Crypto staking

In de cryptowereld hoor je steeds vaker het woord “staken” voorbij komen. “Staken” moet je niet verwarren met het Nederlandse woord staken, want daar heeft het niets mee te maken. “Staken” is afkomstig uit het Engels en moet dus ook op de Engelse manier worden uitgesproken als ‘steeken’.

Het is een steeds populairder wordende manier om in crypto te handelen. Aangezien je bij tal van online brokers tegenwoordig kan staken, is het een erg toegankelijke manier van beleggen in crypto. Maar wat is staking nou eigenlijk? En waarom kiezen steeds meer mensen er voor om te gaan staken?

Wat is staken crypto?

Het principe van crypto staking werkt eigenlijk heel simpel. Je houdt voor een onbepaalde periode cryptomunten vast in je wallet. Je doet er dus niets mee. Het is dus eigenlijk wel te vergelijken met het sparen van geld op een spaarrekening. Over je spaargeld ontvang je immers ook rente.

Bij staken werkt het eigenlijk hetzelfde. Als beloning voor het vasthouden van een bepaalde cryptomunt, ontvang je rente. Deze rente ontvang je, omdat je met het vasthouden van cryptomunten bijdraagt aan de veiligheid van een blockchainnetwerk.

Hoe hoog de rente is, dat kan in principe per cryptomunt verschillen. Vaak staat duidelijk aangegeven op de website van de online broker hoe hoog de rente voor staking is en hoe lang je de desbetreffende munt moet vasthouden om voor een bepaald rentepercentage in aanmerking te komen. Veel verstand van zaken hoef je dus niet per se te hebben om toch redelijk wat geld te verdienen met crypto. Feitelijk doe je immers helemaal niets bij het staken van cryptomunten.

Proof of Stake

Om de veiligheid van transacties voor cryptomunt te kunnen garanderen, is het nodig dat die transacties gecontroleerd en gevalideerd worden. Het Proof of Stake algoritme draagt daar aan bij. Een ander doel van het Proof of Stake algoritme is om nieuwe blocks toe te voegen aan de blockchain.

Het toevoegen van die blocks kan gedaan worden door mensen die hun crypto staken. Daardoor kan een nieuw block worden gevalideerd en toegevoegd worden aan het blockchainnetwerk.

Proof of stake

Waarom crypto staken?

Nu het duidelijk is wat crypto staking inhoudt, is het misschien prettig om te weten waarom mensen dan gaan staken. Je kunt je immers ook gewoon een beetje verdiepen in de cryptowereld en vervolgens actief gaan handelen. Op die manier kun je veel sneller geld verdienen.

Veiligheid blockchain

Het staken van de cryptomunten die je bezit draagt bij aan de veiligheid van diezelfde cryptomunt in zijn totaliteit.

Hoge percentages

Hoe langer je een cryptomunt staket, hoe hoger het rentepercentage vaak uitvalt. Mensen die staken, kiezen daar natuurlijk bewust voor. Ze weten van tevoren dat het een lange termijn investering is. Zij weten dat de rente steeds hoger wordt naarmate je de cryptomunt langer staket.

Passief geld verdienen

Je hoeft eigenlijk helemaal niets doen om je crypto te staken. Het enige wat je hoeft te doen, is het aanmaken van een account bij een online broker. Vervolgens zet je geld op dat account en koop je enkele cryptomunten aan. Deze cryptomunten hou je vast in je cryptowallet, wat na verloop van tijd rente oplevert.

Simpel

Los van het feit dat je niets hoeft te doen, hoef je ook eigenlijk helemaal geen verstand te hebben van crypto of staken. Op de website of de app van je online broker kun je eenvoudig terugvinden welke cryptomunten je kunt staken en hoe hoog de rente is. Meer kennis van zaken hoef je niet te hebben. Het enige wat je hoeft te weten, is dat je niets moet doen met cryptomunten die je staket. Dat is toch niet zo heel moeilijk.

Hoge percentages vergeleken met klassieke spaarrente

Veel mensen stappen over van sparen bij een bank op staken bij een online broker. Het staken van cryptomunten is over het algemeen namelijk veel winstgevender, terwijl je eigenlijk hetzelfde doet. De spaarrente is bij banken inmiddels zo erg gezakt, dat het in de meeste gevallen rond de 0,5% ligt. Bij sommige banken dreigt zelfs een negatieve rente. Dan kun je toch beter cryptomunten gaan staken.

Nadelen van crypto staken

Er zitten natuurlijk niet alleen maar positieve kanten aan het staken van crypto. Het is belangrijk om de nadelen van staking ook te kennen.

Verplicht een munt vast te zetten

Je bent verplicht om een munt voor bepaalde tijd vast te houden om recht te hebben op de rente. In die tijd kun je er dus echt niets mee doen. Heb je de cryptomunt echt nodig en ga je ermee handelen of wissel je het om voor euro’s? Dan vervalt voor jou de rente van de staking.

Grote bedragen nodig

Om echt goed geld te verdienen met het staken van crypto, moet je behoorlijk investeren. Met spaarrente werkt dat natuurlijk exact hetzelfde, al is daar de rente een stuk lager. Crypto staken is dus een veel meer winstgevend.

Niet alle cryptomunten kun je staken

Nog lang niet alle cryptomunten kun je momenteel staken, al ligt het in de lijn der verwachting dat daar in de toekomst verandering in gaat komen.

Staken bij Coinmerce

Staken bij Coinmerce

Nederlandse Coinmerce staat bekend om zijn gebruikersgemak, en dit is ook het geval wanneer je crypto wilt staken. Bij Coinmerce staking wordt de dienst op het moment van schrijven ondersteund voor 13 verschillende crypto. Coinmerce zal met enige regelmaat meer munten en tokens aan zijn service toevoegen.

Op dit moment komen de volgende cryptomunten in aanmerking voor staking:

 • Algorand (ALGO)
 • Cardano (ADA)
 • Cosmos (ATOM)
 • Stroom (FLOW)
 • Kava (KAVA)
 • Kusama (KSM)
 • Mina Protocol (MINA)
 • Polkadot (DOT)
 • Geheim (SCRT)
 • Solana (SOL)
 • Terra (LUNA)
 • Tezos (XTZ)
 • Tron (TRX)

Coinmerce staking beloningen

Hoeveel kan ik ontvangen aan staking beloningen bij Coinmerce? Beloningen worden bepaald door jaarlijks geschatte percentages, waarbij rendementen de verdiensten zijn. De beloningen worden wekelijks uitbetaald, maar op welke dag verschilt per crypto. De Coinmerce staking beloningen verschillen tussen 4 % tot 10 % per cryptomunt.

Staken bij Bitvavo

Bitvavo logo
Staken bij Bitvavo

Staken bij een bekende brokers als Bitvavo is ideaal. Bitvavo heeft een overzichtelijk handelsplatform, waar je alle informatie kunt terugvinden over staken.

Er worden steeds meer munten aan het assortiment toegevoegd. Als je dus op zoek bent naar een online broker waar je op een veilige manier kunt staken, dan zouden wij zeker Bitvavo aanraden.

Welke coins kun je staken bij Bitvavo?

Hoewel het dus zeer lonend is om crypto te staken, is het helaas niet mogelijk om alle munten te staken. Alleen cryptomunten met een Proof of Stake (PoS) label kun je staken. Gelukkig zijn dit nog altijd meer dan genoeg munten, dus maak je geen zorgen. Vrijwel alle bekende coins hebben het label namelijk. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan Cardano, Polkadot en natuurlijk Bitcoin. Alleen Ethereum heeft het label nog niet, maar dat zal niet lang meer duren. Het kan dan wel bij Ethereum zo zijn dat in er in het begin eisen worden gesteld aan het stakeproces. Dan moet je denken aan het in bezit hebben van een minimaal aantal Ethereum of het verplichten van een minimale stakingtermijn.

Start met staken bij Bitvavo

Het is gelukkig heel eenvoudig om te staken bij Bitvavo. Zodra je een account aanmaakt bij het handelsplatform en voor het eerst inlogt op de website, krijg je de vraag of je stake inkomsten wil in- of uitschakelen. Als je wil gaan staken, dan is het natuurlijk de bedoeling dat je stake inkomsten inschakelt. Natuurlijk kun je dit later ook nog via je instellingen aanpassen. Verder hoef je eigenlijk niets te doen, behalve dan dat je de gekozen munt moet vasthouden in je portemonnee.

Als het goed is ontvang je dan na verloop van tijd rente. De hoogte van die rente is afhankelijk van de munt.

Direct beginnen met staken bij Bitvavo? Registreer je direct.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: