Cryptomunten kopen in Nederland

In de afgelopen jaren is het kopen van cryptomunten steeds populairder geworden. Het hangt samen met de explosieve groei in de waarde van bijvoorbeeld Bitcoin en Ethereum in 2017 en later nogmaals in 2021. Waar voorheen vaak gedacht werd dat cryptomunten kopen alleen mogelijk was voor nerds, blijkt het tegendeel inmiddels waar te zijn.

Platformen als Binance en Bitvavo maken het investeren in digitale valuta heel eenvoudig. Bitvavo is zelfs een Nederlandse partij, evenals bijvoorbeeld Litebit en Bitonic. 

Dit artikel vertelt je meer over de wijze waarop je kunt starten met cryptomunten kopen. Hoe kan ik cryptomunten kopen? Waar kan ik cryptomunten kopen? Hoe moet ik deze vervolgens bewaren? Is het mogelijk om met de gekochte digitale munten af te rekenen in de winkel? Het zijn typische voorbeelden van vragen waar veel startende investeerders mee zitten. 

Werking van cryptomunten

Voordat we verder inzoomen op de wijze waarop je cryptomunten kunt kopen, is het eerst zaak om uit te leggen hoe ze precies werken. Een cryptomunt is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de euro of Amerikaanse dollar, niet per definitie bedoeld als betaalmiddel. Ze worden veelal in projecten gebruikt, waarbij het wordt ingezet als ruilmiddel.

Met een cryptomunt heb je bijvoorbeeld het recht om je stem uit te brengen, kun je de opgewekte groene energie van de buurman ruilen, enzovoorts. Transacties die met een cryptomunt worden uitgevoerd legt men niet vast bij een bank. Cryptomunten draaien op basis van de blockchain. Zoals de naam al verklapt, is dit niets meer dan een ketting van blokken met transacties.  

Zogenaamde miners, feitelijk niets meer dan computers, lossen lastige rekensommen op om te kijken of de transacties binnen zo’n blok legaal zijn. Met andere woorden, of er niet gesjoemeld is met deze transacties. Alleen wanneer het de miners lukt om zo’n puzzel op te lossen met de informatie uit het blok in de blockchain zullen de transacties worden uitgevoerd. Nadat een blok bevestigd is, kan deze nooit meer gewijzigd worden. Fraude wordt hierdoor uitgesloten. 

bitcoin mining

Hoe kan ik cryptomunten kopen?

Leuk, die techniek achter cryptomunten. Hoe kan ik deze cryptomunten zelf kopen? Eigenlijk is dat heel simpel! Je hebt niets meer nodig dan een account op een exchange, een online handelsplatform. Bij het aanmaken van een account op zo’n platform, worden er direct een aantal crypto wallets voor je gegenereerd. Dat zijn digitale portemonnees, welke bestaan uit een publieke- en private sleutel. De private sleutel wordt voor je bewaard door de exchange. De publieke sleutel dient als ontvangstadres. Je kunt het vergelijken met je bankrekeningnummer bij de bank. 

Bitvavo logo
Crypto kopen bij Bitvavo

Er zijn tegenwoordig verschillende handelsplatformen, waarop je cryptomunten kunt kopen met iDeal. Je stort eerst euro’s van je bank naar je digitale portemonnee op de exchange, om die euro’s vervolgens om te ruilen voor bijvoorbeeld Bitcoin, Ethereum of een andere digitale munt. Voorbeelden van handelsplatformen die cryptomunten kopen met iDeal of een bankoverschrijving mogelijk maken zijn Binance en Bitvavo 

Cryptomunten kopen op een beurs 

Je kunt een handelsplatform als Binance en Bitvavo zien als een grote beurs. Hier vind je aanbieders, mensen die hun digitale munten willen verkopen, en vragers zoals jij. Je hebt de mogelijkheid om een order te plaatsen, nadat je de euro’s hebt laten storten.

Bij het plaatsen van zo’n order geef je aan welke munt je wilt kopen en tegen welke prijs je dat wilt doen. Als het handelsplatform een verkoper vindt die zijn of haar munten voor jouw prijs wil verkopen, wordt de order uitgevoerd. Je vindt de cryptomunten vervolgens terug in je crypto wallet van de exchange. 

Waar kan ik cryptomunten kopen?

binance-coin
Crypto kopen bij Binance

Zoals reeds genoemd zijn er verschillende handelsplatformen, waarop je cryptomunten kunt kopen in Nederland. Binance en Bitvavo zijn de voorbeelden die we al noemden, maar je kunt ook terecht bij bijvoorbeeld Litebit, OKEX en Bitonic.

Wat maakt dat het ene handelsplatform beter voor cryptomunten kopen, dan het andere? Er zijn hierbij een aantal factoren om rekening mee te houden. 

Handelsvolume op de exchange 

Het handelsvolume van een exchange bepaalt met welke snelheid een ingevoerde order zal worden uitgevoerd. Des te hoger het handelsvolume ligt, des te groter is ook de kans dat de order wordt uitgevoerd. Er zijn immers veel potentiële verkopers en kopers te vinden.

Normaliter ligt het handelsvolume bij bekende munten als Bitcoin en Ethereum hoger dan bij kleinere munten. Binance en Bitvavo staan allebei bekend om hun hoge handelsvolume. Je vindt het handelsvolume vaak in het overzicht met alle handelsparen die een exchange aanbiedt. 

Aanbod aan cryptomunten op de exchange 

Niet alleen bieden Binance en Bitvavo een hoog handelsvolume. Een andere belangrijke reden om juist voor deze exchanges te kiezen, zit in het grote aanbod aan digitale munten. Wanneer je voor het eerst een munt koopt, zal je voornamelijk geïnteresseerd zijn in de bekendere cryptomunten. Denk aan Bitcoin, Ethereum, Ripple en wellicht Cardano

Naarmate je meer ervaring opdoet met cryptomunten kopen, zal je wellicht ook naar alternatieven kijken. De minder bekende projecten hebben vaak de meeste potentie. Tegelijkertijd brengen ze ook de grootste risico’s met zich mee. Binance en Bitvavo bieden een groot aantal van deze kleinere projecten aan. 

Reputatie en veiligheid van een handelsplatform 

Een derde factor om rekening mee te houden is de reputatie en veiligheid van een exchange. Zowel Binance als Bitvavo hebben miljoenen gebruikers, die deze platformen doorgaans als zeer positief omschrijven. Daarnaast bieden beide partijen de mogelijkheid om je account op de exchange te beveiligen met multi-factor authentication (MFA). Dat is in de huidige tijd sterk aan te raden.

Regelmatig proberen hackers accounts binnen te dringen, om zo digitale munten te kunnen stelen. Door te kiezen voor een combinatie van een sterk wachtwoord en MFA, is de kans op diefstal minimaal. 

Cryptomunten kopen in Nederland

Het maakt niet uit of je cryptomunten kopen overweegt op een internationaal platform als Binance, of bij een Nederlandse partij als Bitvavo. Houd er rekening mee, dat het voor Nederlandse klanten in beide gevallen verplicht is om een verificatieproces te doorlopen. Op deze manier wordt witwassen met digitale valuta tegengegaan. Bij cryptomunten kopen in Nederland zal je om deze reden gevraagd worden om een kopie van je identiteitsbewijs of paspoort te uploaden. 

Belastingaangifte bij cryptomunten kopen in Nederland

crypto belasting

Houd er rekening mee, dat cryptomunten worden gezien als vermogen. Dit betekent dat je de cryptomunten aan dient te geven bij de aangifte inkomstenbelasting in het voorjaar van een volgend jaar.

Let wel, je betaalt alleen belasting wanneer je vermogen een bepaald minimum bereikt heeft. Wanneer je samen met iemand een huis hebt of bijvoorbeeld een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, ligt die grens nog hoger. Uiteraard telt het vermogen van je partner in dat geval ook mee. Zou je de cryptomunten niet opgeven, dan loop je het risico een hoge boete te krijgen van de fiscus.

Cryptomunten verkopen in Nederland 

Wil je de cryptomunten na verloop van tijd weer verkopen? Dit gaat op dezelfde wijze, als waarop je ze gekocht hebt. Je kunt de eerder gekochte cryptomunten via een order op het handelsplatform omruilen voor euro’s. De euro’s laat je vervolgens uitbetalen op je bankrekening. Bij de meeste exchanges is het slechts mogelijk, om de euro’s uit te laten keren op de bankrekening waarmee je eerder euro’s gestort hebt. Ook dit is een extra beveiliging, om witwassen en diefstal van munten tegen te gaan. 

Cryptomunten kopen en in eigen wallet zetten

Eerder las je al dat je gekochte cryptomunten na aankoop worden toegevoegd aan de crypto wallet op een handelsplatform. Iedere blockchain heeft een eigen configuratie voor de wallet. Dit herken je aan het verschil in publieke sleutel van deze wallets. Feitelijk bezit je dus meerdere crypto wallets op een handelsplatform.

Je kunt ervoor kiezen om de digitale munten na aanschaf over te laten schrijven naar je persoonlijke wallet, los van de exchange. Dit wordt aangeraden aan mensen die niet van plan zijn de cryptomunten op korte termijn weer te verkopen of te verhandelen voor een andere digitale munt.

Een eigen wallet is in de basis veiliger dan een crypto wallet van een exchange. Dat heeft te maken met het risico op een hack van je account, of het failliet gaan van het handelsplatform. De kans op laatste is bij platformen als Binance en Bitvavo zeer klein. 

Je eigen crypto wallet aanmaken 

Op de website van een project achter een digitale munt vind je vaak meer informatie over de wijze waarop je een crypto wallet aan kunt maken. Een crypto wallet is eigenlijk niets meer dan een combinatie van een publieke- en private sleutel.

Op een exchange beheer je alleen de publieke sleutel. Bij een eigen crypto wallet beheer je beide sleutels. Dit betekent ook, dat wanneer je de private sleutel verliest je geen toegang meer kunt krijgen tot de wallet en de cryptomunten die je hier bewaart. Andersom heb je met de combinatie van beide sleutels vanaf iedere computer toegang tot je digitale portemonnee met cryptomunten.

Het crashen van je computer leidt er zodoende niet toe, dat je niet meer bij je munten kunt. Uitzondering hierop is een situatie waarbij je de combinatie van je publieke- en private sleutel op deze computer bewaart. Je voorkomt het door deze combinatie offline te bewaren. 

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: