Computervirus; zo voorkom en verwijder je een virus!

Computer virus verwijderen - virus pc voorkomen

Een computer virus is een klein programma dat zich via online dataverkeer of een datadrager (USB-stick, cd-rom, dvd) toegang verleent op de computer. Vaak probeert het zich daarna verder te verspreiden. Er bestaan vele soorten virussen die op verschillende manieren schade aanrichten of de performance van de computer doen afnemen. In dit artikel vertellen we je meer over computervirussen, wat je er tegen kunt doen en hoe je een virus van jouw pc kan verwijderen.

Scroll direct naar een onderdeel:

[tie_list type=”checklist”]

Wat is een computer virus?

Een computervirus is een programma of een stuk code dat ongevraagd op je computer wordt geïnstalleerd. Eenmaal aanwezig kan het een bepaalde taak uitvoeren. Deze taak kan voor de eigenaar van de computer ongemerkt plaatsvinden of in de ergste gevallen het complete besturingssysteem platleggen. Het is strafbaar om een computervirus in omloop te brengen.

Wat zijn de symptomen van een computervirus?

De eenvoudigste manier om erachter te komen dat je een virus op de pc hebt is door een virusscanner op de computer te installeren. Wie dat niet heeft gedaan zal subtiele signalen moeten oppikken. Een computer die opeens trager werkt of opstart is altijd een slecht teken. Websites die er anders uitzien vormen een signaal net als onbekende programma’s die in het startmenu of ergens anders op de harddisk opduiken.

Soorten computervirussen

Er bestaat een onderscheid tussen gewone virussen en wormen. Een virus is klein stukje code en heeft een executable of document nodig om geactiveerd te worden. De drie belangrijkste soorten zijn:

[tie_list type=”plus”]

  • Executable virus: Een soort dat eigenlijk over zijn hoogtepunt is. Nadat het op de computer is geïnstalleerd, verspreidt het zich totdat het klaar is om zijn werkelijke doel te volbrengen.
  • Bootsectorvirus: Een gemeen en hardnekkig soort virus dat zich nestelt in de BIOS van je computer waardoor het controle krijgt over de opstartprocedure.
  • Macrovirus: Een macrovirus richt zich op Microsoft Office omdat het zich makkelijk met documenten verspreidt. Ook het mailprogramma Outlook Express is gevoelig voor dit soort virussen.

[/tie_list]

Wormen kunnen onafhankelijk functioneren en zichzelf verspreiden over het internet bij voorkeur door zichzelf te kopiëren. Dit zijn onder andere:

[tie_list type=”plus”]

  • Trojaanse paarden: Een virus dat in een onschuldig programma is verwerkt. Zoekbalken zijn een favoriete drager.
  • Browser redirect: Een irritante maar meestal minder schadelijke infectie. De worm zorgt ervoor dat je homepage of standaard zoekmachine is veranderd.
  • Malware: Een categorie die de laatste jaren enorm is toegenomen. Het is een veelzijdige verzameling van kwaadaardige software die op allerlei manieren probeert misbruik te maken van een computer of gebruiker, bijvoorbeeld door privégegevens te verzamelen.

[/tie_list]

Hoe kan je een virus op de pc voorkomen?

Een computervirus is simpelweg te voorkomen door een goede virusscanner te installeren. Hierna moet men een gedegen scan van het systeem doen. Bovendien is het belangrijk om de virusscanner automatisch te laten updaten zodat nieuwe dreigingen kunnen worden bestreden. Open nooit e-mailbijlagen van afzenders die je niet persoonlijk kent en kijk ook uit met e-mails van bekende bedrijven, deze worden vaak geïmiteerd. Downloaden van software van onbekende websites is zeer gevaarlijk.

”Probeer betrouwbare software regelmatig te updaten. Linux en Apple computers hebben over het algemeen veel minder last van virussen, al is dit geen garantie.”

Hoe kan je een computervirus verwijderen?

Zelf een virus van de pc verwijderen is lastig. De betere virusscanner zal een gevonden virus secuur verwijderen. Malware wordt vaak beter gevonden met gespecialiseerde malware scanners. Soms zullen antivirusbedrijven een apart programma aanbieden voor zeer hardnekkige of uitzonderlijke virussen. Vaak is het aan te raden om de scanner te laten werken in Safe Mode waardoor het virus minder kans heeft om “tegen te werken”. pc virus verwijderen

”In het allerergste geval kan men het besturingssysteem opnieuw installeren. Daarom is het ook belangrijk om altijd een goede back-up te maken van belangrijke data.”

Hoe helpen virusscanners tegen een virus op de computer?

Een goede virusscanner zorgt voor continue beveiliging maar zal ook ingrijpen wanneer een virus dreigt actief te worden. De scanner zal een duidelijk signaal afgeven en vragen of het virus apart moet worden gezet (quarantaine) of meteen moet worden vernietigd. Heel effectief zijn zogenaamde rescue cd’s waarop een virusscanner staat. De scanner kan bij opstarten van de computer autonoom de harde schijf scannen zonder inmenging van het besturingssysteem of virus. In het artikel ‘Virusscanner’ zullen we uitgebreider ingaan op de verschillende soorten virusscanners.

Veilig internetten

Wil je meer leren over veilig internetten? Bekijk dan eens ons artikel “10 tips voor veilig internetten! of lees hoe je malwareransomware of identiteitsfraude kan voorkomen. Al onze tips over veilig internetgebruik vind je in de categorie “Veilig internetten”.

Gerelateerd

Beste PC Cleaner      Beste cloudopslag

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: