Google formulier zoekresultaten verwijderen; hoe werkt het?

Dagelijks interessante cryptocurrencies ontdekken die nog flink kunnen stijgen? Wordt dan hier lid van het Telegram kanaal en join 500+ anderen.

zoekresultaten verwijderen google

Een groot gedeelte van de mensen geeft aan dat de meeste informatie die ze op de eerste internetpagina van de zoekresultaten vinden niet correct is of niet over zichzelf gaat, maar bijvoorbeeld over mensen met een soortgelijke naam.

Vervelend, want informatie over anderen zoeken op het internet is gebruikelijker dan je denkt. Uit onderzoek blijkt dat 2 op de 3 mensen wel eens informatie over anderen zoekt op het internet.

De gevonden informatie over jou op het internet draagt bij aan het beeld dat mensen over jou vormen; jouw online identiteit! Maar wat als de informatie niet klopt?

Google zoekresultaten verwijderen

Google heeft 30 mei 2014 een formulier gelanceerd waarmee je een verzoek kan indienen om informatie over jou uit de zoekresultaten te laten verwijderen.

Dit doet Google omdat een recente uitspraak het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft bepaald dat je nu een verzoek kunt indienen om zoekresultaten waarin jouw naam voorkomt te verwijderen. Meer informatie hierover lees je in het artikel ‘Google tool om jezelf uit de zoekresultaten te verwijderen’.

Welke gegevens kan je uit de Google zoekresultaten verwijderen?

Google geeft aan dat gebruikers kunnen vragen zoekresultaten te verwijderen waarin hun naam voorkomt. De zoekresultaten moeten ontoereikend, irrelevant of niet langer relevant, of buitensporig zijn ten aanzien van de doeleinden waarvoor ze zijn verwerkt.

Elk verzoek wordt afzonderlijk beoordeeld, waarbij de privacy rechten van de individu worden afgewogen tegen het recht van het publiek om op de hoogte te zijn van bepaalde informatie van openbaar belang. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om financiële oplichting, wangedrag, strafrechtelijke veroordelingen of het openbare gedrag van overheidsfunctionarissen.

Hoe werkt het zoekresultaten verwijderen Google formulier?

1. Ga naar het Google formulier zoekresultaten verwijderen: klik hier voor het Google formulier.
2. Selecteer het land waarin je woont.
3. Vul de gevraagde gegevens in zoals jouw naam, e-mailadres, het webadres (URL) dat je uit zoekresultaten wilt verwijderen en de reden hiervan.
4. Klik op ‘Meer toevoegen’ onderaan het Google formulier om meerdere verzoeken tot verwijdering van zoekresultaten tegelijkertijd in te dienen.
5. Voeg vervolgens een kopie van jouw legitimatiebewijs toe via ‘Choose file’.
6. Vul vervolgens de datum van indienen in.
7. Voer tenslotte jouw ‘handtekening’ in door je voor- en achternaam in te typen en klik op ‘Verzenden’.

Wanneer is een zoekresultaat verwijderd?

Alle aanvragen via het Google formulier worden individueel door Google beoordeeld. Wanneer jouw verzoek is gehonoreerd, dan krijg je een bevestiging opgestuurd via het door jouw opgegeven e-mailadres.

Zijn de Google zoekresultaten over mij nu echt verwijderd?

De uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft alleen betrekking op zoekresultaten binnen Europa. De verwijderde zoekresultaten over jou kunnen dus wel naar voren komen in alle zoekopdrachten uitgevoerd in alle landen buiten Europa.

Verwijder gegevens bij de bron

De zoekresultaten van Google zijn verwijzingen (weblinks) naar de website waar de informatie op te vinden is. Google zorgt dat het zoekresultaat (de verwijzing naar de informatie) wordt verwijderd. De informatie zelf wordt dus niet van het internet verwijderd!

Google formulier zoekresultaten verwijderen

Aan het einde van het Google formulier geeft Google aan dat ze mogelijk een verzoek indienen bij de webmaster van de betreffende website waar jouw informatie wordt getoond. Of Google dit daadwerkelijk echt doet is onduidelijk. Het is waarschijnlijk effectiever om zelf contact op te nemen met de betreffende webmaster en te vragen om de informatie over jou te verwijderen. Meer hierover kan je lezen in de artikelen ‘Informatie van het internet verwijderen’ en ‘Ontgooglen; zo ontgoogle jezelf uit Google!’.

Meer tips om informatie van het internet te verwijderen

In onze categorie “Informatie van het internet verwijderen” vind je handige tips om ongewenste informatie over jou of jouw bedrijf van het internet te verwijderen. Zo vind je tips hoe je een verzoek indient on informatie te verwijderen van een website of social media kanaal.


  Instructie Informatie Verwijderen Van Het Internet - Voorkant DHP2

Vergroot jouw kans bij het verwijderen van online informatie!

Het verwijderen van informatie op het internet is niet eenvoudig. Zelfs wanneer jouw verwijderingsverzoek gehonoreerd wordt door zoekmachines zoals Google en Bing, dan is de ongewenste informatie nog niet van het internet verwijderd. Met onze “Instructie informatie van het internet verwijderen”, bestaande uit duidelijke richtlijnen en voorbeeldbrieven, vergroot jij jouw kans om informatie van het internet te verwijderen. Klik hier voor de instructie!


[thrive_leads id='9039']

4 Berichten

 1. Bij deze wou ik graag een vraag stellen over het verwijderen van zoekresultaten. Als ik het formulier invul moet ik een kopie van mijn id kaart meesturen, terwijl er de laatste tijd veel geschuwd word dit niet te doen ivm identiteitsfraude. Vandaar mijn vraag; kan ik de zoekresultaten ook op een andere manier verwijderen? Mvg Wendy Termeer

  • Mijn Online IDentiteit

   Beste Wendy,
   Bedankt voor jouw vraag. De meest ideale manier om ongewenste informatie van het internet te verwijderen is de informatie proberen te verwijderen van de website (de bron) waar de informatie zich op bevindt. Zoekresultaten van Google of Bing zijn eigenlijk alleen links (verwijzingen) naar de informatie van de bron. Wanneer informatie van de bron is verwijderd, wordt de informatie na verloop van tijd automatisch uit Google of Bing verwijderd. Hoe dit werkt hebben we beschreven in het artikel ‘Informatie van het internet verwijderen’.

   • Vergeet echter niet dat Google alle sites ook daadwerkelijk opslaat in een zogeheten ‘cache’. Sites die verwijderd worden kunnen meestal deels nog teruggehaald worden, dus alleen verwijderen van de inhoud lost niet alles op.
    Type maar eens een willekeurige zoekterm in en klik bij de resultaten maar eens op het kleine driehoekje naast de link. Dan staat daar de optie “in cache”. Dit betekent een eerder opgeslagen, niet recente versie van jouw website. Daar kun je zelf niks mee doen.
    Enige manier is dus het invullen van het formulier en Google vertrouwen bij het inzenden van een kopie van je id-kaart. Er staat ook omschreven dat je een aantal dingen mag wegstrepen, zodat alleen de hoogstnodige informatie zichtbaar is op die kopie. Maak daar dan gebruik van. Maak de dingen onzichtbaar die ze niet hoeven te weten (eventueel ook de foto), dan is de kans op identiteitsfraude al een stuk minder.
    Maar ga er niet vanuit dat alles weg is als jij de website offline haalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons op social media voor de laatste tips