WhatsApp; privacy instellingen op een rijtje!

Handleiding WhatsApp privacy instellingen

Meer dan 9,4 miljoen Nederlanders gebruiken dagelijks WhatsApp (1). Niet zo heel gek dat WhatsApp zo populair is, want met WhatsApp stuur je snel, eenvoudig en natuurlijk gratis berichten.

Zo kan je individuele berichten versturen naar jouw familie, vrienden of zakenrelaties. Ook elkaar op de hoogte houden via een groepsgesprek is een populaire en handige bezigheid.

Maar hoe zit het met de privacy instellingen voor WhatsApp?

Privacy instellingen WhatsApp

In dit artikel leggen we de privacy instellingen van WhatsApp uit, namelijk ‘Laatst gezien’, ‘Profielfoto’, ‘Status’ en ‘Leesbewijzen’.

Deze handleiding WhatsApp privacy instellingen is gemaakt aan de hand van de WhatsApp applicatie voor de Iphone (IOS). De instellingen voor Android en IOS zijn nagenoeg hetzelfde.


Scroll direct naar een onderdeel:

Waar vind ik de privacy instellingen in mijn WhatsApp?

In dit onderdeel leggen we uit waar je de privacy instellingen in WhatsApp kan vinden.

Open jouw WhatsApp applicatie en klik op het ‘Instellingen’ icoon rechtsonder in het beginscherm zoals aangegeven in afbeelding 1.1. Klik vervolgens op ‘Account’. Je bent nu beland in het onderdeel ‘Account’ instellingen. Kies het onderdeel ‘Privacy’ zoals aangegeven in afbeelding 1.2. Vervolgens beland je in het scherm waar je de meeste WhatsApp privacy instellingen kan vinden, zoals ‘Laatst gezien’, ‘Profielfoto’ en ‘Status’ (zie afbeelding 1.3).

Whatsapp privacy instellingen deel 1

WhatsApp ‘Laatst gezien’

Whatsapp privacy instellingen - Laatst gezien In dit onderdeel kan je instellen wie mag zien wanneer jij WhatsApp voor het laatst gebruikt hebt. Het tijdstip dat wordt getoond verwijst naar het moment dat je WhatsApp voor het laatst hebt afgesloten.

Klik op ‘Laatst gezien’ zoals hierboven afgebeeld in afbeelding 1.3. Je bent nu in het onderdeel ‘Laatst gezien’ (Afbeelding 2 hieronder). Je kan hier aangeven of ‘Iedereen’, alleen jouw contacten (‘Mijn contacten’) of ‘Niemand’ mag zien wanneer je WhatsApp voor het laatst hebt gebruikt.

Let op: wanneer je jouw ‘Laatst gezien’ niet deelt, kan je ook niet de ‘Laatst gezien’ van anderen zien.

Niet te verwarren met ‘Online’
Wanneer je bij een WhatsApp contact ‘Online’ ziet staan, betekent dit deze persoon WhatsApp heeft geopend en verbonden is met het internet. Jouw contacten zien dus ook wanneer jij online bent. Er is geen mogelijkheid om jouw ‘Online’ zichtbaarheid uit te schakelen.

Wie kan mijn WhatsApp profielfoto zien?

Privacy instellingen - Profielfoto In dit onderdeel kan je instellen wie jouw WhatsApp profielfoto mag zien. Jouw profielfoto wordt gebruikt in individuele chats, groepsgesprekken en in het contactoverzicht van WhatsApp.

Klik op ‘profielfoto’ zoals afgebeeld in afbeelding 1.3. Je komt nu in het onderdeel ‘Profielfoto’ (Afbeelding 3). Je kan hier aangeven of ‘Iedereen’, alleen jouw contacten (‘Mijn contacten’) of ‘Niemand’ jouw profielfoto mag zien.

Wie kan mijn WhatsApp status zien?

Whatsapp privacy instellingen - Status In dit onderdeel kan je instellen wie jouw WhatsApp status mag zien. Met jouw status kan je aangeven wat je aan het doen bent.

Zo kan je aangeven dat je bijvoorbeeld aan het werk bent, aan het sporten of een dutje aan het doen bent. Jouw status is zichtbaar onder jouw naam in bijvoorbeeld het contactoverzicht van jouw contacten.

Klik op ‘Status’ zoals afgebeeld in afbeelding 1.3. Je komt nu in het onderdeel ‘Status’ (Afbeelding 4). Je kan hier aangeven of ‘Iedereen’, alleen jouw contacten (‘Mijn contacten’) of ‘Niemand’ jouw status mag zien.

WhatsApp’Leesbewijzen’

Whatsapp leesbewijzen - Privacy instellingen In dit onderdeel kan je instellen of de afzender van een bericht mag zien of jij het bericht hebt gezien, en dus waarschijnlijk ook hebt gelezen. Bijvoorbeeld wanneer je een bericht verstuurt zie je één grijs vinkje. Wanneer het bericht is aangekomen worden dit twee grijze vinkjes. Wanneer de ontvanger het bericht heeft gezien, veranderen de twee grijze vinkjes in twee blauwe vinkjes.

Afbeelding 5 is een screen shot van een Android telefoon. Zoals je kan zien in afbeelding 5, zie je onder de onderdelen ‘Laatst gezien’, ‘Profielfoto’ en ‘Status’ ook de optie ‘Leesbewijzen’. Schakel het vinkje uit, wanneer je niet wilt dat de afzender van een bericht kan zien of jij het bericht hebt gezien.

Let op: Wanneer je leesbewijzen uitschakelt, kan je ook niet meer de leesbewijzen van anderen zien. Ook worden er nog wel leesbewijzen verstuurd in groepsgesprekken.

Wil je uitgebreidere informatie over de betekenis van de (blauwe) vinkjes? En wil je weten hoe je de blauwe vinkjes voor de Android en IOS app kan uitzetten? lees dan ook het artikel ‘Blauwe vinkjes WhatsApp uitzetten – Alles over de vinkjes!’.

Privacy instellingen social media & applicaties

Gebruik je ook Instagram, FacebookGoogle, Snapchat of Windows 10? Wil je ook daar meer controle over jouw privégegevens? Klik hier voor een overzicht met de privacy instellingen van diverse social media en applicaties.

Bron:
1: Tweakers, Meer dan negen miljoen Nederlanders gebruiken WhatsApp actief

Vind je dit artikel nuttig? Dan zouden we het natuurlijk leuk vinden als je deze deelt.

3 Berichten

  1. Beste,
    Hoe kan ik op whattsapp zien dat iemand mij heeft geblokkeerd?

    Mvg
    Annemieke

    • Mijn Online IDentiteit

      Beste Annemieke,
      Zover wij weten kan je niet zien wanneer iemand jou heeft geblokkeerd in WhatsApp.

    • Beste annemieke.

      Dat kan je wel zien hoor. Als jij bent geblokt. Dan staat er geen foto meer van die persoon.
      En als je een berichtje of puntje naar diegene stuurt, kan je zien dat hij / zij het niet ontvangt.
      Mvg D.C

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons op social media voor de laatste tips