Het verschil tussen een zakelijke rekening en een privérekening

Wie een nieuwe rekening wil openen bij een bank, kan vaak uit verschillende soorten rekeningen kiezen. Wanneer de rekening bedoeld is voor particulier gebruik, open je een privérekening. Naast particulieren kunnen ook ondernemers een rekening openen bij een bank. Speciaal voor bedrijven hebben banken een zakelijke rekening in het leven geroepen. Lang niet iedereen is zich bewust van het verschil tussen deze rekening. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen we je namelijk wat het verschil is tussen een zakelijke rekening en een privérekening.

Mag je een privérekening zakelijk gebruiken?

Hierboven haalden we al aan dat een privérekening bedoeld is voor particulier gebruik en een zakelijke rekening voor zakelijk gebruik. Toch weten wij uit ervaringen dat er ondernemers zijn die een privérekening voor zakelijke doeleinden gebruiken. Maar mag dit eigenlijk? Officieel is dit niet verboden, maar veel banken willen liever niet dat je dit doet. Daarom staat er vaak iets over zakelijk gebruik van een privérekening in de algemene voorwaarden. Banken controleren steekproefsgewijs of particulieren hun privérekening niet voor zakelijke doeleinden gebruiken. Doe je dit wel? Dan is het vaak een kwestie van tijd voordat je tegen de lamp loopt.

Zakelijke rekening soms verplicht

Wettelijk gezien ben je als ondernemer niet verplicht om een zakelijke rekening te openen. Er zijn overigens situaties waarin banken je wel verplichten om een bedrijfsrekening te openen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een besloten vennootschap (bv) of naamloze vennootschap (nv) opricht. Bij deze rechtsvormen ben je zelf namelijk niet de rechtspersoon, maar is het bedrijf dit. Het gevolg hiervan is dat jij niet persoonlijk aansprakelijk bent. Vandaar dat je als bv of nv geen privérekening mag gebruiken. Wanneer je voor een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof) of maatschap kiest, mag dit wettelijk gezien wel. Omdat banken dit vaak niet willen, gebeurt dit overigens niet bijzonder veel.

Waarom twee verschillende rekeningen openen?

Particulieren hebben doorgaans alleen een privérekening, maar ondernemers kunnen daarnaast ook een zakelijke rekening openen. Het lijkt misschien ingewikkeld om twee rekeningen te hebben, maar het maakt het leven als ondernemer een stuk makkelijker. Waarom? Omdat je privégeld en zakelijk geld van elkaar gescheiden houdt door hier aparte rekeningen voor te gebruiken. Op een zakelijke rekening ontvang je het geld dat klanten naar jou overboeken. Bovendien kun je er uitgaven voor jouw onderneming mee betalen. Een privérekening gebruik je voor persoonlijke zaken, zoals de boodschappen. Door aparte rekeningen te gebruiken voor privé geld en zakelijk geld is het een stuk makkelijker om het overzicht te behouden.

Een zakelijke rekening openen brengt overigens nog meer voordelen met zich mee. Zo draagt een bedrijfsrekening ook bij aan de professionele uitstraling van jouw onderneming. Omdat de naam van jouw bedrijf gekoppeld is aan de rekening, zien klanten de bedrijfsnaam op hun bankafschrift staan als ze geld naar jou overboeken. Dit is niet het geval wanneer je een privérekening gebruikt. Deze rekening staat immers op een persoonsnaam. Hierdoor kan onduidelijkheid ontstaan, want een klant koppelt een persoonsnaam mogelijk niet direct aan jouw bedrijf.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: