Sterk wachtwoord instellen; zo kies je een veilig wachtwoord!

Sterk wachtwoord instellen - Veilig wachtwoord

123456 is het meest voorkomende wachtwoord, 16% van de mensen gebruikt zijn of haar voornaam in een wachtwoord en 3 op de 5 Nederlanders heeft één wachtwoord voor meerdere websites (1). Kortom NIET veilig, maar het is ook ontzettend lastig om voor elke website een ander sterk wachtwoord te maken en te onthouden. Hoe je een sterk wachtwoord kiest en gemakkelijk meerdere wachtwoorden kan managen leggen we in dit artikel uit.

Scroll direct naar een onderdeel:

Tips voor een sterk wachtwoord maken

Hieronder vind je 6 tips om een veilig en dus sterk wachtwoord te creëren.

1. Gebruik een wachtwoord van minimaal 8 tekens

Hoe langer het wachtwoord des te moeilijker het wachtwoord te kraken is.

2. Gebruik letters, cijfers en symbolen

Gebruik een combinatie van diverse tekens zoals letters (hoofd- en kleine letters), cijfers en symbolen. Het wachtwoord wordt lastiger te kraken omdat er meerdere combinaties mogelijk zijn.

3. Gebruik een wachtwoordzin*

Met een hele zin als wachtwoord creëer je een heel sterk wachtwoord. Daarnaast is een zin vaak makkelijk te onthouden. Een lang en ‘makkelijk’ wachtwoord kan sterker zijn dan een kort en ‘lastig’ wachtwoord. In onderstaande video ‘Hoe kraakt iemand een wachtwoord’ wordt de theorie hierachter uitgelegd.

*Soms is een wachtwoord gelimiteerd aan een maximaal aantal tekens en is een wachtwoordzin niet mogelijk.

4. Gebruik geen voor de hand liggende informatie

Verwerk geen eenvoudig te raden combinaties zoals namen, geboortedata of adressen.

5. Gebruik niet één wachtwoord voor meerdere websites

Uiteraard makkelijker te onthouden, maar als eenmaal één wachtwoord gekraakt is, dan hebben kwaadwillende direct toegang tot meerdere websites waar je gebruik van maakt.

6. Verander regelmatig je wachtwoord

Video; hoe kraakt iemand een wachtwoord?

In onderstaande video wordt uitgelegd hoe wachtwoorden worden gekraakt en hoe je dit kan voorkomen.

Test je wachtwoord!

En? Is het gelukt om een sterk wachtwoord te creëren? Klik hier voor de handige tool van Dashlane waarmee je eenvoudig kan controleren of je een veilig wachtwoord hebt gekozen.

Wachtwoordmanagers

Tegenwoordig maak je gebruik van verschillende webdiensten zoals email, internetbankieren, DigiD, social media en nog veel meer. Het wordt afgeraden om al jouw wachtwoorden op papier of digitaal in een document te bewaren, maar hoe kan je nou al jouw wachtwoorden onthouden?

Er zijn diverse programma’s, zogeheten wachtwoordmanagers, die jou kunnen helpen om een veilig wachtwoord te maken en tegelijkertijd al jouw wachtwoorden te beheren. Enkele voorbeelden van wachtwoordmanagers zijn Sticky password, Dashlane en Lastpass.

Video; hoe werkt een wachtwoordmanager?

Hoe een wachtwoordmanager werkt, wordt uitgelegd in onderstaande video van de consumentenbond.

Veilig internetten

Wil je meer leren over veilig internetten? Bekijk dan eens ons artikel “10 tips voor veilig internetten! of lees hoe je malwareransomware of een computervirus kan voorkomen. Al onze tips over veilig internetgebruik vind je in de categorie “Veilig internetten”.

Bronnen:
1: Wachtwoordbewust.nl
2: Veiligwachtwoord.uwpc.info, Stappenplan
2
. Consumentenbond, Test wachtwoordmanagers

3 Berichten

  1. Heel belangrijk alles na te gaan voor eigen veiligheid

  2. U schrijft: ‘33% van de mensen heeft één wachtwoord voor meerdere websites’ terwijl in de infographic op wachtwoordbewust.nl waar u als bron naar verwijst staat dat ‘3 op de 5 Nederlanders hetzelfde wachtwoord gebruiken voor meerdere online diensten’. 3 op de 5 staat gelijk aan 60%, niet 33%.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons op social media voor de laatste tips