Facebook gaat jouw profielfoto scannen met gezichtsherkenning

Facebook gaat jouw profielfoto scannen met gezichtsherkenning

Jaren geleden al begon Facebook met de mogelijkheid tot gezichtsherkenning. Maar na een kritisch rapport van het Ierse Data Protection Commissioner, inzake de privacyaspecten hiervan, werd het in 2012 toch weer gestopt. Nu, zo’n zes jaar later vraagt Facebook toestemming toch gezichtsherkenning op foto’s en video’s los te laten.

Gezichtsherkenning

Geavanceerde software maakt het mogelijk om gezichten op foto’s en video’s automatisch te herkennen. Er is op Facebook in de regel voldoende referentiemateriaal aanwezig om een goede match te vinden bij een gevonden afbeelding. Denk maar aan profielfoto’s en foto’s waarin je bent getagd. Het actief verzamelen van foto’s en de daarop volgende gezichtsherkenning vraagt onder de nieuwe privacywet echter wel actieve toestemming.

Toestemming vragen

En dat is dus precies wat er nu gebeurt. Facebook vraagt gebruikers in Europa en Canada vanaf nu toestemming om de gezichtsherkenning-technologie op het beeldmateriaal uit te voeren. Met het oog op dezelfde privacywet zal Facebook tegelijkertijd ook naar andere gevoelige informatie vragen. Bovendien moet toestemming worden verleend of Facebook ook data uit andere bronnen mag gebruiken, bijvoorbeeld op advertenties die zijn afgestemd op de gebruikers.

Facebook functies en instellingen

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste Facebook functies, bekijk dan ook onze andere Facebook artikelen. Wil je leren hoe je Facebook op een veilige manier kan gebruiken, volg dan onze praktische instructies in het artikel “Privacy instellingen Facebook”.

Meer social media instellingen…

Wil je meer tips over social media gebruik? Bekijk dan ook onze praktische tips in de categorieën “Social media management” en “Privacy instellingen social media”.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: