Zoekresultaten verwijderen uit zoekmachines

Zoekresultaten verwijderen uit zoekmachines

Tegenwoordig is het de normaalste zaak om informatie over mensen op het internet op te zoeken. Gewoon uit nieuwsgierigheid, om oude bekenden te vinden, om je aankomende date alvast te bekijken, om alvast een beeld te vormen over een sollicitant of om informatie in te winnen over een vakspecialist zoals een klusjesman, fotograaf of adviseur die je wilt gaan inhuren.

Wanneer mensen informatie over anderen zoeken op het internet, dan begint de zoektocht bijna altijd via een zoekmachine zoals Google of Bing. Wanneer de gevonden informatie alleen maar lovend is, zullen de meeste mensen er geen probleem mee hebben. Maar wat als de gevonden informatie over jou ongewenst of incorrect is?

In dit artikel leggen we uit hoe je een verzoek kan indienen om informatie uit zoekmachines te laten verwijderen, welke informatie hiervoor in aanmerking komt en of de informatie wel echt van het internet wordt verwijderd.

Het recht om vergeten te worden

Sinds mei 2014 is er een wet aangenomen door het Hof van Justitie van de Europese Unie die de zoekmachines verplicht dat personen een verzoek kunnen indienen om zoekresultaten waarin jouw naam voorkomt te verwijderen. Dit wordt ook wel het ‘recht om vergeten’ te worden genoemd.

Google zoekmachine: zoekresultaat verwijderen

In Nederland heeft Google een marktaandeel van ongeveer 94% van alle zoekopdrachten op de desktop en 98% van de zoekopdrachten op mobiel telefoon en tablet (1). Het overige gedeelte wordt nagenoeg opgevuld door Bing van Microsoft. Er blijft echter nog een klein aantal zoekopdrachten over via Yahoo.

Zoekresultaten verwijderen Google en andere zoekmachines

Zoekresultaten verwijderen uit zoekmachinesVoor welke gegevens kan je een verzoek indienen?

Het gaat om het verwijderen van zoekresultaten waarin iemands naam voorkomt. De zoekresultaten moeten ontoereikend, irrelevant of niet langer relevant, of buitensporig zijn ten aanzien van de doeleinden waarvoor ze zijn verwerkt.

Elk verzoek wordt door de betreffende zoekmachine afzonderlijk beoordeeld, waarbij de privacy rechten van het individu worden afgewogen tegen het recht van het publiek om op de hoogte te zijn van bepaalde informatie. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om financiële oplichting, wangedrag, strafrechtelijke veroordelingen of het openbare gedrag van overheidsfunctionarissen. De zoekmachinebedrijven beslissen uiteindelijk zelf of een verzoek wordt gehonoreerd.

Gegeven die vaak worden verwijderd

Gegevens die identiteitsfraude kunnen veroorzaken of gebruikt kunnen worden voor financiële transacties worden bijna altijd verwijderd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

[tie_list type=”checklist”]

  • Burgerservicenummer
  • Kopie paspoort
  • Bankrekeningnummer
  • Creditcard nummer
  • Foto van handtekening

[/tie_list]

Ook is de kans groter dat je verzoek wordt gehonoreerd wanneer er aantoonbaar misbruik wordt gemaakt van copyright of wanneer informatie in strijd is met de wet.

Formulieren om Google zoekresultaten te laten verwijderen

Bing en Google hebben allebei sinds dit jaar een formulier online gezet om informatie te laten verwijderen. Of Yahoo ook met een formulier komt om zoekresultaten te verwijderen is nog onbekend.

Google zoekresultaten verwijderen aan de hand van een formulier

zoekresultaten verwijderen google informatieSinds mei 2014 heeft Google een formulier gelanceerd waarmee je een verzoek kan indienen om ongewenste zoekresultaten Google waarin jouw naam voorkomt te verwijderen. Lees hier nog eens ons uitgebreid artikel over ‘Ontgooglen‘.

Klik hier om naar het ‘Google formulier zoekresultaten verwijderen’ te gaan.

Wil je uitgebreide informatie over het ‘Google formulier zoekresultaten verwijderen’; hoe het werkt, wanneer de zoekresultaten worden verwijderd en voor welke landen het geldt, lees dan onze uitgebreide uitleg in het artikel ‘Google formulier zoekresultaten verwijderen; hoe werkt het?’.

Bing formulier om zoekresultaten te verwijderen

Bing formulier zoekresultaten verwijderen uit zoekmachinesSinds juli 2014 heeft ook Bing een formulier gelanceerd om een verzoek in te dienen om zoekresultaten te verwijderen. De systematiek en de voorwaarden zijn nagenoeg hetzelfde als die van Google.

Klik hier om naar het ‘Bing formulier zoekresultaten verwijderen’ te gaan.

Yahoo formulier om zoekresultaten te verwijderen

Yahoo formulier zoekresultaten verwijderen uit zoekmachinesOok Yahoo heeft een formulier waarmee je verzoek kan indienen om zoekresultaten te verwijderen. De systematiek en de voorwaarden zijn ook hier nagenoeg hetzelfde als die van Google.

Klik hier om naar het ‘Yahoo formulier zoekresultaten verwijderen’ te gaan.

Verwijder gegevens bij de bron

Zoekresultaten verwijderen uit zoekmachines

Wanneer een verzoek om gegevens te verwijderen is gehonoreerd, dan zal het zoekresultaat (de verwijzing naar de informatie) na enige tijd worden verwijderd. De informatie zelf wordt echter niet van het internet verwijderd! De informatie is dus nog rechtstreeks beschikbaar op de website (bron) waar de informatie is gepubliceerd. Hoe je de informatie van de bron kan verwijderen, wordt beschreven in het artikel Gegevens van het internet verwijderen.

Meer tips om informatie van het internet te verwijderen

In onze categorie “Informatie van het internet verwijderen” vind je handige tips om ongewenste informatie over jou of jouw bedrijf van het internet te verwijderen. Zo vind je tips hoe je een verzoek indient on informatie te verwijderen van een website of social media kanaal.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: