Personen zoeken op het internet

Personen zoeken op het internet

Volgens een onderzoek van het PewResearchCenter(1) zoeken 2 op de 3 mensen informatie over anderen personen. En meer dan de helft van alle mensen geeft aan zichzelf wel eens te hebben gegoogeld, om even te kijken wat voor informatie er online staat. Het wordt steeds gebruikelijker om informatie over anderen op te zoeken. Maar naar welke personen zoeken we dan? In dit artikel gaan we verder in op hoe je een persoon kunt vinden.

Personen zoeken uit het verleden

Personen zoeken uit het verleden is het populairst, zoals uit tabel 1 blijkt. Bijna de helft van de mensen heeft wel eens klasgenoten, vrienden, een jeugdliefde of anderen personen waar ze contact mee zijn verloren online opgezocht. Bijvoorbeeld via Facebook of Instagram. 40% van de mensen geeft aan zelf wel eens benaderd te zijn door iemand uit het verleden. Opvallend is dat mensen die zelf benaderd zijn ook meestal zelf weer mensen gaan opzoeken op het internet.

Professionals kunnen personen zoeken op naam

Opvallend is dat mensen die zelf benaderd zijn ook meestal zelf weer mensen gaan opzoeken op het internet. Internet heeft ervoor gezorgd dat het zoeken en vergelijken van producten nog nooit zo gemakkelijk is geweest. Steeds belangrijker wordt ook het zoeken naar informatie over personen waar we een zakelijke relatie mee willen aangaan, iemand opsporen via naam is dan ook erg eenvoudig geworden. 44% van de mensen geeft aan informatie te hebben opgezocht over een personen die producten of diensten aanbieden zoals een klusjesman, freelancer of adviseur. Ook hier zoeken en vergelijken we diverse aanbieders en nemen we goede en slechte informatie mee in onze beoordeling.

Vrienden en familie zoeken op naam

Groeiend is het zoeken naar informatie over vrienden en familie. In 2006 zocht nog 1 op de 4 mensen informatie over vrienden, terwijl in 2012 dit aantal is gestegen naar meer dan 1 op de 3. Wel is er een duidelijke link met de leeftijd van de ‘zoekers’. Het zoeken naar vrienden en familie is het populairst bij jong volwassenen tussen de 18 en 29 jaar, gevolgd door volwassenen tussen de 30 en 49 jaar.

Werk gerelateerde personen zoeken

Ook populair is personen zoeken in de werkkring. 1 op de 4 mensen geeft aan informatie op te zoeken over bestaande collega’s, werknemers, vakgenoten of concurrenten.
Uit een onderzoek van ExecuNet (2) blijkt bovendien dat 90% van de recruiters online-informatie over zijn kandidaten opzoekt om een completer beeld te verkrijgen. Een goed platform hiervoor is bv LinkedIn.

Personen die je binnenkort gaat ontmoeten

Ook aanstaande dates worden opgezocht op Google. Een gedeelte geeft aan informatie over een zojuist of komende date op te zoeken. Mensen die gebruik maken van online datingsites doen 2 keer keer zo vaak als mensen die daar geen gebruik van maken. Opvallend is dat mannen en vrouwen evenveel zoeken naar hun toekomstige date.

Tabel 1. 2 op de 3personen zoeken informatie over anderen op het internet
Personen zoeken op het internet
Bron: Pew Research Center, Reputation management and social media

Persoon zoeken op naam en natrekken

Personen zoeken op internet of iemand natrekken op internet wordt steeds gebruikelijker. Redenen zijn het herstellen van een oude relatie, het uitvoeren van een “background check”, iemands zijn diensten willen beoordelen, een beeld over iemand willen vormen of gewoon omdat we nieuwsgierig zijn. Niet iedereen wil gevonden worden, dus personen zoeken op naam en woonplaats kan niet altijd heel eenvoudig zijn.

Zoeken naar jezelf

57% van de internetgebruikers geeft aan dat ze zichzelf wel eens via een zoekmachine hebben opgezocht. 62% van deze mensen geeft aan dat de gevonden informatie op de eerste internetpagina van de zoekresultaten NIET over zichzelf gaat maar over naamgenoten of over mensen met een soortgelijke naam.

Kortom, informatie over personen zoeken op het internet is populair. Internet geeft mensen de mogelijkheid om snel en eenvoudig informatie over anderen te zoeken. Maar of alle gevonden informatie juist is, dat is de vraag.

Leer hoe je je jezelf kunt ‘ontgooglen‘!

Informatie over personen zoeken op het internetBlijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze maillijst en ontvang praktische tips over hoe jij jouw online-identiteit kan managen.

Bronnen:
1: Pew Research Center, Reputation management and social media
2: ExecuNet, Executive Job Market Intelligence Report 2013

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: