Facebook Spaces; virtual reality beleven met je vrienden

Facebook Spaces

Sociale interacties aangaan via virtual reality? Online met je vrienden afspreken in een virtual space? Dat klinkt misschien nog wat vreemd, maar is vandaag de dag wel mogelijk met Facebook Spaces. Het social medium blijft zichzelf ontwikkelen om interessant te blijven voor haar gebruikers. Eind 2016 lanceerde het dochterbedrijf Oculus van Facebook, de virtual reality bril Oculus Rift, al een online omgeving genaamd Rooms. Hier kunnen gebruikers diverse virtuele activiteiten uitvoeren met andere gebruikers met een avatar.

Wat is Facebook Spaces?

Facebook Spaces lijkt veel op Rooms: het is een uitwerking van dit eerdere idee met meerdere functies en mogelijkheden. Het belangrijkste onderdeel en doel van Facebook Rooms is dat je met elkaar een online gesprek kunt voeren. Dit gebeurt aan de hand van realistische avatars. Jouw eigen avatar wordt gemaakt op basis van een van de foto’s die je op je profiel op Facebook hebt staan. Je kunt zelf achteraf nog van alles aanpassen aan je avatar, zoals de kleur van je haar, de kleur van je ogen of je kledingstijl.

Je kunt jezelf en de ander in een gesprek plaatsen ín een 360 graden foto die je zelf op je profiel hebt gezet. Even online bijkletsen met je vrienden wordt op deze manier wel erg leuk.

Virtual reality beleven met je vrienden met Facebook Spaces

Hoe werkt Facebook Spaces?

Facebook Spaces werkt het beste wanneer je over een Oculus Rift virtual reality bril beschikt. Je downloadt in eerste instantie Facebook Spaces via de Oculus Store. Bezit je niet over een dergelijke virtuele bril? Dat is niet meteen een probleem: Facebook heeft gezorgd dat er een koppeling in Facebook Messenger beschikbaar is waarmee je vrienden zonder een bril ook uit kunt nodigen voor een videogesprek. Zij verschijnen dan niet als avatar maar gewoon als zichzelf via de webcam. Iedereen wordt in dezelfde virtuele ruimte gezet waarna je kunt beginnen met praten en dingen delen.

Wanneer je een Oculus Rift draagt zul je zien dat jouw avatar al gauw de bewegingen aanneemt die jij zelf ook doet. Je kunt bijvoorbeeld zwaaien naar andere deelnemers, je kunt bepaalde dingen in de virtuele wereld aanpakken en weggeven en je kunt andere bewegingen maken.

Samenwerken in Facebook Spaces

Creëer jezelf in VR

Je eigen avatar bij Facebook Spaces maken is heel eenvoudig. In de zwevende interface laat de toepassing allerlei foto’s zien van je profiel op Facebook. Kies er daar één van uit en Facebook Spaces zorgt voor een avatar die op jou lijkt. In de meeste gevallen ziet je avatar er meteen goed uit, maar wanneer dit niet het geval is kun je je eigen avatar aanpassen naar keuze. Kies bijvoorbeeld een andere haarkleur of wel of geen bril. Je kunt zelfs wisselen van t-shirt!

De avatars worden nooit écht realistisch, omdat het een getekende weergave van jezelf blijft. Wanneer je er echter mee gaat bewegen in de virtual reality ruimte van Facebook Spaces zul je zien dat het wel goed werkt in een sociale interactie.

Zo creëer jij jezelf n een avatar

Voorbeelden van Facebook Spaces

Er zijn verschillende momenten waarop je Facebook Spaces bijvoorbeeld liever gebruikt dan een ander medium zoals Skype of FaceTime. Je kunt bijvoorbeeld met vier aparte profielen tegelijk in een virtual space van Facebook Spaces treden, waardoor je dus een gesprek kunt hebben met meerdere mensen. Heb je bijvoorbeeld iets te vieren en wil je met z’n allen zingen voor een jarige? Open Facebook Spaces, open een van de favoriete plekken van de jarige in 360 graden voor de achtergrond en geef een virtuele taart. Of laat iemand een bestemming in 360 graden zien die jij hebt uitgekozen voor jullie twee.

Facebook Space kan bij diverse momenten worden ingezet, het is wederom een totaal nieuwe manier van interactie voeren via het internet. Het heeft echter nog nooit zó dichtbij een ‘echte’ ontmoeting gelegen zoals nu.

Facebook functies en instellingen

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste Facebook functies, bekijk dan ook onze andere Facebook artikelen. Wil je leren hoe je Facebook op een veilige manier kan gebruiken, volg dan onze praktische instructies in het artikel “Privacy instellingen Facebook”.

Meer social media instellingen…

Wil je meer tips over social media gebruik? Bekijk dan ook onze praktische tips in de categorieën “Social media management” en “Privacy instellingen social media”.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: