Personen zoeken op het internet

Personen zoeken op het internet

Een persoon vinden; Wie zoek jij? en wie zoekt jou?

2 op de 3 mensen zoekt informatie over anderen personen
op het internet, volgens onderzoek van het PewResearchCenter(1). En meer dan de helft van alle mensen geeft aan zichzelf wel eens te hebben gegoogled, om even te kijken wat voor informatie er online staat. Het wordt steeds gebruikelijker om informatie over anderen op te zoeken. Maar naar welke personen zoeken we dan?

Personen zoeken uit het verleden

Personen zoeken uit het verleden is het meest populair, zoals uit tabel 1 blijkt. Bijna de helft van de mensen heeft wel eens klasgenoten, vrienden, een jeugdliefde of anderen personen waar ze contact mee zijn verloren online opgezocht. Sommigen zijn zelfs weer herenigd via bijvoorbeeld Facebook. 40% van de mensen geeft aan zelf wel eens benaderd te zijn door iemand uit het verleden. Opvallend is dat mensen die zelf benaderd zijn ook veelal zelf weer mensen gaan opzoeken op het internet.

Professionals kunnen personen zoeken op naam

Op de tweede plaats staat het zoeken naar professionals. Internet heeft ervoor gezorgd dat het zoeken en vergelijken van producten nog nooit zo gemakkelijk is geweest. Steeds belangrijker wordt ook het zoeken naar informatie over personen waar we een zakelijke relatie mee willen aangaan, iemand opsporen via naam is dan ook erg eenvoudig geworden. 44% van de mensen geeft aan informatie te hebben opgezocht over een personen die producten of diensten aanbieden zoals een klusjesman, freelancer of adviseur. Ook hier zoeken en vergelijken we diverse aanbieders en nemen we goede en slechte informatie mee in onze beoordeling.

Vrienden en familie zoeken op naam

Groeiend is het zoeken naar informatie over vrienden en familie. In 2006 zocht nog 1 op de 4 mensen informatie over vrienden, terwijl in 2012 dit aantal is gestegen naar meer dan 1 op de 3. Wel is er een duidelijke link met de leeftijd van de ‘zoekers’. Het zoeken naar vrienden en familie is het populairst bij jong volwassenen tussen de 18 en 29 jaar, gevolgd door volwassenen tussen de 30 en 49 jaar.

Werk gerelateerde personen zoeken

Ook populair is personen zoeken in de werkkring. 1 op de 4 mensen geeft aan informatie op te zoeken over bestaande collega’s, werknemers, vakgenoten of concurrenten.
Uit een onderzoek van ExecuNet (2) blijkt bovendien dat 90% van de recruiters online informatie over zijn kandidaten opzoekt om een completer beeld te verkrijgen.

Personen zoeken die je nog gaat ontmoeten

Ook aanstaande dates worden opgezocht op Google. Een gedeelte geeft aan informatie over een zojuist of komende date op te zoeken. Mensen die gebruik maken van online datingsites doen 2x keer zo vaak als mensen die daar geen gebruik van maken. Opvallend is dat mannen en vrouwen evenveel zoeken naar hun toekomstige date.

Tabel 1. 2 op de 3personen zoeken informatie over anderen op het internet
Personen zoeken op het internet
Bron: Pew Research Center, Reputation management and social media

Iemand natrekken op internet

Iemand natrekken op internet wordt steeds gebruikelijker. Redenen zijn het herstellen van een oude relatie, het uitvoeren van een “background check”, iemands zijn diensten willen beoordelen, een beeld over iemand willen vormen of gewoon omdat we nieuwsgierig zijn.

Jezelf zoeken

57% van de internet gebruikers geeft aan dat ze zichzelf wel eens via een zoekmachine hebben opgezocht. 62% van deze mensen geeft aan dat de gevonden informatie op de eerste internetpagina van de zoekresultaten NIET over zichzelf gaat maar over naamgenoten of over mensen met een soortgelijke naam.

Kortom, informatie over personen zoeken op het internet is populair. Internet geeft mensen de mogelijkheid om snel en eenvoudig informatie over anderen te zoeken. Maar of alle gevonden informatie juist is, dat is de vraag.

Informatie over personen zoeken op het internetWie zoekt wie op het internet
Mijn Online IDentiteit houdt momenteel een Nederlands onderzoek over personen zoeken op het internet op basis van persoonsnamen.

Resultaten uit het onderzoek worden op de website www.mijnonlineidentiteit.nl gepubliceerd.


Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze maillijst en ontvang praktische tips over hoe jij jouw online identiteit kan managen.

Bronnen:
1: Pew Research Center, Reputation management and social media
2: ExecuNet, Executive Job Market Intelligence Report 2013