Het beste (veilige) wifinetwerk aanleggen

We willen allemaal zo goed mogelijke én veilige wifi thuis. Daar is vaak meer voor nodig dan enkel het installeren van de router die je van je internetprovider krijgt. We geven een aantal tips voor hoe je voor een veilig en zo dekkend mogelijk wifinetwerk in huis kunt zorgen.

Abonnement, router van je provider en beveiliging

Eén ding moeten we eerst uit de weg ruimen: met een abonnement met een lage downloadsnelheid kun je niet het beste wifinetwerk in huis krijgen. Heb jij een goedkoop DSL-internetabonnement, dan kun je het beste eerst andere abonnementen voor tv en internet vergelijken om een passender abonnement te vinden. Als je al een abonnement met een noemenswaardige downloadsnelheid hebt, dan kan een gedateerde router voor een verminderd signaal zorgen. Vraag dan een nieuwe router aan. Maar let wel op: routers zijn niet altijd even goed beveiligd als ze direct uit de verpakking komen. Daarom is het verstandig om zelf je wifinetwerk handmatig te beveiligen. Kies voor een sterk wachtwoord en WPA2-AES-versleuteling. Zorg ook dat je router over de meest recente firmware beschikt. Geef je wifinetwerk een zelfgekozen naam zodat het type router niet aan de naam herkenbaar is voor hackers. Schakel remote access, WPS en UPnP uit.

Wifi-repeaters

Van alle ondersteunende maatregelen die je kunt treffen om overal in huis wifi te hebben, zijn wifi-repeaters eigenlijk de minst zinnige. Dat klinkt opmerkelijk, omdat ze tamelijk populair zijn, maar eigenlijk werken ze helemaal niet zo goed. Hoe dat komt? Je stopt een wifi-repeater ergens in huis in het stopcontact. Deze is niet met een internetkabel verbonden aan je router, maar hij pikt het draadloze internetsignaal op die plek op. Dat is dus al een zwakker signaal dan bij de router zelf, vanwege de afstand en eventuele obstakels. Dat verzwakte signaal wordt vervolgens nog eens gehalveerd doorgeven door de wifi-repeater, omdat een wifi-repeater niet tegelijkertijd kan ontvangen en zenden. Eigenlijk levert dit dus maar weinig winst op, want het internetsignaal dat de repeater doorgeeft is erg zwak.

Access points

Een beter alternatief om op meer plekken in je woning goede wifi te hebben, is door access points te installeren. Dit zijn in feite een soort dependances voor je router. Ze moeten met een kabel verbonden worden met de router (dus je zult er wel voor moeten boren, waarschijnlijk). Maar omdat ze op deze manier in een directe verbinding met de router staan, geven ze het internetsignaal op volle sterkte door als een wifi-signaal. Hierdoor heb je dus ook op een andere plek dan waar je router staat draadloos internet op volle sterkte.

Mesh-wifi

Mesh wifi is de nieuwste technologie op het gebied van draadloos internet. Het is een netwerk met verschillende zenders die samenwerken, allemaal een draadloos internetsignaal uitzenden en zo een goede en stabiele dekking te creëren in je hele huis. Deze zenders kun je draadloos aansluiten op de gewenste plekken in je woning. Je hoeft ze alleen maar aan een stopcontact aan te sluiten. Je rond de installatie of met behulp van een app, en aan het einde van de rit heb je als het goed is uitstekende wifi in je hele woning.

Het kost dus wat tijd en geld om een goed en veilig wifinetwerk in huis te creëren. Met deze tips kun je dat hopelijk realiseren!

 

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: