Cryptoware; Uitgelegd, voorkomen en verwijderen

Cryptoware - Cryptoware verwijderen en voorkomen

Cryptoware is een term die je steeds vaker hoort en dat is geen positief teken. We hebben hier namelijk te maken met een geavanceerde vorm van ransomware. Hackers weten met cryptoware toegang tot je computer te krijgen en versleutelen vervolgens alle of belangrijke bestanden. Om weer toegang te krijgen moet je een geldbedrag betalen. In dit artikel leggen we uit wat cryptoware is en hoe je het kunt voorkomen.

Scroll direct naar een onderdeel:

[tie_list type=”checklist”]

Wat is Cryptoware?

Cryptoware is een specialistische vorm van ransomware (Malware). Nadat hackers toegang hebben gekregen tot je computer zullen ze bepaalde bestanden versleutelen. Zonder de juiste code krijg je opeens geen toegang tot een bestand. Natuurlijk zullen hackers zich richten op essentiële bestanden zodat hun eis voor “losgeld” meer kracht wordt bijgezet.

Hoe werkt Cryptoware?

Net als virussen en andere malware wordt cryptoware verspreid door bijlagen in e-mails die de gebruiker zonder nadenken opent. Met het geopende programma kunnen de hackers zich toegang verstrekken tot de computer. Maar ook via een illegale download, een als plaatje vermomde executable, nepadvertenties of een verouderde versie van Flash kan men binnenkomen.

Hoe kan je Cryptoware voorkomen?

Bescherming tegen gijzelsoftware met versleuteling is gelukkig mogelijk.

Denk hierbij aan de volgende maatregelen:

[tie_list type=”checklist”]

  • Gebruik een virusscanner met regelmatig geüpdatete virusdefinities.
  • Denk altijd goed na bij het openen van onbekende bestanden die van het internet gedownload zijn en bijlagen van e-mails. Kijk of de afzender een bekende is en controleer het e-mailadres van instanties die een e-mail sturen, bijvoorbeeld met het verzoek om een wachtwoord te vernieuwen.
  • Probeer van alle belangrijke programma’s de laatste versie te gebruiken. Hackers maken namelijk graag gebruik van zwakke plekken in verouderde software en besturingssystemen. Updaten was voorheen een onoverzichtelijk proces maar tegenwoordig kan je de meeste programma’s zo instellen dat ze automatisch updaten.
  • Maak back-ups. Dit is een preventieve stap die je veel hoofdbrekens kunnen besparen mocht je het slachtoffer worden van gijzelsoftware. Zet belangrijke documenten, foto’s en andere bestanden op een draagbare harde schijf of in de cloud. Dit is ook handig voor het geval je computer het om een andere reden begeeft.

[/tie_list]

Cryptoware verwijderen

Hoe kan je Cryptoware verwijderen?

Cryptoware op je computer is zeer vervelend. Gelukkig zijn er enkele mogelijkheden om cryptoware te verwijderen. Als eerste is het belangrijk om te bepalen welke bestanden zijn versleutelt.

Met de nog werkende onderdelen kun je de volgende stappen ondernemen:

[tie_list type=”checklist”]

  • Doe een virusscan met een goede virus- en malware scanner (Zie onderdeel “Goede virus- en malware scanners”).
    Probeer de computer terug te zetten naar een herstelpunt. Dit vergt ook een vooruitziende blik omdat je het herstelpunt moet hebben ingeschakeld toen er niets aan de hand was met je computer.
  • Doe aangifte. Cryptoware verwijderen zal mogelijk moeten zijn met de juiste sleutel. Van bepaalde vormen van cryptoware heeft de politie sleutels in handen gekregen. Ook Europol houdt zich bezig met deze vorm van chantage en helpt met het verwijderen van cryptoware op nomoreransom.org
  • Als laatste redmiddel kun je de computer opnieuw installeren om cryptoware te verwijderen. Maar let bij cryptoware extra goed op. Vanzelfsprekend is dit een goede oplossing wanneer je regelmatig back-ups hebt gemaakt. Maar cryptoware kan ook zijn doorgedrongen tot opslagplaatsen die aangesloten zijn op je computer. Bewaar back-ups daarom gescheiden van je computer.
  • Betaal niet! Je geeft toe aan chantage en bovendien is het maar de vraag of de hackers na betaling je bestanden weer vrijgeven. Doe aangifte bij de politie. Cybercriminaliteit is een misdaad, het helpt de politie om dit soort nieuwe criminaliteit in kaart te brengen en maakt dit groeiend cryptoware meer zichtbaar.

[/tie_list]

Is er verschil tussen cryptoware en ransomware?

Cryptoware is een onderdeel van van ransomware. Bij cryptoware worden “alleen” de bestanden versleuteld. Bij Ransomware kan ook het gehele systemeem worden gegijzeld, danwel in combinatie met bestanden. Lees meer over ransomware in het artikel “Ransomware; Uitgelegd, voorkomen en verwijderen”.

Veilig internetten

Wil je meer leren over veilig internetten? Lees dan ook de artikelen “10 tips voor veilig internetten!”, “Hoe een VPN verbinding jouw informatie beveiligt!” of bekijk al onze artikelen over veilig internetgebruik in onze categorie “Veilig internetten”.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: