Cyberpesten; online pesten voorkomen en stoppen!

Online pesten - Wat is cyberpesten

Als we het over cyberpesten hebben dan gaat het over alle vormen van pestgedrag via internet, mail en sociale media. Gemene mailtjes, bewerkte privéfoto’s die viral gaan, of online profielen die gehackt worden door anderen. De kracht van sociale media toont hierbij zijn keerzijde. Het kan iedereen overkomen maar het treft met name scholieren in de puberleeftijd. Omdat dit soort pesterijen vaak anoniem gebeurt is het voor degene die wordt gepest lastig om zich te verweren. En het kan daardoor ernstige emotionele schade toebrengen. Belangrijk dus om bewust te zijn van alles wat je op het internet doet en plaatst, én om tijdig actie te ondernemen als dit soort pestgedrag je kind of jezelf treft.

Wat is cyberpesten?

Cyberpesten kan soms beginnen met een op het oog onschuldig grapje op Facebook, maar kan ook uitmonden in totale uitsluiting in de klas. De vormen van dit soort online pestgedrag kan erg variëren; van het niet mogen deelnemen in WhatsApp groepen, hatelijke berichten die via Twitter, SMS, WhatsApp, of Facebook worden geplaatst, tot het kopiëren en rondsturen van privé foto’s of filmpjes die meestal nog in negatieve zin zijn bewerkt. Ook kan het gebeuren dat wachtwoorden worden misbruikt en nep-profielen of webpagina’s worden gemaakt. Of het eigen persoonlijke profiel wordt gehackt. De daders zijn door hun anonimiteit vaak moeilijk te achterhalen en dat zorgt voor flink wat machteloosheid bij degene die door online pesten getroffen wordt.

Verschillen tussen gewoon pesten en cyberpesten

Feitelijk verschilt cyberpesten niet veel van offline pestgedrag, het versterkt elkaar juist. Zo kunnen privé foto’s die op Facebook zijn gezet opeens de aanleiding vormen voor pesterijen bij de sport- of vriendenclub, en kunnen bedreigingen op het schoolplein zich voortzetten in gemene mails en posts die na schooltijd worden rondgestuurd. Juist op de plek waar hij zich veilig zou moeten voelen wordt het slachtoffer dan nog steeds gepest, en dat maakt dat pesten via sociale media een enorme impact heeft. En bij het online pesten gaat het er vaak hard aan toe. Anonimiteit en de afstand die het internet biedt maakt digitaal pesten makkelijk. Er is nauwelijks fysieke emotionele feedback van het slachtoffer. Dat zorgt ervoor dat pesters zich weinig zullen inleven en meer durven; een haatmailtje is dan zo getypt.

Tips om online pesten te voorkomen

Het is belangrijk om je op internet weerbaar te maken en bewust te zijn van alles wat je doet en plaatst op sociale media. Maak daarover afspraken met je kind. Wees er ook alert op dat jouw kind geen pester of meeloper wordt. Leg ook uit welke activiteiten of uitingen strafbaar zijn.

Laat computers en social media apparaten ook alleen in gemeenschappelijke ruimtes gebruiken. Zo heb je zicht op de online activiteiten van je kind.

Wat kan je verder doen bij digitaal pesten?

[tie_list type=”checklist”]

  • houd inloggegevens en wachtwoorden altijd geheim.
  • Deel nooit privégegevens zoals jouw adres of telefoonnummer. Je kan er ook voor kiezen om niet je eigen naam te gebruiken, maar in plaats daarvan een nickname.
  • Stel jouw social media profielen zo in dat deze alleen voor vrienden te zien zijn. Sta alleen echte vrienden toe deze te bekijken en accepteer niet alle vriendschapsverzoeken. Wij hebben voor jou alle privacy instellingen van de belangrijkste social media kanalen op een rijtje gezet. Klik hier voor het overzicht social media privacy instellingen.
  • Zitten er onbekende mensen je vriendenlijst, of zijn ze allang geen vriend of klasgenoot meer, verwijder ze dan uit de lijst.
  • Verander regelmatig van wachtwoord en loop na een tijdje alle privacy instellingen nog eens na, vooral na updates, want die kunnen daarna veranderd zijn!
  • Pas op met het plaatsen van privéfoto’s op internet zoals social media kanalen. Wil je toch iets van jezelf plaatsen zorg dan dat je niet herkenbaar in beeld bent. En post zeker geen gênante of uitdagende foto’s of films.
  • Zet ook nooit persoonlijk beeldmateriaal maar ‘voor even’ online. Een ander kan er een screenshot of foto van maken en zo kan het onbedoeld verder verspreid worden.
  • Plaats je zelf berichten, houd het dan neutraal; scheld niet, kwets, beledig en bedreig nooit iemand. Merk je dat anderen dat doen, vertel het dan aan een volwassene.

[/tie_list]

Ik ben slachtoffer van cyberpesten, wat nu ?

Word je kind digitaal gepest dan is het belangrijk dat je hem als ouder steunt. Laat hem alles rustig vertellen, luister goed en neem het altijd serieus. Bespreek dan samen de beste aanpak.

Wil je het online pesten stoppen dan kan je het volgende doen:

[tie_list type=”checklist”]

  • Blijf kalm en reageer niet op berichten, tweets, mails, foto’s of filmpjes.
  • Verander je nickname of neem een ander mailadres. Of maak zelfs een ander Facebook account aan.
  • Maak foto’s of screenshot’s van alle gemene mails, posts, foto’s, films en webpagina’s. Eventueel is dit later te gebruiken als bewijs.
  • Staan foto’s en filmpjes op een bepaalde site, of is er een profiel op jouw naam aangemaakt dan kan je de site eigenaar vragen deze te verwijderen. Heb je hulp nodig bij het verwijderen van informatie op het internet? klik dan hier voor ons e-book “Informatie verwijderen van het internet”.
  • Eventueel kan je ook (samen met een volwassene) aangifte doen bij de politie.
  • Praat erover, neem iemand in vertrouwen; je ouders, verzorgers of de school.

[/tie_list]

Informeer de school bij digitaal pesten

Scholen hebben een belangrijke rol in het tegengaan van internet pesten. Ze zijn sinds augustus 2015 verplicht voor de sociale veiligheid op school te zorgen. Maar ze hebben ook een verantwoordelijkheid als het pestgedrag onder klasgenoten buiten schooltijden plaatsvindt. Scholen beschikken over allerlei hulpmiddelen die ze kunnen inzetten. Stap dus ook vooral naar de docent of vertrouwenspersoon van school toe als dit soort digitaal pestgedrag de kop opsteekt.

[two_fifth]


Ebook veilig facebooken - cover trans

[/two_fifth][three_fifth_last]

Veilig Facebooken voor jou en jouw kinderen

Facebook kent veel privacy instellingen, maar deze zijn vaak “goed verstopt”. Vaak zien meer mensen dan je denkt jouw informatie zoals berichten en foto’s. Met ons ebook kan je eenvoudig en direct de privacy instellingen van je Facebook account veilig instellen. Zo bepaal je zelf wie welke informatie over jou en je kinderen kan zien. Ons ebook bestaat uit ruim 60 pagina’s met een heldere uitleg en duidelijke illustraties.
[button color=”orange” size=”small” link=”https://www.mijnonlineidentiteit.nl/ebook-facebook-privacy-instellingen/” icon=”” target=”false”]Meer informatie[/button]

[/three_fifth_last]

Veilig internetten

Wil je meer leren over veilig internetten? Bekijk dan eens ons artikel “10 tips voor veilig internetten!, “Sterk wachtwoord instellen” of “Hoe voorkom je identiteitsfraude?”. Al onze tips over veilig internetgebruik vind je in de categorie “Veilig internetten”.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: