Takedown notice; informatie van social media verwijderen

Informatie van social media verwijderen - Takedown notice

Een van de voordelen van internet is dat je eenvoudig informatie kunt delen. Social media maakt dit proces alleen nog maar efficiënter. Echter komt het wel steeds vaker voor dat mensen of bedrijven ongewenste informatie over zichzelf terugvinden op social media kanalen. Helemaal vervelend is het wanneer deze berichten, foto’s of video’s over jou of jouw bedrijf ongewenste, ongepaste of beledigende informatie bevatten of zelfs in strijd zijn met de wet.

Gelukkig sta je dan niet machteloos. In dit artikel leggen wij de mogelijkheden uit om informatie van social media kanalen te verwijderen.

Neem zo snel mogelijk actie

Het verwijderen van berichten waarin jij bent vermeld of foto’s en video’s waar jij op staat van social media kanalen zoals Facebook, LinkedIn, Twitter of Google+ kan lastig zijn. Het virale karakter van social media kan er voor zorgen dat informatie snel wordt verspreid. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Hoe sneller je bij de bron bent, hoe minder schade een bericht kan aanrichten.

Berichten van jezelf verwijderen

Een eigen bericht van jouw tijdlijn verwijderen is op zich altijd mogelijk. Het is daarom altijd goed uit te zoeken waar de “delete-knop” zich bevindt. Maar wanneer een van je volgers het bericht al heeft gedeeld, getagd, geliked of een +1 heeft gegeven, blijft het bericht zichtbaar op de tijdlijn van jouw volgers. Je zult in dit soort gevallen aan de betreffende personen, een voor een moeten vragen of ze het bericht willen verwijderen van hun tijdlijn. Indien het bericht op de foto goed gedeeld is, kan dat aantal flink oplopen.

Berichten van anderen verwijderen

Het kan ook voorkomen dat een bericht tegenkomt waar in je op negatieve wijze wordt genoemd. Het beste kan je de betreffende persoon op vriendelijke wijze te verzoeken om het bericht te verwijderen of aan te passen. Doe dit bij voorkeur via e-mail of een privébericht. Ook hier geldt weer dat wanneer het bericht eenmaal is gedeeld door anderen, je ook deze personen individueel zal moeten verzoeken om het bericht te verwijderen.

Wat is een Takedown notice?

Nu kan het gebeuren dat de plaatser van het bericht niet wil meewerken. Gaat het om onrechtmatige, strafbare inhoud of om informatie die in strijd is met het beleid van het desbetreffende socal media kanaal, dan kun je een zogeheten Takedown notice verzoek indienen.

Een Takedown notice (ook wel een Notice of Claimed Infringement genoemd) is een procedure die start op het moment dat iemand een melding bij een service provider doet over vermeende onrechtmatige of strafbare inhoud op internet. De procedure kan eindigen met het verwijderen van specifieke informatie op een webpagina of zelfs het uit de lucht halen van de betreffende website. Er is van te voren echter geen garantie te geven of het verzoek wordt ingewilligd.

Voor welke informatie kun je een Takedown notice indienen?

Je kunt een Takedown notice indienen wanneer je informatie tegenkomt waarvan je denkt dat deze onrechtmatig of strafbaar is. Soms kan een verzoek worden ingediend wanneer de informatie op een social media kanaal niet overeenkomt met het beleid van dit kanaal. Veel social media kanalen zullen in hun voorwaarden iets hebben staan over bijvoorbeeld het verspreiden van kwetsende informatie. Je hoeft van tevoren niet compleet zeker te weten of de informatie daadwerkelijk onrechtmatig of strafbaar is. Maar je moet wel goed onderbouwen waarom je van mening bent dat de informatie onrechtmatig of strafbaar is.

Welk soort informatie kan leiden tot een succesvolle verwijdering?

[tie_list type=”checklist”]

 • Informatie niet in overeenstemming met het beleid van het social media kanaal
 • Publicatie van iemands persoonsgegevens
 • Inbreuk op auteurs- en/of merkenrecht
 • Haat zaaiende en racistische uitlatingen
 • Smaad en lasterlijke teksten
 • Cyberstalking

[/tie_list]

Wil je uitgebreidere informatie over welke informatie kans maakt om verwijderd te worden? Lees dan ook het artikel Welke informatie kan verwijderd worden van het internet?’.

Hoe kan ik een verzoek indienen?

De meeste social media kanalen hebben een eigen procedure op hun website gepubliceerd waarin staat uitgelegd hoe je een Notice of Claimed Infringement kunt indienen. Vaak vind je hier ook een standaardformulier waarmee je een verzoek kunt indienen om bepaalde informatie te laten verwijderen. Door dit formulier te gebruiken komt het verzoek vaak meteen op de juiste plek terecht en wordt vaak binnen enkele dagen geantwoord.

Welke gegevens worden vaak gevraagd bij een Takedown notice?

Voor een Notice of Claimed Infringement moet je vaak een aantal gegevens invullen. Probeer zo volledig mogelijk te zijn zodat het social media kanaal jouw verzoek goed kan beoordelen. Dit zijn onder andere:

[tie_list type=”checklist”]

 • De eigen contactgegevens.
 • De informatie die volgens jou onrechtmatig is, voeg bij voorkeur een print screen van de ongewenste informatie toe ter verduidelijking.
 • De URL’s (een link) waarop de ongewenste informatie is gepubliceerd.
 • Een beschrijving waarin je uitlegt waarom de inhoud volgens jou onrechtmatig of strafbaar is.
 • Indien mogelijk voeg je documenten toe waarmee je bewijst dat jij de rechtmatige eigenaar bent van de gegevens, bijvoorbeeld in geval van plagiaat van copyright, stuur dan deze documenten voor de volledigheid mee.

[/tie_list]

Hoe lang duurt de procedure van een Takedown notice voor social media?

De termijn voor het afhandelen van een verzoek hangt af van verschillende factoren en verschilt per social media kanaal. De mate van aantoonbaarheid van de onrechtmatige of strafbare inhoud, de aard en omvang van de schade naast de betrouwbaarheid van de bron kunnen allemaal van invloed zijn. Houd er rekening mee dat goed aantoonbare onrechtmatigheid of strafbaarheid sneller zal worden afgehandeld.

Tips om informatie van het internet te verwijderen

In onze categorie “Informatie van het internet verwijderen” vind je handige tips om ongewenste informatie over jou of jouw bedrijf van het internet te verwijderen. Zo vind je tips hoe jij jezelf kan “Ongooglen”, “Zoekresultaten kan verwijderen uit zoekmachines” of hoe je “Informatie verwijderd van websites of social media kanalen”.

[adinserter name=”Shortcode ebook informatie verwijderen”]

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: