Informatie van het internet verwijderen; zo verwijder je je gegevens

Informatie van het internet verwijderen

We publiceren tegenwoordig heel wat informatie over onszelf op het internet. Zo posten we berichten, foto’s, video’s, reviews, informatie over uitgaan, werk en studie op sociale media kanalen, blogs, reissites of nieuwssites. Maar ook anderen publiceren steeds vaker informatie waarin wij genoemd worden of op een foto zichtbaar zijn.

Maar wat moet je nou doen als er onjuiste, ongepaste of gewoon ‘oude’ informatie over jou op het internet staat die je wilt verwijderen?

In dit artikel beschrijven we wat je zelf kunt doen om ongewenste informatie over jou van het internet te verwijderen.

Scroll direct naar een onderdeel

[tie_list type=”checklist”]

Welke gegevens kun je laten verwijderen?

Informatie die jij zelf hebt gepubliceerd op een eigen website, zoals een persoonlijke website of blog, of op een webpagina waar je direct toegang toe hebt, zoals jouw Facebook of LinkedIn pagina, kan je meestal zelf verwijderen.

Maar wanneer je informatie hebt gepubliceerd op een website of social media pagina van iemand anders of wanneer anderen ongewenste informatie over jou hebben gepubliceerd, dan is het vaak lastiger om de informatie te verwijderen.

Gegevens die identiteitsfraude kunnen veroorzaken of gebruikt kunnen worden voor financiële transacties worden vaak verwijderd zoals burgerservicenummer, kopie paspoort, bankrekening- of creditcardnummer. Ook aantoonbaar copyright of teksten of afbeelding in strijd met de wet worden vaak verwijderd.

Meningen, opmerkingen, reviews en dergelijke worden vaak niet verwijderd. Mocht jouw verzoek om het verwijderen van een mening en dergelijk niet worden gehonoreerd, vraag dan of verwijzingen die naar jou als persoon herleiden (zoals naam, contactgegevens of een link jouw website of social media profiel) kunnen worden verwijderd.

Hoe kan je informatie van het internet verwijderen?

Gegevens van het internet verwijderen Hieronder geven we de mogelijkheden weer hoe je informatie kan verwijderen van een website, forum en social media kanaal.

Website

Wanneer je ongewenste informatie van een website wilt verwijderen, dan zal je hiervoor een verzoek moeten indienen bij de eigenaar van de website of het bedrijf achter de website.

Op de meeste websites vind je de contactgegevens of een invulformulier om contact op te nemen met het bedrijf of eigenaar van de betreffende website. Mocht je geen contactgegevens vinden dan kan je de deze vaak opzoeken via de website Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Voor buitenlandse websites kan je de contactgegevens opzoeken via de website Whois.net.

Verzoek indienen

Houd er rekening mee dat websites geregeld verzoeken krijgen om informatie te verwijderen. Wil je jouw kans vergroten dat jouw verzoek in behandeling wordt genomen, zorg dan voor een net en duidelijk onderbouwd verzoek. Vermeld natuurlijk het webadres waar de ongewenste informatie op staat en om welke informatie het precies gaat. Wanneer je kan aantonen dat de informatie op de betreffende website incorrect is, bijvoorbeeld bij plagiaat van copyright, stuur dan deze documenten voor de volledigheid mee.

Forum

Wanneer je zelf informatie op een forum hebt gepubliceerd, dan heb je de eigenaar toestemming gegeven om de informatie te publiceren. Wanneer je een account hebt op het betreffende forum, dan kan je soms inloggen en soms door jouzelf gepubliceerde berichten nog aanpassen.

Kan dat niet of wil je incorrecte of ongewenste informatie van anderen laten verwijderen, dan kan je het beste contact opnemen met de moderator. Een moderator is een persoon die verantwoordelijk is voor het forum of van een onderdeel (vaak een thema) van het forum. Mocht de moderator je niet kunnen helpen, dan kan je natuurlijk proberen contact op te nemen met het bedrijf of eigenaar achter de website zoals beschreven in het vorige onderdeel.

Social media

Berichten van social media verwijderen Het verwijderen van berichten waarin jij bent vermeld of foto’s en video’s waarin jij voorkomt op social media kanalen zoals Facebook of Google+ kan lastig zijn, omdat berichten vaak snel worden gedeeld en verspreid op het internet.

Berichten van jezelf verwijderen
Wanneer je zelf een bericht verspreidt, kan je deze natuurlijk zelf van jouw tijdlijn verwijderen. Wanneer het bericht bijvoorbeeld al gedeeld, getagd, geliked is of een +1 heeft gekregen door jouw vrienden, dan blijft het bericht zichtbaar op de tijdlijn van jouw vrienden. Je zal dan aan de betreffende personen moeten vragen of ze het bericht willen verwijderen van hun tijdlijn.

Berichten van anderen verwijderen

Wanneer anderen een ongewenst bericht plaatsen waarin jij voorkomt, dan zal je de betreffende persoon die het bericht heeft geplaatst moeten verzoeken om het bericht te verwijderen of aan te passen. Ook hier geldt weer dat wanneer het bericht eenmaal is gedeeld door anderen, je ook deze personen zal moeten verzoeken het bericht te verwijderen.

Mocht het niet lukken om de ongewenste informatie te verwijderen, dan kan je proberen contact op te nemen met het betreffende social media kanaal en verzoeken het bericht te verwijderen. Als het geen informatie is dat in strijd is met de wet of persoonlijke informatie zoals een Burgerservicenummer, bankrekeningnummer of creditcard gegevens dan is de kans klein dat je verzoek wordt gehonoreerd.

Zoekresultaten verwijderen

Zoekresultaten verwijderen uit zoekmachines Vaak is de ongewenste informatie ook te vinden in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google of Bing. Wanneer het gelukt is om de ongewenste informatie van een website te verwijderen, dan zal de informatie na verloop van tijd vaak automatisch uit de zoekresultaten verdwijnen. Simpelweg omdat de informatie niet meer bestaat.

Is het niet gelukt om de informatie van de bron te verwijderen of komt de informatie nog voor in de zoek resultaten van de zoekmachines, dan kan je een verzoek indienen bij de betreffende zoekmachine om het zoekresultaat (weblink naar de informatie van de bron te verwijderen). Hoe je dit doet, kan je lezen in de artikelen ‘Zoekresultaten verwijderen uit zoekmachines’ en ‘Ontgooglen; zo ontgoogle jezelf uit Google!’.

Voorkomen is beter dan genezen

Door de privacy instellingen van jouw social media kanalen goed in te stellen, kan je vooraf bepalen wie jouw berichten kan zien, wie berichten op jouw tijdlijn mag plaatsen en zelfs voorkomen dat jouw social media pagina in de zoekresultaten van de zoekmachines wordt opgenomen. Wil je hier meer over leren, bekijk dan onze handleidingen ‘Social media privacy instellingen’.

Veilig internetten

Wil je ook meer leren over veilig internetten? Bekijk dan eens ons artikel “10 tips voor veilig internetten! of lees hoe je malwareransomware of identiteitsfraude kan voorkomen. Al onze tips over veilig internetgebruik vind je in de categorie “Veilig internetten”.

[adinserter name=”Shortcode ebook informatie verwijderen”]

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: