WhatsApp Status | Helder uitgelegd & privacy instellingen

WhatsApp Status functie

WhatsApp heeft er sinds kort een nieuwe functie bij; WhatsApp Status. Hiermee kan je via video’s en foto’s je vrienden en kennissen laten zien waar je bent en wat je doet. Net als bij Snapchat en Instagram Stories leg je zo een eigen verhaal vast en de beelden verdwijnen vanzelf na 24 uur.

Wat is de WhatsApp Status functie?

Het was al even bekend dat WhatsApp met deze nieuwe feature in de weer was, maar sinds 20 februari 2017 is WhatsApp Status officieel gelanceerd, vrijwel gelijktijdig met het 8-jarig bestaan van de chatdienst. Iedereen die WhatsApp gebruikt kan nu zijn status delen doormiddel van een onbeperkt aantal filmpjes en foto’s, eventueel voorzien van tekeningen, grappige gifjes of tekst. Daarmee vervangt het de oude status-functie die slechts door een tekstbericht werd weergegeven.

De feature is eigenlijk niet nieuw; Instagram en Snapchat gebruiken een soortgelijke ‘story-functie’ al langer. Dat deze populaire social media diensten elkaars functies kopiëren laat goed zien hoe stevig ze de strijd met elkaar aangaan.

Wat houdt “Mijn Status” in?

Heb je al WhatsApp dan krijg je een automatisch update waarbij het menu-item ‘Status’ is toegevoegd. Zo kom je op “Mijn Status” en kan je met de camera direct je eigen beeldverhaal vastleggen. Of je gebruikt gifs uit je fotoalbum. Ook alle statusupdates van je contactpersonen zie je in dit menu.

Hoe werkt de WhatsApp Status functie?

Een nieuwe WhatsApp Status maken doe je zo:

  • Kies ‘Status’.
  • Klik op de cirkel met plusje.
  • De camera is direct actief; klik eenmaal op de ronde knop voor een foto, houd je deze ingedrukt dan maak je een filmpje.
  • Geef het een titel en bewerk de video of foto eventueel nog met tekst, tekeningen en emoji’s.
  • Je kunt nog meer foto’s toevoegen via de grijze cameraknop.
  • Klaar? Klik linksboven op het kruisje en daarna op de blauwe verzendknop.
  • Je kunt nu aangeven met wie je deze status wilt delen; aan al je contacten of slechts een selecte groep.

Na 24 uur word deze status automatisch bij jou en je contacten verwijderd. Doe je dat liever eerder, open dan je status en klik op delete (Android), of swipe het weg (iOS). Zien wie jouw statusupdates heeft bekeken? Klik dan op de drie puntjes achter je status.

Whatsapp status functie - privacy instellingen

De privacy instellingen WhatsApp Status

Net als de gewone WhatsApp-berichten zijn de WhatsApp Status updates versleuteld. Ze worden gecodeerd doorgestuurd en kunnen alleen worden bekeken op de telefoon van de ontvanger. Via de instellingen onder de tab ‘Privacy’ geef je aan wie jouw status wel of niet mag zien. Je hebt de keuze uit:

  • Mijn contacten (allemaal)
  • Mijn contacten behalve (sluit hier een aantal personen uit)
  • Alleen delen met (selecteer stuk voor stuk de ontvangers)

Je kunt de privacy instellingen steeds veranderen, maar de wijzigingen gelden dan niet voor de statusupdates die je al hebt verstuurd.

De WhatsApp status functie wordt komende weken wereldwijd uitgerold. En hoewel de nieuwe feature door velen enthousiast wordt ontvangen zijn er ook kritische geluiden; veel fervente WhatsApp gebruikers zien graag de eenvoudige tekst-status weer terug. De ontwikkelaars achter WhatsApp hebben beloofd dit in overweging te nemen.

WhatsApp; alle privacy instellingen die jij moet weten!

Wil je meer leren over WhatsApp privacy instellingen? We hebben de belangrijkste privacy instellingen beschreven in het artikel WhatsApp; privacy instellingen die jij moet weten’ .

Privacy instellingen social media & applicaties

Gebruik je ook Instagram, Facebook, Google, Snapchat of Windows 10? Wil je ook daar meer controle over jouw privégegevens? Klik hier voor een overzicht met de privacy instellingen van diverse social media en applicaties.

Blijf op de hoogte
Geregeld worden de privacy instellingen van internetapplicaties gewijzigd of worden er nieuwe privacy instellingen toegevoegd. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe instellingen en tips hoe jij jouw online informatie kan managen.

Vind je dit artikel nuttig? Dan zouden we het natuurlijk leuk vinden als je deze deelt.