Crypto lending

Als u comfortabel kunt lenen in euro’s, Britse ponden of dollars, waarom zou u dan moeite doen om ook cryptocurrencies te lenen? Crypto P2P-lenen gaat over meer keuzes voor zowel leners als uitleners. U profiteert van de P2P matchmaking die platforms als Mintos of VIAInvest doen, maar met één groot verschil. U krijgt ook de extra voordelen van digitaal, programmeerbaar geld dat cryptocurrencies zoals Bitcoin of Ethereum zijn.

Met crypto-lenen hebben beleggers meer opties en meer manieren om rente te verdienen. U kunt USD lenen en Bitcoin krijgen, of u kunt Tether (USDT) lenen en Ethereum verdienen. Of je kunt Ethereum lenen en betaald krijgen in Ethereum als je dat wilt.

Meer opties zijn goed, maar waarom zou je je druk maken?

Stel je voor dat je een P2P platform vindt waar je wilt investeren. Je vindt het leningaanbod, de potentiële rendementen, en je vindt zelfs het platform zelf leuk. Maar het lukt je niet. Veel voorkomende redenen waarom u niet in staat bent om te investeren zijn onder andere:

 1. U bent geen burger of inwoner van de juiste landen.
 2. Je hebt niet de juiste valuta op je bankrekening.
 3. Je woont in een land dat momenteel onder wereldwijde sancties valt.
 4. Het land waar het platform is, houdt niet van de leiders van jouw land.
 5. Andere redenen die niets met jou of je geld te maken hebben.
 6. Bank- en investeringswetten zijn landspecifiek. Wat je doet in land A is tegen de wetten in land B.

En u hoeft niet in een land als Iran of Venezuela te zijn om dit probleem te hebben. Amerikaanse P2P kredietverstrekkers kunnen investeren op Prosper maar niet op Zopa. Europese kredietverstrekkers kunnen lenen bij Twino, maar niet bij Lending Club (vóór de overname door Radius Bank – nu kan niemand meer lenen bij Lending Club).

Wat als u toegang wilt tot kredietnemers die niet in de EU wonen?

U kunt lenen aan een lener, waar die zich ook bevindt, zolang u maar een rentevoet afspreekt met crypto p2p lending. Je lener is transnationaal. Waar ze wonen doet er niet toe. Welke valuta er op hun bankrekening staat doet er niet toe. Wisselkoersen doen er niet toe. Omdat ze je zullen betalen in cryptocurrency, niet in Pesos of Naira of Roebels. Ze gaan akkoord om je te betalen in crypto, die je kunt houden of omwisselen voor eigen valuta.

Diversificatie uit je thuismarkt en uit je thuisvaluta; dit zijn slechts twee redenen waarom je een deel van je geld zou moeten uitlenen als cryptocurrency. Laten we nu eens kijken hoe.

Korte inleiding tot Blockchain-technologie

Blockchain-technologie maakt cryptocurrencies en crypto-leningen mogelijk. Het is een gedistribueerde database verspreid over vele computers op locaties over de hele wereld. Het gebruik van cryptografie beschermt de database. En het is niet alleen een database, het is ook een grootboek.

Blockchain is een digitaal herontwerp van het grootboek. Sinds de oudheid slaan grootboeken commerciële transacties op. Toch zijn ze altijd gevoelig geweest voor fouten omdat ze afhankelijk waren van menselijke input. Een openbare blockchain zoals Bitcoin vertrouwt niet op mensen of vertrouwen. Het staat bekend als een “vertrouwensloos” systeem. Knooppunten in het netwerk bevestigen transacties. Knooppunten verifiëren of de verzender de cryptocurrency heeft om naar de ontvanger te sturen. De informatie van elke transactie gaat in een blok, en elk blok vormt een deel van de keten. Het is bijna onmogelijk om de gegevens in een blok te veranderen als het eenmaal deel uitmaakt van de keten. Deze kwaliteit van onveranderlijkheid is een van de beste eigenschappen van blockchain. De gegevens blijven voor altijd goed bewaard voor historische documenten, overheden of strafrechtelijke/juridische procedures.

Het universele probleem van online geld zonder een tussenpersoon zoals een bank is hoe het probleem van dubbel geldgebruik op te lossen. Het probleem is gebaseerd op het idee dat als je $1 online hebt, hoe voorkomen we dan dat je die $1 naar twee verschillende mensen stuurt en die ene dollar dus twee keer uitgeeft. Bevestiging van transacties door het netwerk op dezelfde manier als Visa of Mastercard een kaarttransactie goedkeurt, is de manier. Het netwerk, onderhouden door onafhankelijke derde partijen (de nodebeheerders), is hoe Bitcoin dit probleem oplost. Een extra bescherming is dat de nodes een kopie bijhouden van het hele transactielogboek van de blockchain. Mensen kunnen teruggaan en de geschiedenis van transacties op dit online grootboek bekijken via een systeem dat Proof of Work heet.

Denk er eens over na wat dit betekent voor een seconde. Je hoeft niet te wachten om te zien of Visa of Paypal of je bank de transactie goedkeurt omdat je het beschikbare geld of krediet hebt (of het niet goedkeurt). Niemand kan je verbieden om met cryptocurrencies een transactie te doen met een ander, zolang je het geld in je saldo hebt. Blockchain is gedecentraliseerd (geen centrale entiteit zoals een bank). Het is ook censuur bestendig (wanneer je geweigerd wordt zelfs als je het geld hebt omdat de bank iets in de transactie niet goed vindt).

Hoe is P2P Lending met Crypto anders?

Aangedreven door blockchain-technologie en een aantal van de voordelen, zoals het feit dat het niet te vertrouwen is, maakt crypto-lenen anders dan het lenen van dollars of euro’s. Laten we eens kijken naar de belangrijkste verschillen.

Transparantie van gegevens

Een deel van het ethos van cryptocurrencies is transparantie. Iedereen kan op elk moment een transactie bekijken die op de blockchain staat. We hebben het hier vaak over de transparantie van platforms en hoe belangrijk die is. ELK crypto platform zal veel statistieken van hun platform hebben en informatie om te delen met jou als potentiële geldschieter.

Veel crypto-platforms krijgen regelmatig audits om bewijs van hun reserves en algehele financiële gezondheid te laten zien.

De Cryptocurrencies die u uitleent zijn anders dan Fiat geld

Om iets geld te laten zijn, moet het een rekeneenheid, een opslagplaats van waarde en een ruilmiddel zijn. Alle cryptocurrencies die beschikbaar zijn om te lenen of uit te lenen op deze platforms zijn ruilmiddelen, maar ze zijn niet allemaal geld zoals USD, EUR of GBP.

Met crypto krijgen wij en degenen aan wie we uitlenen een gemeenschappelijke rekeneenheid. Het hebben van een gemeenschappelijke rekeneenheid is een essentieel kenmerk, omdat het transacties mogelijk maakt tussen mensen die waar ook ter wereld wonen, zonder het gedoe (en de kosten) die gepaard gaan met het uitwisselen van fiatvaluta’s.

Wanneer u cryptocurrencies leent, leent u een van de drie opties:

 1. Bitcoin, Ethereum of Litecoin, die bekend staan als Layer 1 Networks. Het native token van BTC, ETH, of LTC (er zijn anderen) is het token dat wordt aangedreven door hun respectievelijke blockchain. Dit is de optie die het meest lijkt op hoe mensen denken over geld dat gecreëerd wordt door een Centrale Bank. In deze gevallen komt de productie niet van een Centrale Bank, maar van de blockchains. Deze tokens lijken het meest op geld en velen geloven dat BTC en ETH geld zijn.
 2. Stablecoins zoals USDC, DAI of USDT. Deze munten richten zich op prijsstabiliteit. Deze lenen of uitlenen zou hetzelfde zijn als werken in Singapore Dollars, Hong Kong Dollars of Belize Dollars. Dit zijn drie valuta’s die GEEN US Dollars zijn, maar hun valuta gekoppeld houden aan de US Dollar om hun valuta consistent in prijs te houden.
 3. Andere (meestal op Ethereum gebaseerde) tokens. Ethereum heeft een standaard voor tokens, ERC-20 genaamd. De meeste tokens zijn ERC-20 gebaseerd en compatibel, waardoor ze gemakkelijk te lenen en uit te lenen zijn. Wrapped BTC (WBTC) en Binance Exchange Token (BNB) zijn twee voorbeelden die beschikbaar zijn om te lenen of uit te lenen. Het uitlenen van deze tokens is als het lenen of uitlenen van activa met een algemeen bekende waarde zoals kunstwerken, wijn of postzegels. Er is een bekende markt voor deze activa, en ze hebben waarde, maar ze zijn niet direct geld zelf. Ze zijn geen rekeneenheid of ruilmiddel.

Het punt is dat andere activa die waarde hebben maar geen geld zijn, kunnen worden uitgeleend als cryptocurrencies, waar alleen fiatgeld kan worden uitgeleend in het traditionele economische systeem. Dit betekent meer flexibiliteit voor u als kredietverstrekker.

Lenen op onderpand

Het idee achter crypto-lenen is dat elke crypto-lener kan lenen aan elke crypto-lener die hij wil. En hoe maken platforms dit mogelijk? Op twee manieren: Cryptocurrency en onderpand. Het cryptocurrency-gedeelte hebben we al besproken, aangezien dit de activa zijn die we lenen en terugbetalen. Maar lenen aan een transnationale lener die in Engeland, Denemarken, de VS, Argentinië of China kan zitten, is een uitdaging. De enige manier om kredietverstrekkers te beschermen die uit zulke verschillende economische en kredietstelsels komen, is via het onderpand.

Elke lening op een crypto leenplatform is overcollateralized. Dit betekent dat voor elke $100 die je leent, je een onderpand van $120, $150 of zelfs $200 op het platform moet plaatsen en veiligstellen. Waarom zou iemand op deze manier geld lenen? Enkele redenen zijn:

 • Persoonlijke behoeften of gebrek aan persoonlijke liquiditeit.
 • Belastingimplicaties in veel landen zijn anders voor lenen dan verkopen.
 • Een tijdelijke behoefte aan liquide middelen.
 • Je wil je crypto niet verkopen voor cash omdat je het wil houden voor de lange termijn. Je gelooft dat de waarde zal blijven groeien.

Gebruik van Smart Contracts

Beginnend op Ethereum en dominant op hun netwerk, zijn slimme contracten de sleutel in het beschermen van geldschieters. Een smart contract is een zelfuitvoerend contract waarbij de voorwaarden zijn voorgeprogrammeerd in het contract. De technologie bewaakt het contract EN dwingt het voor je af. Als niet aan de voorwaarden wordt voldaan, merkt het algoritme in het contract dat op. Het algoritme dwingt automatisch de voorwaarden af, waarbij het onderpand aan u wordt teruggegeven en het onderpand van de lener wordt afgenomen.

Het verbazingwekkende van deze technologie is dat u, als kredietverstrekker, niet afhankelijk bent van mensen of het platform voor handhaving. Het gaat automatisch. We hebben eerder besproken hoe blockchain een vertrouwensloos systeem is waar vertrouwen in een andere gecentraliseerde entiteit zoals een bank niet nodig is. Het gebruik van een smart contract is ook vertrouwensloos. Je vertrouwt niet op het platform om je leenvoorwaarden af te dwingen. Het contract zelf doet dat.

Crypto Lending Liquidity Pools

Een ander groot verschil bij het uitlenen van crypto ten opzichte van fiat geld is dat het je een optie biedt naast p2p matching. Misschien wil je gewoon je rente van 4-9% verdienen en niet door het p2p leenproces gaan om te scannen voor matches en het eens te worden over financiering die vertraagd kan worden.

Je kan het hele proces van p2p lending omzeilen als je dat wil. Je kan je crypto investeren in een liquiditeitspool die je geld uitleent tegen een vast tarief aan elke lener die het vereiste onderpand geeft. Deze methode is gemakkelijk, snel, en je geld werkt meteen. U hoeft niet te wachten om te zien of de lening die u wilt en waarin u investeert volledig wordt gefinancierd of niet.

Deze methode is populair. Compound Finance, een van de nieuwe generatie DeFi (decentralized finance) platforms, leent alleen via liquiditeitspools en heeft op dit moment 3,86 miljard dollar aan onderpand opgesloten voor leners. Compound is niet de grootste van de DeFi crypto kredietverstrekkers, toch zouden ze in de top 10 staan qua financieringsvolume als we ze op onze voorpagina zouden zetten. Ze zouden hoger staan dan bekende platforms zoals Twino en Bondora. Alle grootste DeFi platforms hebben meer dan $USD 32 miljard aan onderpand in gebruik op hun platforms.

Het is geen rage. Crypto-lenen is hier om te blijven. Nu zullen we kijken naar een aantal van de platforms zelf.

Beste Crypto Lending Platforms

De peer-to-peer lending en liquidity pool opties in crypto p2p lending zorgen voor twee goede passieve inkomsten mogelijkheden voor kredietverstrekkers. Je kunt zien hoe met factoren als:

 1. openheid en transparantie van gegevens en
 2. het gebruik van geld dat buiten het bestaande financiële systeem valt…

dat oude financiële instellingen dit zouden zien als ontwrichtend en bedreigend. En u zou gelijk hebben.

Omdat de technologie zo nieuw is, zijn de mogelijkheden uitstekend en dat zal nog wel even zo blijven. Dit komt niet in de buurt van een efficiënte, concurrerende markt zoals de markt voor olie, suiker of eurodollars. In plaats daarvan, omdat het nieuw is, kunt u buitenproportionele rendementen verdienen zonder de buitenproportionele risico’s terwijl de rest van de wereld ontdekt wat crypto inhoudt.

Hieronder zullen we uitleggen hoe deze platforms de crypto-economie in hun voordeel gebruiken, samen met een korte gids over hoe je aan de slag kunt als investeerder of lener.

In de meeste gevallen kunt u niet direct investeren en rente verdienen met fiat geld zoals USD, EUR, of GBP. U zult uw eigen valuta moeten omzetten naar crypto op een exchange. Een voorbeeld van een exchange waar u gemakkelijk GBP of EUR kunt omzetten naar crypto is Coinbase. Als u wilt lenen op een crypto-leningsplatform, moet u een geaccepteerde cryptocurrency bezitten om te gebruiken als onderpand voor de lening. U hebt een goedgekeurd activum nodig om te lenen of uit te lenen op deze platforms.

MyConstant

MyConstant begon als een stablecoin (CONST) project in januari 2019, met de lancering van een digitale valuta die wordt ondersteund door de Amerikaanse dollar op de CES 2019, een groot tech-evenement in Las Vegas. In mei 2019 lanceerde MyConstant zijn crypto-uitleenplatform. Hun doel is om enkele van de centrale uitdagingen met het traditionele economische systeem aan te pakken die eerder in dit artikel zijn besproken. Om deze problemen op te lossen, wil het Constant-team op twee centrale gebieden leveren:

 1. Geef investeerders controle over bedragen, tarieven en voorwaarden.
 2. Alle leningen beveiligen met onderpand om de fondsen van investeerders te beschermen. Dit voorkomt menselijke fouten bij kredietcontroles en risicobeoordeling.

Hoe werkt het MyConstant crypto leningsplatform?

Voor meer diepgang, bekijk onze gedetailleerde review van MyConstant. Samengevat heb je als investeerder op het MyConstant platform twee opties: Flex en Crypto P2P Lending. Uw beste optie hangt af van of u wilt controleren aan wie u uitleent of meer rente wilt verdienen in bepaalde cryptocurrencies.

De Flex-optie maakt gebruik van de liquiditeitspools die we noemden. Uw geld gaat in een pool en wordt meteen uitgeleend zonder te wachten en te matchen. Er zijn drie grote voordelen aan deze optie:

 1. Je kunt opnemen wanneer je maar wilt
 2. Er zijn geen kosten (behalve mogelijk van uw portemonnee of exchange)
 3. De rente wordt constant samengesteld. U hoeft niet te wachten tot u rente begint te verdienen

Het crypto p2p programma werkt op dezelfde manier als andere peer-to-peer matching programma’s in fiat munteenheden. Als u al cryptocurrency bezit, kunt u deze uitlenen en tot 11 % APY verdienen, afhankelijk van welke crypto u als betaling ontvangt. Alle leningen zijn volledig gedekt door onderpand, dat wordt verkocht als een lener in gebreke blijft bij de betalingen. De gedwongen verkoop bij wanbetaling is in het slimme contract geschreven. Met MyConstant kunt u uw eigen leentermijn instellen, waarbij u kunt kiezen tussen termijnen van 1 maand, 3 maanden en 6 maanden.

Als u meer wilt weten over hoe crypto-lenen op MyConstant werkt, lees dan onze gedetailleerde review van MyConstant.

CoinLoan

CoinLoan werd in 2017 opgericht door Alex Faliushin en Max Sapelov om één specifiek probleem aan te pakken. Veel beleggers in crypto-activa geloven in HODLing op lange termijn. Wat ze niet willen doen is hun cryptocurrency verkopen alleen om wat geld te krijgen. Zo werd CoinLoan geboren als een platform voor leningen die gedekt zijn door digitale activa, want het ging live in juli 2018. In maart 2020 begon CoinLoan met het aanbieden van fiat-naar-crypto-leningen met de mogelijkheid om zowel fiat als stablecoins als onderpand te gebruiken.

De CoinLoan renterekening

Het investeringsproduct van CoinLoan is de CoinLoan renterekening en belooft een renteopbrengst van maximaal 12,3% JKP. De rente wordt dagelijks opgebouwd in de valuta van uw storting vanaf het moment dat u geld stort en u kunt opnemen wanneer u maar wilt. U betaalt geen kosten voor stortingen of opnames in euro’s of stablecoins.

Het uitleenproces en de rol van CoinLoan kan op deze manier geïllustreerd worden:

Zoals we zien in de illustratie hierboven, werkt de uitleenoperatie op CoinLoan vergelijkbaar met een bank. Ze gebruiken een deel van uw inleg om leningaanbiedingen te creëren, hier alleen in de vorm van crypto-backed leningen. De instapdrempel is ook relatief laag op CoinLoan, met een minimale storting van ongeveer $100 (varieert afhankelijk van het actief).

U kunt de hoogste rendementen verdienen met het staken van CLT, het CoinLoan utility token. Staking is belangrijk voor de crypto-economie, maar niet belangrijk als alles wat je wilt doen is lenen en geld verdienen. We zullen kijken naar het staken van crypto als een investering in een toekomstig artikel.

Hieronder ziet u een lijst van de beschikbare activa met de jaarlijkse procentuele opbrengst met en zonder het staken van CLT.

BlockFi

BlockFi werd in 2017 opgericht met als doel om houders van cryptocurrency in staat te stellen meer te doen met hun digitale vermogen. In tegenstelling tot veel andere crypto-uitleenbedrijven, kwam alle financiering van BlockFi van institutionele beleggers en niet van een ICO (initial coin offering). BlockFi is gevestigd in New York.

Op dit moment biedt BlockFi twee financiële producten aan houders van cryptocurrencies:

 1. Een renterekening waar je je crypto uitleent om samengestelde rente te verdienen.
 2. Crypto-leningen waarbij je geld kunt ophalen met je cryptocurrency als onderpand.

Als je geïnteresseerd bent in een nadere blik op het platform, bezoek dan deze diepgaande review van BlockFi.

De BlockFi Rente Rekening

Met de BlockFi renterekening kunt u uw Bitcoin, Ether, of GUSD uitlenen om samengestelde rente te verdienen in de cryptocurrency van uw keuze. Het enige wat u hoeft te doen is uw cryptocurrencies opslaan bij BlockFi, die uw crypto-activa gebruikt om rente te genereren. De rente wordt maandelijks uitbetaald, en u kunt verwachten tot 6% rente per jaar te verdienen.

Om rente te genereren, leent BlockFi de activa die op renterekeningen staan uit aan zakelijke en vertrouwde institutionele leners. Deze leningen zijn typisch in de vorm van overcollateralized crypto-backed leningen in een structuur die gebruikelijk is voor andere crypto leenplatformen. Het verschil is dat BlockFi een zeer gecentraliseerd leenbedrijfsmodel hanteert, aangezien ze leners en kredietverstrekkers niet rechtstreeks matchen, maar zelf als kredietverstrekker fungeren. Ze zijn een crypto-versie van een balanslener.

Een leuk ding om te benadrukken is dat BlockFi de fondsen van klanten bovenaan de kapitaalstapel plaatst, wat betekent dat BlockFi een verlies zal nemen voordat een klant dat zal doen in het geval van wanbetalingen. Dit creëert een gezonde incentive structuur waar het altijd in het belang is van zowel BlockFi als zijn klanten om het risico van de uitgegeven leningen te beheersen.

Om rente te verdienen op BlockFi, moet je een minimum saldo hebben van 0,5 BTC of 25 ETH, dus de instapdrempel is vrij hoog. Echter, voor beleggers met grote cryptocurrency holdings kan de BlockFi, interest account een interessante optie zijn om rente te verdienen terwijl HODLing.

Crypto-backed Leningen met BlockFi

BlockFi biedt crypto-backed leningen aan voor houders van Bitcoin, Ether, en Litecoin, waarmee crypto-houders toegang krijgen tot liquiditeit in USD zonder hun cryptocurrencies te verkopen. Dit kan een interessante optie zijn voor cryptocurrency-beleggers met een aantal van de behoeften die we al hebben besproken (zoals belastingen) om te lenen in plaats van te verkopen.

Bij een traditionele bank zou je normaal gesproken een soort onderpand moeten geven om een lening te krijgen. Dit kan zijn in de vorm van bijvoorbeeld een bedrijf of onroerend goed. Om een crypto-lening bij BlockFi te verkrijgen, moet u ofwel Bitcoin, Ether, of Litecoin als onderpand stapelen. De hoeveelheid onderpand die je moet geven hangt af van de LTV (loan-to-value) van de lening. BlockFi biedt leningen met een LTV van maximaal 50%. Dit betekent dat als je 1 BTC inzet, BlockFi je zal toestaan een lening in USD af te sluiten met een waarde van 0,5 BTC.

Wanneer u crypto-leningen gebruikt, moet u zich bewust zijn van margin calls, die zullen worden geactiveerd als uw crypto-activa in waarde dalen. Bij BlockFi treedt de eerste margin call op bij 70% LTV, wat betekent dat het crypto-actief dat als onderpand wordt gebruikt met 50% is gedaald sinds uw lening werd uitgegeven. Om liquidatie van een deel van uw onderpand te voorkomen, moet u de LTV terugbrengen tot een gezond bereik, wat u doet door ofwel meer onderpand in de vorm van crypto toe te voegen of het saldo van de lening te verlagen. Als er geen actie wordt ondernomen, zal BlockFi de LTV terug in de veilige zone brengen door een deel van uw onderpand te liquideren. Je ontvangt notificatiemails als je LTV de 70% nadert.

Het aanvragen van een lening bij BlockFi is eenvoudig, en u ontvangt een lening offerte binnen een werkdag. Er is geen boete voor vervroegde aflossing als u besluit uw lening vervroegd terug te betalen.

Heeft u interesse in andere crypto onderwerpen? Kijk dan eens naar onze artikelen over Crypto wallets en Crypto apps. Of leer meer over staking Crypto en Daytraden met Crypto.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: