Malware voorkomen en verwijderen!

Malware verwijderen - malware voorkomen

Voor van alles en nog wat betreden we de maken we gebruik van het internet. We e-mailen, informeren en bestellen. Online is er van alles te beleven. Maar helaas zijn er ook kwaadwillenden, die op ingenieuze wijze via het internet malware op je computer zetten en vervolgens jouw gegevens misbruiken. Hoe kun je je tegen die bedreigingen beschermen? En als het is misgegaan, hoe krijg je het weer weg?

Scroll direct naar een onderdeel:

[tie_list type=”checklist”]

Wat is Malware?

Met malware bedoelen we alle software die met opzet geschreven is om computers en hun werking te verstoren, om gegevens te verzamelen of om toegang te krijgen tot bepaalde computersystemen. Het woord malware is een samentrekking van twee Engelse woorden: malicious software, ofwel kwaadaardige software.

Hieronder vind je verschillende vormen van malware:

[tie_list type=”plus”]

  • Computervirus: bestanden worden geïnfecteerd, vaak met de intentie om schade te berokkenen.
  • Adware: Dit zorgt er voor dat je vaak bepaalde reclame in beeld krijgt, zoals pop-ups.
  • Ransomware: blokkeert de computer, versleutelt gegevens en vraagt vervolgens om een losgeld te betalen.
  • Spyware: verzamelt gevoelige informatie, om deze aan derden door te spelen.
  • Een Trojaans paard: vermomt zich als een nuttig of prettig programma, maar in feite brengt het schade toe of treedt het als spyware op.
  • Keylogger: registreert toetsaanslagen en muisbewegingen. Hiermee wordt gevoelige informatie verzameld.

[/tie_list]

Hierboven hebben we de belangrijkste vormen van malware benoemd. De lijst van soorten malware is in feite groter. Daarnaast zijn verschillende typen malware vaak verenigd in één stukje software.

Hoe kan je malware voorkomen?

Er zijn verschillende manieren om malware op te lopen. Kennis daarvan helpt om het ook zoveel mogelijk te voorkomen:

[tie_list type=”checklist”]

  • Soms wordt van zwakheden in de software gebruik gemaakt om malware op je systeem te krijgen. Om te voorkomen dat je kwetsbaar bent voor dit soort zwakheden is het belangrijk updates te installeren. Software-leveranciers werken constant aan het wegwerken van gevonden zwakheden.
  • Op bepaalde websites loop je het risico dat er malware op de computer terecht komt. Vooral sites waar illegale zaken worden aangeboden zitten vol risico’s. Blijf dus uit de buurt van illegaliteit. Ook het gebruik van torrents is daarom af te raden, hier zit regelmatig besmette content bij.
  • Gratis software bevat soms allerlei toevoegingen, zoals spyware of adware. Niet alle freeware is fout, maar let er bij het installeren op dat je allerlei overbodige extra’s, zoals extra programma’s of toolbars niet mee installeert.
  • Download bij de bron. Wil je een stukje software kopen of uitproberen, surf dan naar het adres van de makers, hierbij loop je minder risico. Via de zoekmachines komt je vaak op de een of andere downloadsite met vaak verschillende, verwarrende en soms zelfs misleidende downloadknoppen.
  • Gebruik een adblocker, die blokkeert de weergave van veel advertenties.
  • Pas op met bijlages in e-mails, ook als ze van bekenden lijken te komen.
  • Denk aan de beveiliging. Gebruik een firewall en een anti-virusprogramma en zorg voor regelmatige updates.
  • Kinderen zijn minder gericht op veiligheid. Let er op dat kinderen niet allerlei programmaatjes installeren die de malware binnenhalen.

[/tie_list]

Hoe kan je malware verwijderen?

Helemaal alles tegengaan is helaas een utopie. Wordt je computer trager of reageert deze anders dan normaal? Misschien is er toch malware op je computer gekomen. Maar hoe kan je de malware vervolgens verwijderen?

Verbreek allereerst de verbinding met internet, zodat de malware zich niet verder kan verspreiden. Start de PC in safe mode. Verwijder tijdelijke bestanden, waardoor je virusscanner minder files hoeft te doorzoeken en sneller zal werken. Laat je virusscanner alles onderzoeken. Kijk ook naar je webbrowser en verwijder add-ons die je niet gebruikt of kent. Kijk ook of je startpagina nog wel klopt. Mocht echter dit alles niet helpen. Dan kan je er ook nog voor kiezen om jouw computer/ besturingssysteem volledig opnieuw te instaleren. Alles weer in orde? Zorg dat je regelmatig een backup maakt, en scan tussentijds regelmatig op virussen en malware om problemen zoveel mogelijk te voorkomen.

Veilig internetten

Wil je meer leren over veilig internetten? Lees dan ook hoe je ransomware, spyware en cryptoware kan voorkomen en verwijderen of bekijk het artikel “10 tips voor veilig internetten!”. Voor al onze tips over veilig internetgebruik ga je naar de categorie “Veilig internetten”.

Gerelateerd

PC cleaner     Password manager      VPN

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: