Ontgooglen; zo ontgoogle jezelf uit Google!

Ontgooglen - jezelf ontgooglen uit Google

De zoekresultaten van Google vormen steeds vaker de eerste indruk die mensen van je krijgen. Wanneer deze informatie correct is en een goed beeld van jezelf geeft, is er niets aan de hand. Maar wat als zoekresultaten informatie presenteren die incorrect, ongewenst of irrelevant is? Ook werkgevers en opdrachtgevers zullen beslissingen nemen aan de hand van dit verkeerde beeld.

Hieronder geven we je daarom tips over hoe je informatie uit de zoekresultaten van Google kan verwijderen. Oftewel, hoe ontgoogle je jezelf?

Ontgooglen - verwijderingsverzoekDien een verwijderingsverzoek in bij Google

Sinds 2014 is het veel eenvoudiger geworden om zoekresultaten van Google te verwijderen. ‘Het recht om vergeten te worden’ is toen door het Hof van Justitie van de Europese Unie afgedwongen. In de praktijk betekent dit voor Google dat je een formulier moet invullen met een verzoek tot verwijdering van zoekresultaten. Ook zoekmachine Bing heeft een zelfde soort formulier. Betekent deze mogelijkheid dat alle informatie uit zoekmachines kan worden verwijderd? Google zal een afweging maken of privacy opweegt tegen algemeen belang. De grootste kans van slagen heb je wanneer een verzoek tot ontgooglen handelt over gegevens die identiteitsfraude kunnen stimuleren. Denk hierbij aan het burgerservicenummer, paspoortkopie en creditcardnummer. Ook schendingen van copyright en andere wetsovertredingen worden geregeld gehonoreerd. Klik hier om te lezen hoe je een verwijderingsverzoek bij Google en Bing kan indienen.

Ontgooglen - Informatie van internet verwijderenInformatie van websites en forums verwijderen

Ontgooglen is een proces dat uit twee delen bestaat. Want dat bepaalde informatie niet meer vindbaar is met een zoekmachine betekent niet dat die informatie zelf automatisch is verdwenen. Wanneer je jezelf wilt ontgooglen dien je dus ook de informatie bij de online bron te verwijderen. Dit kan een flinke klus zijn waarbij je niet altijd op medewerking hoeft te rekenen. Wie op een forum een verhitte mening heeft verkondigd, kan deze het beste zelf verwijderen zodat je verzekerd bent van succes. Als dit niet meer mogelijk is, zul je de moderator van het forum moeten aanschrijven met een verzoek tot verwijdering. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld verouderde informatie op een website. Een verzoek tot verwijdering aan de eigenaar heeft altijd meer kans van slagen wanneer je dit helder en vriendelijk formuleert. Klik hier voor uitgebreide informatie over hoe je informatie van het internet kan verwijderen.

Ontgooglen - Social media ontgooglenSocial media ontgooglen

Het ontgooglen van social media activiteiten is een geval apart. Het virale aspect van social media betekent dat informatie die je deelt (of foto’s waar je op staat) zich razendsnel kan verspreiden. Ondanks de onmiskenbaar positieve kanten kan een verkeerd bericht je leven flink ontregelen, zoals een aantal schrijnende gevallen hebben aangetoond. Zelf een ongewenst bericht verwijderen, vormt een eerste stap, maar daarna zul je volgers die je bericht hebben gedeeld, moeten vragen om hetzelfde te doen. Dit kan een zeer tijdrovende klus zijn. Overweeg daarom preventief gedrag en gebruik social media voor zeer specifieke doeleinden.

Ontgooglen van jouw social media profielen

Facebook profiel ontgooglen

In de privacy instellingen van Facebook kun je persoonlijke informatie op verschillende manieren beheren. Hier is het mogelijk om een vinkje te verwijderen bij de vraag of zoekmachines een link naar je tijdlijn mogen plaatsen. Dit is een belangrijke overweging omdat je Facebook-profiel vaak een van de eerste zoekresultaten vormt. Klik hier om te leren hoe je jouw Facebook profiel ontgoogled.

LinkedIn profiel ontgooglen

Eigenlijk wil je professionele gegevens met LinkedIn zo zichtbaar mogelijk maken. Als je deze informatie om bepaalde redenen toch wenst te ontgooglen dan is dit mogelijk in de privacy instellingen. Dit bestaat uit twee handelingen: de keuze of je profiel openbaar is en de vraag of de url van je openbare profiel eindigt met je naam. Handig van LinkedIn is dat je kunt aangeven welke profielonderdelen je al dan niet wilt ontgooglen. Klik hier om te leren hoe je jouw LinkedIn profiel kan ontgooglen.

Google+ profiel ontgooglen

Dit profiel is vrij belangrijk omdat Google het graag hoog in de zoekresultaten laat verschijnen. Veel mensen schenken weinig aandacht aan hun Google+-profiel waardoor het misschien handig is om te ontgooglen. Het is mogelijk om dit te doen op de eigen Google+ profielpagina, onder instellingen en het kopje profiel. Door het vinkje weg te halen bij ‘Anderen helpen mijn profiel te vinden in zoekresultaten’ ontgoogle je het profiel. Klik hier voor een uitgebreide uitleg joe je jouw Google+ profiel kan ontgooglen.

Google profielfoto in advertenties

Je Google profielfoto kan door het bedrijf worden gebruikt in online advertenties van producten die je hebt aanbevolen. Om te voorkomen dat jouw profielfoto in advertenties wordt gebruikt kan je in jouw privacy instellingen aangeven dat je niet wilt. Klik hier om te leren hoe je jouw profielfoto niet wordt weergegeven in advertenties.

Bekijk alle Google instellingen:

Alle Google privacy instellingen op een rijtje!
Google privacy instellingen; geschiedenis wissen

Google advertenties; instellingen op basis van jouw interesses
Gevonden worden in Google
Google formulier: zoekresultaten verwijderen
Google Duo App: instellingen

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: