Google tool om jezelf uit de zoekresultaten te verwijderen

Update: 30 mei 2014 was het dan zover. Google heeft een formulier gelanceerd waarmee je een verzoek kan indienen om informatie over jou uit de zoekresultaten te verwijderen.

Klik hier voor het Google formulier en lees alles wat je erover moet weten.

Artikel 16 mei 2014

Heb jij jezelf weleens gegoogled? En, wat vond je toen?

Google tool zoekresultaten verwijderenUit Amerikaans onderzoek blijkt dat 2 op de 3 mensen die zich zelf zoekt, aangeeft dat de meeste informatie die ze op de eerste internetpagina van de zoekresultaten vinden niet correct is of niet over zichzelf gaat, maar bijvoorbeeld over mensen met een soortgelijke naam.

Google komt met de oplossing!

Volgens Johannes Caspar, commissaris van HmbBfDI (Hamburgischen Beauftragten für Datenschutz und Informationsfreiheit), oftewel de Duitse databeschermer in het Duitse Hamburg, komt Google met een oplossing. Hij geeft aan dat Google momenteel aan een tool werkt, waarbij consumenten gegevens over zichzelf uit de zoekresultaten kunnen verwijderen.

Niet geheel vrijwillig

De Google tool wordt ontwikkeld naar aanleiding van een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie. De uitspraak houdt in dat Google in de toekomst links naar personen moet verwijderen wanneer zij daarom vragen. Dit wordt ook wel het ‘recht om vergeten’ te worden genoemd.

Volgens Ulrich Kuhn (ook van HmbBfDI) heeft Google aangegeven binnen 2 weken met een geautomatiseerd proces te komen. Duitse internetgebruikers zouden dan al binnen 2 weken een verzoek kunnen indienen om gegevens uit de zoekresultaten te laten verwijderen. Sinds de uitspraak van uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie, schijnen er al honderden aanvragen per dag binnen te komen.

Niet zo eenvoudig

Google tool om jezelf uit de zoekresultaten te verwijderen Een vertegenwoordiger van Google zegt dat de uitspraak van het Hof grote consequenties kan hebben voor het verwerken van de zogeheten ‘Take down requests’. Google is namelijk al bekend met het verwijderen van data en heeft al soortgelijke technische verwijder processen voor bijvoorbeeld:

Persoonlijke gegevens zoals bankrekeningnummers, creditcardnummers of afbeeldingen van handtekeningen;
Aanstootgevende afbeeldingen in strijd met de wet;
Misbruik van copyright.

Google geeft aan in de tweede week van mei alleen al 5,5 miljoen aanvragen over misbruik van copyright binnen te hebben gekregen. Wanneer straks alle Europese burgers ook verzoeken kunnen indienen om informatie over zichzelf te verwijderen dan worden de ‘aanvraag’ processen een stuk complexer. Naast de diverse talen, moeten er ook richtlijnen komen welke informatie wel of niet verwijderd mag worden. En hoe weet je of het verzoek van de persoon komt waarover de informatie ook daadwerkelijk gaat?

Wat je zelf al kan doen?
Er is een veelvoud aan persoonlijke informatie beschikbaar op het internet over personen. Een groot gedeelte van de informatie wordt door jouzelf gepubliceerd via bijvoorbeeld social media kanalen zoals Facebook, LinkedIn of Twitter. Maar ook anderen mensen publiceren steeds vaker informatie over jou op het internet.

Wil je leren hoe je jouw (persoonlijke) informatie op het internet kan managen? Dan ben je wellicht ook geïnteresseerd in onderstaande artikelen:

[tie_list type=”checklist”]

[/tie_list]

Ook kan je je inschrijven voor onze nieuwsbrief. Dan ontvang je geregeld tips over hoe jij jouw online informatie en online identiteit het beste kan managen.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: