Snapchat app privacy instellingen uitgelegd

Snapchat privacy instellingen

In Nederland gebruiken dan meer dan 1 miljoen mensen Snapchat. Mateloos populair is het versturen van selfies via Snapchat. Even een gekke bek trekken met je vrienden om deze vervolgens te delen met de rest van je vrienden. Je vrienden kunnen niet heel lang van jouw te gekke selfie genieten, want na enkele seconden verdwijnt de foto automatisch.

In dit artikel leggen we alle Snapchat privacy instellingen aan jou uit.

Scroll direct naar een onderdeel:

Wat is Snapchat?

Snapchat is een app voor jouw mobiele telefoon waarmee je foto’s en video’s kan versturen die enkele seconden zichtbaar zijn voor de ontvangers. Je kan zelf het aantal seconden bepalen met een maximum van 10 seconden. Op die manier kan je jouw dagelijkse leven delen met jouw vrienden zonder dat de foto’s bewaard worden.


Wat is Snapchat Story (Mijn verhaal)?

Wel kan je jouw foto’s en video’s toevoegen aan de functie Snapchat Story. Je creëert zo een ‘compilatie’, oftewel een verhaal van jouw beeldmateriaal. Wanneer je jouw Snapchat Story deelt kunnen de mensen met wie je dit deelt jouw Snapchat story zo vaak zien als ze willen voor een periode van 24 uur. Daarna verdwijnt jouw Snapchat Story automatisch. De zogenaamde Snapchat Story is in Nederland ook wel bekend als Snapchat Mijn Verhaal.

Privacy instellingen Snapchat

In dit onderdeel leggen we uit waar je de privacy instellingen Snapchat kan vinden.

Open jouw Snapchat app en klik op het Snapchat icoon bovenaan in het beginscherm zoals aangegeven in afbeelding 1.1. Klik vervolgens op het tandwiel icoon rechtsboven zoals aangegeven in afbeelding 1.2. Je bent nu beland in het instellingen menu van Snapchat.

Er zijn eigenlijk 2 belangrijke privacy instellingen in de Snapchat app, namelijk wie kan jouw Snaps (foto’s en video’s) zien en wie kan jouw Snapchat Story (Mijn Verhaal) zien?

Privacy instellingen Snapchat - Snapchat app

‘Contact met mij opnemen’

Klik in het instellingen menu op ‘Contact met mij opnemen’. Je krijgt nu 2 opties; ‘Iedereen’ en ‘Mijn vrienden’. Geef hier aan of alleen jouw goedkeurde contacten (Jouw vrienden) of iedereen op Snapchat jouw Snaps mag zien.

‘Mijn Verhaal Bekijken’

Klik op ‘Mijn Verhaal Bekijken’. Je krijgt nu 3 opties; ‘Iedereen’‘Mijn vrienden’ en ‘Aangepast’. Geef hier aan of alleen jouw goedkeurde contacten (Jouw vrienden), iedereen op Snapchat of een selectie van jouw vrienden, exclusief vrienden die jij geblokkeerd hebt, (aangepast) jouw Snapchat Verhaal mogen zien.

‘Me zien in Snel toevoegen’

Met ‘Snel toevoegen’ kunnen vrienden elkaar gemakkelijk vinden op Snapchat. Als je dit ingeschakeld hebt staan, dan verschijnt je naam in het onderdeel Snel toevoegen van andere Snapchat gebruikers als je bijvoorbeeld dezelfde vrienden hebt of een andere relatie samen gemeen hebt.

Inlogverificatie

Snapchat biedt de mogelijkheid om voor inlogverificatie te kiezen. Dit betekent dat je een extra stap inlast bij het inloggen. Je kan er voor kiezen om als je inlogt een code naar je mobiel te laten zenden of je kan gebruik maken van de Google Authenticator als extra verificatie tijdens het inlogproces.

Hoe kan ik iemand blokkeren?

Wanneer je iemand wilt blokkeren (dus zijn of haar berichten niet meer wilt ontvangen) dan klik je op ‘Mijn vrienden’ (afbeelding 1.2). Klik op de naam van een vriend. Klik vervolgens op het tandwiel icoon naast de naam van de vriend die jij wilt blokkeren. Vervolgens verschijnt er een ‘pop-up’ met de keuze ‘Naam Bewerken’‘Vriend Verwijderen’ of ‘Blokkeren’. Wanneer je iemand blokkeert dan ontvang je geen berichten meer van de betreffende persoon.

Kunnen mijn Snaps worden opgeslagen?

Snapchat privacy instellingen - Snapkeep app

Het idee achter Snapchat is dat jouw berichten, dus jouw afbeeldingen en video’s, maar kort zichtbaar zijn voor de ontvanger. Ontvangers kunnen wel een print screen maken van een afbeelding en zo jouw (te) gekke afbeelding opslaan. Wanneer een ontvanger een print screen maakt van jouw bericht, dan ontvang jij hier een melding van.

Er zijn inmiddels verschillende apps gemaakt zoals Snapcrack, Snappad, Snapsaver en Snapkeep waarmee een ontvanger automatisch afbeeldingen en video’s kan opslaan zonder dat jij hiervan op de hoogte wordt gesteld. Dus jouw berichten zijn helaas niet altijd voor korte duur zichtbaar.

Pas dus goed op dat je geen foto’s stuurt waar je later spijt van kan krijgen, want voor je weet duiken ze via een ander social media kanaal weer op.

Snapchat downloaden

De Snapchat app is te downloaden in de Google Play Store voor Android. De iPhone IOS versie vind je in de Apple iTunes store.

Snapchat account verwijderen

Is Snapchat toch niet iets voor jou, dan kan je Snapchat account gewoon weer verwijderen. Open jouw Snapchat app en klik op het Snapchat icoon bovenaan in het beginscherm zoals aangegeven in afbeelding 1.1 en ga naar het instellingen menu. Scroll helemaal naar beneden en klik op ‘Uitloggen’. Klik daarna in de pop-up nogmaals op ‘Uitloggen’

Wil je jouw account echt helemaal verwijderen. Ga dan naar de website https://support.snapchat.com/delete-account

Vul daar je username en wachtwoord in. Bevestig dat je geen robot bent en druk op ‘Submit’. Vul daarna nogmaals je wachtwoord in om te bevestigen dat je echt je profiel wilt verwijderen. Druk op ‘Delete My Account’ om het profiel definitief aan de wilgen te hangen.

Privacy instellingen social media & applicaties

Gebruik je ook Instagram, FacebookGoogle, Whatsapp of Windows 10? Wil je ook daar meer controle over jouw privégegevens? Klik hier voor een overzicht met de privacy instellingen van diverse social media en applicaties.

Mijn online IDentiteit nieuwsbrief


Wellicht vind je onderstaande artikelen interessant

Snap kaart - Snap Map

Snap Kaart; kaartweergave met vrienden en verhalen

Snapchat heeft onlangs een nieuwe feature gelanceerd waarbij de locatie van vrienden en verhalen wordt …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons op social media voor de laatste tips