De Original Meme Crypto: Een overzicht van Dogecoin [Expert Analysis]

Dogecoin (DOGE) is een cryptomunt die in december 2013 als grap werd gecreëerd. Beleggers in cryptomunten zien de blockchain van Dogecoin, die is gebaseerd op Litecoin, echter als betrouwbaar, wat een van de vele redenen is voor de populariteit van deze cryptomunt.

Dogecoin heeft zijn naam te danken aan de Flash tekenfilm “Homestar Runner”, waarin Homestar naar een ander personage verwijst als zijn “D-O-G-E”, waarbij hij het woord “dog” (hond) opzettelijk verkeerd spelt. Een blogger deelde in het begin van de jaren 2010 een foto van haar hond die vrolijk straalde op Tumblr en Reddit, en de foto ging viraal. De foto werd vervolgens “Doge” genoemd door een Redditor, wat resulteerde in een meme.

Hoe Dogecoin ontstond

Dogecoin werd uitgevonden door Jackson Palmer, een Australische projectmanager, als satirisch antwoord op de mediawaanzin rond cryptomunten. Maar hij kocht wel het domein Dogecoin.com. Op hetzelfde moment keek IBM software-ingenieur Billy Markus in Portland, Oregon, op van zijn bureau en zag de groeiende populariteit van Dogecoin op sociale media. Palmer en Markus werkten samen om de programmering te maken die de basis zou zijn van de eerste Dogecoin.

De waarde van Dogecoin steeg met 300 procent in twee weken nadat Palmer en Markus het introduceerden in 2013. Dogecoin werd in die tijd aangeprezen als een “leuke” tegenhanger van Bitcoin. Het grappige smiley-hond logo complimenteerde de houding van de crypto-gemeenschap op dat moment en de onderliggende codering maakte het relatief goedkoop om aan te kopen. Het verspreidde zich al snel onder handelaars en is sindsdien een rage geworden in de cryptomunten-gemeenschap.

De Dogecoin-gemeenschap liet zich van zijn humoristische kant zien in 2014 toen het 27 miljoen Dogecoins (ongeveer $30.000 op dat moment) doneerde om de uitgaven van het Jamaicaanse bobsleeteam te helpen financieren tijdens de Olympische Winterspelen van Sochi.

Dogecoin, dat ontstond door een Reddit-grap, heeft een parate aanhang van fans die staan te popelen om te investeren in de cryptomunt, vooral op het WallStreetBets-forum. Maar steunbetuigingen van beroemdheden hielpen ook om een veel groter publiek te bereiken. Dit verleidde meer mensen om Dogecoin te kopen, waardoor het populairder werd. Stel dat u geïnteresseerd bent in het kopen van Dogecoin of er meer over wilt weten, dan biedt BitiCodes een interessant model om te leren over tokens die complex lijken. Maar dat weerhoudt ons er niet van om uit te leggen hoe Dogecoin werkt.

Hoe Dogecoin werkt

De programmering van Dogecoin is gebaseerd op Litecoin en vroege versies van de munt gebruikten een willekeurige uitbetalingsstructuur. Maar in maart 2014 is de munt overgestapt op een statisch-beloningsmechanisme voor miners. Dogecoin maakt gebruik van scrypt-technologie omdat het gebaseerd is op Litecoin. Het is een proof-of-work valuta, wat verklaart waarom het zo goedkoop is en zo’n groot aanbod heeft.

Het gebruik van scrypt-technologie maakt het uniek ten opzichte van andere soorten cryptomunten zoals Bitcoin, die gebruik maakt van de SHA-256 proof-of-work methode. Hoewel er veel verschillen zijn tussen de twee, komt het erop neer dat het scriptprotocol van Dogecoin een oneindige voorraad munten mogelijk maakt. Dogecoin is daarom een “fluctuerende munt”, terwijl Bitcoin en andere cryptomunten worden beschouwd als niet-fluctuerend, omdat het aantal munten dat miners kunnen genereren beperkt is.

Wat maakt Dogecoin goedkoop?

Dogecoin is zo goedkoop omdat er zo veel van zijn en er zullen er in de toekomst oneindig veel bij blijven komen. De makers hebben ervoor gekozen om geen limiet te stellen aan het aantal Dogecoins dat in omloop is. En door de wet van vraag en aanbod, zullen de munten betaalbaar blijven, zelfs als er geen schaarste is.

De lage prijs van Dogecoin is echter ook de reden waarom het zo veranderlijk is en zo snel verhandeld wordt. Hoewel de prijs bescheiden blijft, is deze van januari tot juli 2021 aanzienlijk gestegen, met een groei van 12.000 procent. Dat is een fantastisch rendement voor individuen die in staat waren om hun bitcoin te houden gedurende de schommeling van de waarde.

Volgens CoinMetrics, waren er meer dan 129 miljard Dogecoins in omloop op 21 mei 2021. Daarmee werd het de meest gebruikte cryptomunt ter wereld. Met 105 miljard munten in omloop is Stellar (XLM) de dichtste concurrent. Aan de andere kant heeft Bitcoin iets meer dan 18,5 miljoen in omloop.

Hoe hoog kan Dogecoin komen? Is het een goede investering?

Natuurlijk is het onmogelijk om de toekomst te voorspellen, maar op dit moment is het erg gemakkelijk en goedkoop om nieuwe Dogecoins te minen. Als gevolg daarvan zou men kunnen redeneren dat het onwaarschijnlijk is dat het $1 per munt wordt, totdat het moeilijker en duurder wordt om nieuwe Dogecoins te minen.

De notie van Dogecoins potentieel om te boomen kwam nadat het steeg van ongeveer $0,0002 tot meer dan $0,70 in een kwestie van maanden tijdens het vroege begin. Hierdoor hebben veel mensen gevraagd: “Tot hoe hoog zal Dogecoin gaan?”

Veel mensen die investeren in cryptomunten blijken voor het eerst nieuwsgierig te zijn naar DOGE en andere altcoins. Hoewel de DOGE-prijs meer dan 70% crashte tot $ 0,20 alvorens zich enigszins te herstellen, heeft Dogecoin in het verleden nog steeds een manier gevonden om zichzelf in de top 10 cryptomunten per market cap te plaatsen.

Maar zal dit altijd het geval zijn? Kan Dogecoin $1 bereiken? Of $10 of zelfs $100 of meer? Er zijn verschillende redenen waarom DOGE niet veel hoger kan klimmen. Waarderingen van $1 of zelfs $10 zijn theoretisch mogelijk. Maar een koersdoel van $100 of meer is niet realistisch voor DOGE, als we rekening houden met de manier waarop de munt werkt.

Ondanks de recente opkomst van Dogecoin, is het onmogelijk om de toekomst van een cryptomunt te voorspellen. Als het gaat om beleggen in cryptomunten, zou Dogecoin een goede pasvorm kunnen zijn voor degenen die hun portefeuilles willen diversifiëren. Het is een bekende valuta met een diverse groep van backers.

Dogecoin, aan de andere kant, heeft ook zijn nadelen. De kritiek op Dogecoin als cryptomunt is gebaseerd op het feit dat de code en apps een aantal kenmerken missen die het onderscheiden van de massa. Naast de aantrekkingskracht van Dogecoin, stellen zij dat het niets unieks biedt ten opzichte van een nieuwe cryptomunt die morgen of volgend jaar kan verschijnen. Aan de andere kant beweren voorstanders dat Dogecoin een soort voordeel heeft dat toekomstige concurrenten moeilijk kunnen evenaren.

Zou u in 2022 moeten investeren in Dogecoin?

Dogecoin was een succes door de meme-aandelenrage die vorig jaar de markt overspoelde. Vanaf het begin van 2021 tot zijn hoogste punt op 8 mei, steeg deze populaire token. Het ontwikkelde zich als een leuke concurrent voor Bitcoin (BTC), met ongeveer 12.000 procent. Aan de andere kant heeft Dogecoin sindsdien meer dan 70 procent van zijn waarde verloren.

U zou dit kunnen zien als een goede kans om wat goedkope DOGE te bemachtigen, de oorspronkelijke token van deze hond-thema cryptomunt. Dogecoin is, net zoals Bitcoin, een blockchain die puur is gemaakt om als betalingsnetwerk te dienen. Het maakt gebruik van een proof-of-work consensusproces, waarbij miners het privilege verdienen om transacties te verifiëren door het oplossen van uitdagende wiskundige problemen met behulp van dure, krachtige computers. Het voordeel van Dogecoin ten opzichte van Bitcoin is dat transacties goedkoper en sneller zijn.

Dogecoin, aan de andere kant, heeft bijna geen nut. Er zijn slechts 1.900 bedrijven in de wereld die het als betaling accepteren, op een totaal van 213 miljoen. Dit op zichzelf onthult Dogecoins gebrek aan geldigheid als betalingsoptie.

Omdat de hoeveelheid munten in omloop onbegrensd is (er zijn meer dan 130 miljard DOGE-tokens in omloop, en elke minuut worden er 10.000 meer gemined), zou de prijs van de munt na verloop van tijd moeten stijgen als de massale vraag het snel groeiende aanbod overtreft, maar, afgezien van het feit dat Dogecoin erkend wordt als een betalingsmechanisme voor het enige doel van amusement, heeft het weinig toepassingen. Als gevolg daarvan is de potentiële winst beperkt.

Conclusie

Dogecoin is een altcoin die in populariteit is gegroeid ondanks dat het als grap is ontstaan. Het is slechts één van de vele soorten cryptomunten die cryptobeleggers kunnen kiezen om op te nemen in hun portefeuilles. Aan de andere kant moeten beleggers een langetermijnstrategie hanteren met een tijdshorizon van vijf jaar of meer als vuistregel. Daarnaast moet u ook steeds handelen op eigen risico.

Wat telt bij elke cryptomunt is zijn potentieel voor toepassingen in de echte wereld.

Net zoals andere cryptomunten (met uitzondering van stablecoins), wordt Dogecoin niet gedekt door enige activa of cashflow. Dat wil zeggen, de prijs wordt bepaald door wat anderen bereid zijn om ervoor te betalen. Dit staat in schril contrast met een aandeel waarvan het succes van het onderliggende bedrijf de koersstijging op lange termijn bepaalt.

Het is van cruciaal belang om de gevaren en mogelijkheden te begrijpen voordat u cryptomunten of een andere investering aankoopt. En aangezien veel crypto’s door niets worden gedekt, riskeren handelaars hun hele investering te verliezen. Bijgevolg moet iedereen die geïnteresseerd is in crypto voorzichtig te werk gaan en vermijden te investeren in dingen die ze zich niet kunnen veroorloven te verliezen.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: