Deze dingen moet je niet op social media delen

Aangezien social media ontworpen is om zo leuk mogelijk te zijn, delen we graag van alles. Van vakantiefoto’s tot belangrijke mijlstonen in ons leven. We delen het met onze familie, vrienden, kennissen en zelfs vreemden. Voor je eigen veiligheid is het belangrijk dat je voorzichtig bent met wat je online deelt. Sommige informatie kan namelijk tegen je worden gebruikt, ook wanneer je dit niet verwacht.

Belangrijke informatie

Bedrijven kunnen social engineering gebruiken om jouw persoonlijke informatie te stelen. Vermijd daarom informatie die kan worden gebruikt om jouw identiteit te verifiëren. Het gaat hier met name om documenten zoals je rijbewijs, identiteitskaart, paspoort, creditcard en andere betaalpasjes. Zorg dat deze documenten nooit zichtbaar zijn op de foto of video, ook niet op de achtergrond. Andere belangrijke informatie die je beter niet kunt delen zijn zakelijke inzichten. Je weet namelijk nooit of jou concurrenten informatie van je stelen. Als je bijvoorbeeld goed bent in het online wedden op sport dan kun je geneigd zijn om jouw winstgevende inzichten te delen. Het nadeel is echter dat eventuele concurrenten hier gebruik van maken, terwijl ze er zelf geen inspanning voor hoeven te doen. Denk daarom twee keer na voordat je belangrijke informatie gratis deelt.

Reisplannen

Foto’s van vakantie zijn natuurlijk ontzettend leuk om te delen. Een vakantie levert tevens de mooiste foto’s op. Het is echter niet verstandig om je reisdatums bekend te maken. Je weet namelijk nooit wie deze informatie te zien krijgt. Zelfs als je een privé profiel hebt, kunnen mensen toch via elkaar te weten komen wanneer jij op vakantie bent. Inbrekers maken maar wat graag gebruik van deze informatie om hun slag te slaan in jouw woning. Probeer daarom zoveel mogelijk foto’s te delen als je thuis bent.

Minderjarigen

Als ouders willen me maar wat graag foto’s delen van onze kinderen. Helaas is het doorgaans niet aan te raden om foto’s van je kinderen op social media te delen. Door foto’s van je kinderen te delen, worden ze blootgesteld aan de wereld. Dit geldt ook voor delen van de wereld en het internet waar ouders ze juist tegen willen beschermen. Geüploade foto’s van minderjarigen kunnen makkelijk worden ontdekt. Grote technologiebedrijven kunnen gegevens uit de foto’s gebruiken om kinderen te manipuleren. Dit kan bijvoorbeeld door middel van geavanceerde gezichtsherkenningstechnologieën. Gezichtsherkenningsbedrijven gebruiken deze gegevens voor hun database. Daarnaast maken foto’s van kinderen het gemakkelijker voor mensen die seksueel misbruik van hen willen maken. Door de foto’s kunnen ze de kinderen beter leren kennen, wat het gemakkelijker maakt om het kind te manipuleren.

Locatie

Op Instagram kun je vaak een locatie toevoegen aan je story of post. Het is echter geen goed idee om je locatie te delen als je op dat moment op die locatie bent. Mensen die kwaadwillige bedoelingen hebben kunnen je op deze manier zeer gemakkelijk vinden. Probeer ook geen locaties te delen van plaatsen waar je regelmatig te vinden bent zoals je huis, sportschool, kantoor of favoriete restaurant.

Beeldmateriaal van mensen zonder toestemming

Niet iedereen is er even blij mee als persoonlijke momenten van hun leven op het internet worden gedeeld. Zorg er daarom voor dat je vrienden, familie of kennissen altijd toestemming geven voordat je foto’s of video’s deelt waarin zij zichtbaar zijn. In principe hoef je niet altijd expliciet om toestemming te vragen, mits je weet dat je vrienden het over het algemeen geen probleem vinden. Het is echter wel zo netjes om je omgeving erop attent te maken dat je ze fotografeert of filmt. Op deze manier kunnen ze zelf bepalen of ze wel of niet in beeld willen komen.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: