Daytraden met cryptocurrency

Laatste update: 12-12-2022

Als investeerder kun je verschillende strategieën aanhouden, wanneer je een investering in digitale valuta overweegt. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om crypto’s te kopen en deze vervolgens jaren in een digitale portemonnee te laten staan. Pas wanneer een vooraf vastgesteld rendement bereikt wordt, verkoop je de munten.

Een andere strategie is dollar-cost averaging (DCA), waarbij je maandelijks voor een vast bedrag aan crypto’s koopt. Door zowel op de top, als in het dal te kopen zal de gemiddelde aankoopprijs ergens in het midden uitkomen. Bij de volgende top verkoop je de munten met een fraai rendement.

Een derde optie is daytraden met crypto. Daytraden is niet alleen populair onder mensen die in digitale munten investeren. Deze strategie wordt ook veel gebruikt op de beurs. 

In dit artikel lees je meer over hetgeen men verstaat onder daytraden met crypto. Wat is het precies? Is crypto daytrading een strategie die bij mij past? Wat is het beste crypto daytrading platform? 

Wat is crypto daytrading?

Leren daytraden met crypto begint bij het vergaren van meer informatie over deze strategie in algemene zin. Zoals de naam van deze beleggingsstrategie al doet vermoeden, is het gericht op het behalen van winsten gedurende de dag. In de ochtend plaats je orders, om deze vervolgens aan het eind van de dag of al eerder af te sluiten.

De gedachte dat een order pas om 17.30 uur afgesloten mag worden is onjuist. Je kijkt niet naar de tijd, maar naar het behaalde positieve of negatieve rendement. Daytraden crypto betekent niet dat je dagelijks meerdere procenten rendement probeert te behalen. Het is een strategie die juist gericht is op de kleine rendementen, zowel positief als negatief. 

Voordeel van crypto daytrading is dat dit de hele dag door mogelijk is. De markt voor de handel in valuta stopt immers niet om 17.30 uur. 

Stel een beleggingsstrategie op voor jezelf 

Om te kunnen starten met crypto daytrading is het verstandig om vooraf een beleggingsstrategie voor jezelf uit te werken. Dat wil zeggen dat je bepaalt bij welk rendement de digitale munten van de hand worden gedaan, zowel bij een stijging als bij een daling. Op dit punt wijkt daytraden af van de verschillende alternatieve beleggingsstrategieën. Bij een DCA-strategie of een strategie met een lange horizon, verkoop je investeringen nooit met verlies. Dat is bij daytraden met crypto heel normaal. 

Een rendement tussen de 0,0 en 1,0 procent kan reden zijn om de order te sluiten. Door dagelijks meerdere orders af te sluiten met een positief rendement van een paar tienden van een procent, kun je over een langere termijn een hele fraaie winst boeken. Kies altijd voor een haalbaar rendement. De kans dat je op een dag meerdere procenten winst maakt is niet heel groot bij individuele munten. Verstandiger is het om een lager doelrendement te nemen en het aantal orders te verhogen. Kies logischerwijs voor verschillende munten. 

Houd bij het vaststellen van het doelrendement rekening met de transactiekosten. Bij iedere investering die je doet betaal je kosten voor de uitvoering hiervan. Deze dien je mee te nemen in het bepalen van het doelrendement. Het gaat immers ten koste van het uiteindelijke rendement wat je behaalt. 

Verdiep je in stop-loss orders 

Een van de nadelen van daytraden met crypto is de tijd die het kost. Je wilt de orders voortdurend in de gaten houden, om te zien of het vooraf bepaalde rendement behaald is. Daarbij is een analyse vooraf benodigd om een keuze te maken uit de honderden digitale munten die tegenwoordig worden aangeboden. 

Het proces rond het aan- en verkopen van munten kun je automatiseren, door gebruik te maken van zogenaamde limietorders en stop-loss orders. Ook een combinatie van allebei, in de vorm van een stop-limiet order is mogelijk. Vooraf voer je zowel een boven- als ondergrens is. Dat is de waarde van de crypto op het moment van kopen plus of minus het met jezelf afgesproken doelrendement. Zodra de boven- of ondergrens bereikt wordt, zal het handelsplatform de ingegeven order automatisch voor je uitvoeren. 

Ga daytraden crypto op basis van technische analyse 

Normaliter is het gebruikelijk om voor de aankoop van een digitale munt zowel een technische-, als een fundamentele analyse uit te voeren. De fundamentele analyse is voornamelijk gericht op het toekomstbeeld van een munt. Heeft het project een duidelijke roadmap? Staan er ontwikkelingen op de roadmap die in de komende periode voor een daling of stijging in de koers van zo’n valuta kunnen zorgen? Hoe ervaren is het team achter een digitale munt? Enzovoorts. 

Bij een technische analyse kijk je naar de korte termijn. Valt op basis van verschillende indicatoren (MCAD, RSI, etc.) te bepalen of de koers zal stijgen of dalen? Op internet kun je veel informatie vinden over de wijze waarop de verschillende indicatoren tot stand komen en hoe je deze moet lezen als beleggers.

Bij crypto daytrading speelt voornamelijk deze technische analyse een bepalende rol. Voordat je een order plaatst, probeer je op basis van de technische analyse vast te stellen welke richting een koers zich deze dag op zal bewegen. 

De beste crypto daytrading platforms

Bitvavo logo
Crypto DayTraden bij Bitvavo

Nu je een beter beeld hebt van de wijze waarop daytraden crypto werkt, is het zaak om aan de slag te gaan. Dit begint bij het aanmaken van een account op een van de beste crypto daytrading platforms van dit moment.

Voorbeelden hiervan zijn Bitvavo en Finst . Het voordeel wat beide platformen bieden, zit in het feit dat zij allebei een zeer groot aanbod aan digitale valuta hebben. Diverse andere aanbieders bieden slechts handel in de top 25 grootste munten aan. Daar waar met name de minder bekende, kleinere munten een hoge volatiliteit kennen. Die volatiliteit is belangrijk om op een korte termijn een rendement van nul tot één procent te behalen. 

Een ander belangrijk voordeel van Bitvavo en Finst zit in het grote handelsvolume. Op beide platformen zijn een groot aantal investeerders actief. Dit maakt de kans dat orders worden uitgevoerd zeer groot. Bij een laag handelsvolume duurt het langer voordat een order uitgevoerd is. Prijswijzigingen kunnen er hierbij voor zorgen dat een order helemaal niet wordt uitgevoerd.  

Een derde reden om voor Bitvavo en Finst als exchange te kiezen zit in de lage transactiekosten die je er betaalt. 

Verificatieproces bij aanmaken account 

Finst
Crypto DayTraden bij Finst

Het is voor handelsplatformen tegenwoordig verplicht om nieuwe gebruikers een verificatieproces te laten doorlopen. Dit betekent dat een platform als Bitvavo en Finst je zal vragen om een kopie van je identiteitskaart of paspoort te uploaden.

Op deze manier wordt witwassen met digitale valuta tegengegaan. Ook het toesturen van een kopie van je adres, bijvoorbeeld aan de hand van de rekening van een nutsbedrijf, is in sommige gevallen een vereiste. 

Tip: zorg voor een goede beveiliging van je account op een platform als Bitvavo en Finst! Ze bieden hier verschillende mogelijkheden voor. Denk bijvoorbeeld aan de optie om je account te voorzien van multi-factor authentication (MFA). Je maakt het hackers op deze manier veel lastiger om je account binnen te dringen. Mocht hen dit lukken, dan zouden ze je digitale munten kunnen stelen. Ook kun je makkelijk gebruik maken van hun crypto app. 

Je eerste orders plaatsen voor daytrading met crypto 

Zodra het verificatieproces doorlopen is en je het account op het handelsplatform beveiligd hebt met MFA, is het tijd om de eerste orders te plaatsen. Zowel Bitvavo als Finst biedt een overzichtelijke interface aan voor het plaatsen van de orders. Daarbij vind je er diverse tools, waarmee je een technische analyse uit kunt voeren. Dit maakt het makkelijker om voor jezelf te bepalen in welke digitale munten je als eerste investeert.

Vergeet je niet aan de afgesproken beleggingsstrategie te houden! Het helpt je een hoog negatief rendement te voorkomen. 

Veelgestelde vragen over Crypto Daytrading

Wat zijn de risico’ s van daytraden cryptocurrency?

Bij het daytraden van crypto moet je rekening houden met diverse risico’s:

  • Marktrisico. Er is een risico dat bepaalde activa of de gehele cryptomarkt onverwachts schommelt en de positie of de markt negatief wordt beïnvloed.
  • Systeemrisico Dit zou een verlies kunnen zijn, opgelopen als gevolg van een storing in het handelssysteem. Dit kan worden veroorzaakt door een neerwaartse markt, maar ook door de ineenstorting van de markt. Een voorbeeld is een financiële crisis.
  • Liquiditeitrisico. Je kunt in een situatie belanden waarin je een positie niet kunt verlaten. Dit gebeurt meestal wanneer je geen koper voor je crypto kunt vinden.
  • Risico op juridisch vlak: overheidsregelgeving of beleid kan een negatief effect hebben op een handelsplatform. Dit zou eventueel leiden tot problemen met liquiditeit omdat de eventuele kopers voor jouw activa het dan misschien niet meer kunnen kopen.
Er zijn veel verschillende crypto’s die gebruikt kunnen worden voor daytrading. ETH en BNB zijn bijvoorbeeld interessante munten om mee te traden. Welke crypto geschikt is voor daytrading is eigenlijk voor iedere persoon anders.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: