6 Essentiële Tips voor Beginners in Crypto Investeringen

crypto

De hele wereld van cryptocurrency is nog een beetje het Wilde Westen. De regels zijn nog niet helemaal duidelijk en er zijn heel veel mogelijkheden voor mensen die niet bang zijn om risico’s te nemen.

Ben je geïnteresseerd om je eerste stappen in de cryptomarkt te zetten, maar weet je niet goed waar je moet beginnen, of wat crypto überhaupt is? Geen zorgen, wij geven je 6 essentiële tips die je als beginner moet weten voordat je in crypto investeert.

  1. Onderzoek, educatie en kennis

Je moet leren stappen voordat je kan rennen, en investeren in crypto begint noodzakelijkerwijs met een begrip van de sector.

Cryptocurrency kan je zien als een vorm van digitale (of virtuele) munteenheden die voor beveiliging gebruikmaken van cryptografie. Cryptocurrencies werken zonder een centrale autoriteit, zoals een bank of overheid. Ze vertrouwen op gedistribueerde grootboek technologie, ook bekend als blockchain, waarin transacties door een netwerk van computers worden vastgelegd en gevalideerd.

Bitcoin is de bekendste cryptomunt. In ongeveer 15 jaar tijd is de waarde ervan gestegen van een paar eurocent tot maar liefst €56.000 op zijn hoogtepunt. Dergelijke winst kan je met weinig andere beleggingsinstrumenten halen. Dit is dan ook  een groot deel van de aantrekkingskracht van crypto.

Naast Bitcoin zijn er honderden verschillende andere cryptomunten. Een aantal, zoals Ethereum en Ripple, hebben meer gevestigde waarden. Op regelmatige basis komen er nieuwe munten uit, waardoor je heel veel opties hebt om in te beleggen. Volgens de topopties op business2community.com bestaat de top 5 cryptomunten om te kopen in 2023 uit munten zoals Bitcoin ETF, Bitcoin Minetrix, Meme Kombat, TG Casino en Launchpad. Het is een goed idee om dergelijke websites te raadplegen voordat je in crypto investeert.

Sommige cryptomunten worden gebruikt als een vorm van digitaal geld of beleggingen, terwijl andere blockchain-technologie toepassen voor bredere doeleinden, zoals slimme contracten (zelfuitvoerende contracten met programmeerbare voorwaarden), allerlei soorten apps, internationale transacties, enzovoort.

  1. Begrijp de volatiliteit

Als we de cryptomarkt met één woord zouden moeten omschrijven, dan zou het wel “volatiel” zijn. De waarde van cryptomunten kan sterk stijgen of dalen (soms in korte tijd), en dat heeft een grote invloed op hoe je erin moet beleggen.

Wanneer je je bewust bent van deze volatiliteit, kun je logischerwijs de volgende conclusies trekken:

  • Beleg in crypto wanneer de markt op een laagtepunt staat, het liefst tijdens een dal in een cyclus die meestal een aantal jaren duurt.
  • Tenzij je aan daytrading (op korte termijn crypto kopen en verkopen om kleine winsten te boeken) doet, is het beter om crypto jarenlang vast te houden en te profiteren van de winst op lange termijn.
  • Ga niet schrikken als je plots je cryptomunten met pakweg 50% in waarde ziet dalen. Dit is normaal en is reeds meermaals voorgevallen. Volg je beleggingsplan, en als je in kwalitatieve munten hebt belegd, kan je er beter gewoon niet aan denken.
  1. Betrouwbare brokers

Omdat de cryptomarkt nog relatief nieuw is, is de wetgeving ook nog in ontwikkeling. Dat kan voordelig zijn op veel vlakken, want er zijn diverse manieren om hier geld mee te verdienen. Uiteraard zet dit de deur ook open voor meer malafide partijen.

Oplichting met cryptocurrency komt helaas vaak voor, en scammers richten zich op mensen die niets afweten van de sector. Zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van de gevaren! 

We kunnen je aanraden om nooit crypto aan te kopen van een louche partij. Ga alleen in zee met betrouwbare brokers.

Een crypto broker is een online platform of app waarbij je cryptomunten kan kopen en verkopen. Tegenwoordig is er een ruime keuze aan betrouwbare crypto brokers. Ga op zoek naar de beste broker die bij jouw wensen en beleggingsplannen past, maar doe eerst goed onderzoek naar de betrouwbaarheid van die broker.

  1. Diversificatie

Beleggen in cryptocurrency kan zo eenvoudig zijn als een Bitcoin kopen en het hierbij laten. Op zich, en historisch gezien, is dat een vrij degelijke strategie. Maar als je echt veilig wil zitten en een maximaal rendement wenst, dan is het beter om wat diversificatie toe te passen in je portfolio.

Koop de relatief “veilige” munten zoals Bitcoin en Ethereum, en zelfs wat stablecoins zoals Tether, maar laat ook wat ruimte voor meer speculatieve nieuwe altcoins, waarmee je reusachtige winsten kan boeken.

Natuurlijk maak je bij dergelijke munten ook kans op verlies, en daarom is het geen goed idee om al je geld erin te steken.

  1. Veilige opslag

Cryptomunten worden opgeslagen in een “wallet”. Dit is een soort portemonnee waarin de codes (de ‘keys’) die toegang geven tot je cryptomunten worden bewaard. Je kan het in feite ook zien als een sleutelbos!

De meeste cryptobrokers hebben een ingebouwde wallet op hun platform, waar je jouw cryptomunten kan bewaren. Dit is echter niet de veiligste oplossing, want deze platforms kunnen worden gehackt. Het zal niet de eerste keer zijn dat dit gebeurt en beleggers hun hele investering in rook op zien gaan. Als je een vrij grote som in crypto hebt belegd, is het beter om je eigen wallet te gebruiken. Je kan een “software wallet” nemen, die je op je computer of ander apparaat installeert. Zo haal je je crypto in feite offline, waardoor je heel veel beter beschermd bent. 

  De beste en veiligste optie is echter een “hardware wallet”, een fysiek apparaatje dat een beetje op een flashdrive lijkt. Je kan je crypto hier opslaan en dit apparaatje dan ergens in een kluis bewaren. Dit is heel veilig, en – tenzij je fysiek beroofd wordt door een inbreker, – kan er weinig gebeuren met je cryptobeleggingen.

  1. Nieuwe ontwikkelingen en wetgeving

Jaren geleden was de cryptosector nog volledig vrij spel voor iedereen. Er waren geen wetten, waardoor gebruikers konden doen wat ze wilden.

Vandaag de dag worden op regelmatige basis nieuwe ontwikkelingen en wetten openbaar gemaakt. Sommige landen verbieden cryptocurrency, andere accepteren crypto als legaal betaalmiddel.

Onze eigen overheid heeft wetten opgesteld betreffende  belastingen omtrent cryptovaluta. Ook de Europese Unie is al jaren bezig om de cryptosector te reguleren.

Als cryptobelegger is het belangrijk dat je op de hoogte blijft van nieuwe ontwikkelingen, zodat je altijd legaal blijft handelen. Volg dus zeker relevante nieuwswebsites en blogs!

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: