Hoe veilig is het om een oude iPhone te blijven gebruiken?

Apple heeft de laatste jaren heel wat smartphones uitgebracht. Hoewel de iPhone 14 nog maar sinds vorig jaar verkrijgbaar is, stond september van dit jaar alweer in het teken van het nieuwste model: de verschillende uitvoeringen van de iPhone 15, zoals de iPhone 15 Pro.

Wanneer je nog over een iPhone beschikt die het goed doet, vind je het misschien onzin om meteen een nieuwe telefoon aan te schaffen. Elk jaar je telefoon vervangen, is ook zeker niet nodig. Wat wel goed is om te weten, is dat er bepaalde risico’s zijn met betrekking tot veiligheid wanneer je te lang doorloopt met een oude iPhone. In dit artikel lees je er meer over.

Wanneer is het gebruik van een iPhone niet meer veilig?

De grootste reden om om de zoveel jaar je iPhone te vervangen, heeft te maken met de beveiligingsupdates voor je telefoon. Apple staat er gelukkig wel om bekend dat je in verhouding lang gebruik kunt maken van de laatste updates. Zo kan de inmiddels toch wel oude iPhone 8 nog steeds een update krijgen van iOS 16. Deze update is niet meer te gebruiken voor de iPhone 7. Dat betekent niet dat die smartphone het niet meer doet. De telefoon kan gewoon worden gebruikt, maar is wel gevoeliger voor lekken en andere zwakke punten wanneer het systeem geen update meer krijgt.

Op het moment dat er geen update meer kan worden uitgevoerd, is het niet meer veilig om de iPhone te gebruiken. Daar heeft Apple in eerste instantie iets op bedacht met de zogeheten beveiligingsupdates. Een iPhone 7 kun je bijvoorbeeld niet meer updaten naar iOS 16 met de nieuwste functies, maar er is wel een beveiligingsupdate beschikbaar voor dit toestel. Hiermee kun je zo’n telefoon nog relatief veilig gebruiken, hoewel het niet optimaal is. Het is fijner om voor een nieuwer toestel, zoals de iPhone 15 Pro, te gaan waarbij je van de volledige update kunt profiteren.

Beveiligingsupdates zijn eigenlijk niet voldoende voor veiligheid

Natuurlijk is het een prettig idee dat je een iPhone 7 niet direct weg hoeft te gooien als het toestel het gewoon nog naar behoren doet. Dat is met oog op het milieu en je portemonnee wel zo fijn. Feit is echter wel dat de beveiligingsupdates niet voldoende zijn om je smartphone in alle veiligheid te gebruiken. Apple zal immers altijd de meeste moeite steken in de nieuwste versie van iOS. Daar zijn ze actiever op zoek naar de nodige beveiligingslekken om te dichten. Daarom is het altijd aan te raden om te gaan voor iPhones die over de nieuwste iOS beschikken; voor nu is dat iOS 17.0.2.

Deze laatste versie van iOS is sinds afgelopen zomer te verkrijgen en is alleen nog maar beschikbaar voor de volledige iPhone 14-serie, de iPhone SE 2022, de iPhone 13-serie, de iPhone 12-serie, de iPhone SE 2020, de iPhone 11-serie, de iPhone XR en de iPhone XS. Zoals je ziet blijft de iPhone 8 hangen in iOS 16, namelijk de iOS 16.5.1. Omdat de kans groot is dat er bij deze (en andere oude iOS) niet meer zo actief wordt gezocht naar lekken in de software is het aan te raden om voor een toestel te gaan dat de laatste iOS ondersteunt. Je kan hierbij maar het zekere voor het onzekere nemen, want dit soort software is erg gevoelig voor spyware en andere acties van hackers en cybercriminelen.

iPhone 15 en iPhone 15 Pro: hoe veilig zijn deze toestellen?

Daarbij geldt natuurlijk dat je niet de allernieuwste iPhone hoeft te hebben voor de optimale veiligheid, zolang je maar voor een toestel gaat dat over de laatste iOS beschikt. Maar: echte Apple-fans willen het liefst wel meteen de nieuwste smartphone van Apple aanschaffen. De iPhone 15 en de iPhone 15 Pro kunnen gerust de paradepaardjes van het populaire merk worden genoemd. Apple staat op scherp wanneer het gaat om de veiligheid van het apparaat en hun gebruikers. Daarom kun je hier optimale beveiliging verwachten. iOS apps worden volledig in een eigen veilige omgeving geproduceerd, evenals de nieuwste updates. Menig expert vindt iPhones daarom vaak een stuk veiliger dan smartphones die gebruikmaken van Android.

Daarnaast beschikt de iPhone 15 over heel wat nieuwe kwaliteiten, zoals een volledig nieuwe chip waardoor je toestel beter, sneller en stabieler is. De batterij gaat daardoor ook een stuk langer mee dan de batterij van de voorgaande telefoons. Ook hebben de iPhone 15 modellen een nieuwe vormgeving gekregen, waarbij de overgang van de zijkant naar de voor- en achterkant rond afloopt in plaats van plat. Op de zijkant van het nieuwe toestel is een actieknop geplaatst als vervanger van de mute-knop. En wil je deze keer voor een kek kleurtje gaan? Dan heb je de keuze uit zwart, wit, blauw en naturel. Kortom: de iPhone 15 en de iPhone 15 Pro zijn veilige smartphones die je de komende jaren gerust kunt gebruiken.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: