Boost je persoonlijke ontwikkeling met een POP

Wanneer je eigen baas bent, heb je zelf in de hand wat je werkzaamheden zijn en kunnen je zelf werken aan het realiseren van je persoonlijke ambities. Ben je in loondienst, dan wil je niet voor eeuwig hetzelfde werk blijven doen zonder je verder te ontwikkelen in je loopbaan. Daarom is het verstandig om de route die je voor ogen hebt om je ambities waar te maken vast te leggen in een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). Dit doe je natuurlijk wel in overleg met je werkgever, want die heeft een belangrijke rol in hoe jij je kunt ontwikkelen binnen de organisatie.

Wat zijn je ambities?

Het eerste wat nodig is om tot een persoonlijk ontwikkelingsplan te kunnen komen, is een goede kennis van jezelf en jouw ambities. Denk hier eerst eens goed over na en stel jezelf een aantal vragen. Waar ligt jouw kracht en waar wil je een expert in worden? Zijn er punten aan jezelf die je wilt verbeteren? Wat is het einddoel dat je wilt bereiken, wanneer wil je dat doel bereikt hebben en welke stappen moet je zetten om dat doel te bereiken? Ga na, bijvoorbeeld aan de hand van vacatureteksten, wat de vaardigheden, kennis en ervaring zijn die je nodig hebt voor de baan in kwestie. Zo krijg je een goede indicatie van wat welke stappen je moet gaan zetten.

Hoe vlieg je het aan bij je werkgever?

Je kunt natuurlijk niet zomaar een kant en klaar plan bij je werkgever op het bureau gooien met de mededeling ‘dit is wat ik wil en waar jij me mee moet helpen’. Bespreek eerst met je werkgever dat je ambities hebt voor je persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld in een jaargesprek, en overleg of je werkgever doorgroeimogelijkheden voor je ziet. Zo niet, dan moet je je oriënteren op een stap naar een andere werkgever.

Concrete acties vastleggen in een POP

Om gestalte te geven aan jouw persoonlijke ontwikkeling, is het belangrijk om met je werkgever concrete acties vast te leggen in jouw persoonlijk ontwikkelingsplan. Dit kunnen verschillende zaken zijn waarbij je werkgever je kan helpen. Bijvoorbeeld door je een training of cursus te laten volgen, of door je mee te laten draaien op een andere afdeling. Een andere mogelijkheid is coaching of begeleiding door je leidinggevende of iemand anders.

Interesse in het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan? Bezoek de website van de FNV voor tips en een sjabloon voor een POP die je kunnen helpen op een goed plan op papier te zetten voor je persoonlijke ontwikkeling.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: