aantal letters en cijfers bevatten, enzovoorts. Toch gebruiken nog steeds veel mensen een te gemakkelijk wachtwoord of gebruiken voor vrijwel elke site hetzelfde wachtwoord. Hierdoor ben je erg hackgevoelig. Daarom is het belangrijk om meerdere en bovenal veilige wachtwoorden te gebruiken. Het is slim om hierbij een wachtwoordmanager te gebruiken, zodat je je nooit meer vergist en altijd precies weet welk wachtwoord bij welke site hoort. Dit draagt bij aan veiliger internetten

3. Ken de verschillende trucs 

Nog altijd trappen heel veel mensen in de welbekende trucs die inmiddels over het gehele internet worden gebruikt. Bijvoorbeeld mailtjes van zogenaamde ‘banken’ waarbij mensen hun gegevens achterlaten. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze trucs en nooit zomaar je gegevens te delen of ergens op te klikken. Zo maak je het kwaadwillenden niet te gemakkelijk.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: