8 tips om je privacy online te bewaken

Steeds meer mensen maken zich zorgen over hun privacy. Dit is ook meer dan terecht, want er zijn meer dan genoeg schandalen geweest waarbij grote bedrijven per ongeluk je data aan andere partijen deelden zonder toestemming te vragen aan jou. Hierdoor is het slim om zo veel mogelijk over je privacy online te waken. Maar wat kun je het beste doen om dit goed aan te pakken? In deze blog vind je 8 tips die ervoor zorgen dat je privacygegevens net zo goed bewaard blijven als goud in Fort Knox.

Voor een veilige hosting kiezen

De eerste tip die we je mee willen om je online privacy te bewaken, is om voor een veilige soort hosting te kiezen. Veilige hosting helpt om online privacy gegevens veilig te houden door versleuteling diensten, veilige verificatieprocedures en andere beveiligingsmaatregelen te bieden. Deze voorkomen onbevoegde toegang tot privégegevens zoals wachtwoorden, gebruikersnamen en creditcardnummers. Veilige hosting providers gebruiken ook speciale firewalls en andere software oplossingen om websites die je data bevatten te beschermen tegen kwaadaardige aanvallen en datalekken. Daarnaast controleren dit soort partijen hun netwerken regelmatig op inbraken en verdachte activiteiten. Wees daarom slim door voor veilige hosting te kiezen om zo je privégegevens veilig op te slaan.

Een VPN gebruiken

Ook het gebruiken van een Virtual Private Network (VPN) helpt bij het bewaken van online privacy. Dit doet het door gegevens die via een netwerk worden verzonden en ontvangen te versleutelen. Dit betekent dat je gegevens worden omgezet in een onleesbare vorm zodat ze door niemand anders kunnen worden ingezien of gelezen. Daarnaast helpt het gebruik van een VPN ook om je IP-adres te verbergen.

Gebruik veilige wachtwoorden

Verder helpt bij het bewaken van online privacy het gebruik van veilige wachtwoorden, want hierdoor wordt het veel moeilijker voor iemand om je wachtwoord te raden en toegang te krijgen tot je privégegevens. Veilige wachtwoorden moeten bestaan uit een combinatie van hoofdletters en kleine letters, cijfers, speciale tekens en minstens 8 tekens lang zijn. Daarnaast is het aan te raden om niet hetzelfde wachtwoord te gebruiken voor meerdere online accounts.

Jezelf inlezen over de soorten oplichters online

Tevens kan het lezen van informatie over de soorten online oprichters van pas komen bij het bewaken van je online privacy. Weten wie er achter een website zit en hoe het bedrijf de gegevens van zijn gebruikers beschermt, is belangrijk om je persoonlijke informatie te beschermen. Als je weet waar een website vandaan komt, kun je potentiële veiligheidsrisico’s of zelfs scams identificeren en begrijpen wat voor soort gegevens er worden verzameld en hoe deze worden gebruikt. Inzicht in deze informatie kan je ook helpen beter geïnformeerde beslissingen te nemen over met welke websites je in contact wilt komen.

Houd je software up to date

In de vijfde plaats is het slim om je software up to date te houden. Het bijwerken van software helpt bij het bewaken van je online privacy door ervoor te zorgen dat je de nieuwste beveiligingspatches en -functies op je computer of smartphone hebt geïnstalleerd. Deze updates pakken vaak recente kwetsbaarheden in de code aan die door hackers kunnen worden misbruikt om toegang te krijgen tot gevoelige gegevens.

Beperk hoeveel persoonlijke gegevens je deelt

Een andere tip die we je mee willen geven, is om zo veel mogelijk je persoonlijk gedeelde data die beschikbaar zijn op het internet te beperken. Dit kan inhouden dat je beperkt wat je publiekelijk post. Denk dan onder andere aan je sociale media-accounts, e-mails en andere online diensten. Door de hoeveelheid gegevens die publiekelijk beschikbaar is te beperken, wordt het moeilijker voor hackers om gevoelige of vertrouwelijke informatie over jou te vinden.

Openbare WiFi verbindingen vermijden

Daarnaast is het geen slecht idee om openbare WiFi netwerken te vermijden. Het vermijden van openbare WiFi-verbindingen helpt je online privacy te bewaken door te voorkomen dat andere gebruikers op hetzelfde netwerk jouw internetactiviteiten kunnen zien. Door een beveiligd privé netwerk te gebruiken, worden je gegevens die over het internet worden verzonden versleuteld en zijn ze niet zichtbaar voor andere gebruikers op dezelfde verbinding. Dit verkleint het risico dat kwaadwillenden persoonlijke informatie die je via online communicatie uitwisselt,kunnen onderscheppen. Verder beschikken openbare netwerken vaak niet over de nodige beveiligingsfuncties om bescherming te bieden tegen phishing-zwendels en andere cyberbedreigingen die je privacy in gevaar kunnen brengen. Vermijd dus de volgende keer het WiFi netwerk in de trein of in de Starbucks.

Adblockers gebruiken

Tot slot helpt een adblocker met het bewaken van je privacy online. Een adblocker is een soort software die kan worden gebruikt om te voorkomen dat advertenties verschijnen op websites en online diensten. Door deze advertenties te blokkeren, helpt een adblocker je met je online privacy  bewaken. Dit doet het door te voorkomen dat je activiteiten worden gevolgd en gemonitord door externe adverteerders. Daarnaast kan een adblocker helpen je te beschermen tegen kwaadaardige inhoud zoals malware die vaak verborgen zit in advertenties.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: