MikroTik RouterBoard Elite 5LD-IN instellen: Een complete gids

Heb je net een MikroTik RouterBoard Elite 5LD-IN gekocht en ben je klaar om te beginnen met het configureren van je netwerk? Geen zorgen, wij hebben je gedekt! In deze gids nemen we je mee door de stappen om je MikroTik RouterBoard Elite 5LD-IN in te stellen, zodat je binnen no-time een stabiel en snel netwerk hebt. Laten we aan de slag gaan!

Stap 1: De doos openen en de inhoud controleren

Voordat we beginnen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je alle benodigde onderdelen hebt. In de doos van je MikroTik RouterBoard Elite 5LD-IN zou je het volgende moeten vinden:

 • MikroTik RouterBoard Elite 5LD-IN apparaat
 • Voedingsadapter
 • Ethernetkabel
 • Snelstartgids

Controleer of je alles hebt voordat je doorgaat naar de volgende stap.

Stap 2: De RouterBoard Elite 5LD-IN aansluiten

 1. Verbind de RouterBoard met je modem: Gebruik de meegeleverde ethernetkabel om de MikroTik RouterBoard Elite 5LD-IN te verbinden met je modem. Steek een uiteinde van de kabel in de WAN-poort van de RouterBoard en het andere uiteinde in een beschikbare poort op je modem.
 2. Voedingsadapter aansluiten: Verbind de MikroTik RouterBoard met de meegeleverde voedingsadapter en steek deze in een stopcontact. Zorg ervoor dat de RouterBoard voldoende stroom krijgt om goed te functioneren.

Stap 3: De computer aansluiten en voorbereiden

 1. Verbind je computer met de RouterBoard: Gebruik een tweede ethernetkabel om je computer aan te sluiten op een van de LAN-poorten van de MikroTik RouterBoard.
 2. IP-instellingen controleren: Zorg ervoor dat je computer is ingesteld om automatisch een IP-adres te verkrijgen. Dit kun je controleren via de netwerk- en internetinstellingen van je besturingssysteem.

Stap 4: Toegang krijgen tot de MikroTik RouterBoard interface

 1. Open een webbrowser: Open je favoriete webbrowser en typ het standaard IP-adres van de MikroTik RouterBoard in de adresbalk. Dit IP-adres is meestal 192.168.88.1.
 2. Inloggen: Je wordt gevraagd om in te loggen. De standaard gebruikersnaam is “admin” en het wachtwoordveld moet leeg zijn. Klik op “Login” om toegang te krijgen tot de interface.

Stap 5: Basisconfiguratie uitvoeren

 1. Quick Set: Na het inloggen kom je op de Quick Set-pagina terecht. Hier kun je snel de basisinstellingen van je RouterBoard configureren.
 2. Internetverbinding instellen: Selecteer het type internetverbinding dat je hebt (bijvoorbeeld DHCP, PPPoE, Static IP). Voer de benodigde gegevens in zoals verstrekt door je internetprovider.
 3. Wi-Fi instellen: Geef je Wi-Fi-netwerk een naam (SSID) en stel een wachtwoord in. Kies een sterke beveiligingsmethode, zoals WPA2, om je netwerk te beschermen.
 4. Opslaan en toepassen: Klik op “Apply Configuration” om de wijzigingen op te slaan en toe te passen.

Stap 6: Geavanceerde instellingen verkennen

Nu je de basisconfiguratie hebt voltooid, kun je enkele geavanceerde functies van je MikroTik RouterBoard verkennen:

 1. Firewall en beveiliging: Stel firewallregels in om je netwerk te beschermen tegen ongewenste toegang. Dit kan via het “IP” > “Firewall” menu.
 2. Port forwarding: Als je bepaalde diensten of apparaten binnen je netwerk toegankelijk wilt maken van buitenaf, kun je port forwarding instellen via het “IP” > “Firewall” > “NAT” menu.
 3. Quality of Service (QoS): Prioriteer bepaalde soorten netwerkverkeer, zoals videostreaming of online gaming, om ervoor te zorgen dat deze toepassingen altijd voldoende bandbreedte hebben. Dit kan via het “Queues” menu.

Probleemoplossing MikroTik RouterBoard Elite 5LD-IN

Mocht je problemen tegenkomen tijdens de installatie of het gebruik van je MikroTik RouterBoard Elite 5LD-IN, hier zijn enkele tips:

 1. Herstart de RouterBoard: Koppel de voedingsadapter los en sluit deze weer aan om je RouterBoard opnieuw op te starten.
 2. Controleer de kabels: Zorg ervoor dat alle kabels correct zijn aangesloten en goed vastzitten.
 3. Firmware-updates: Controleer of er firmware-updates beschikbaar zijn voor je RouterBoard via de MikroTik-website.

Met deze gids zou je alles moeten hebben om je MikroTik RouterBoard Elite 5LD-IN succesvol in te stellen en te gebruiken. Veel plezier met je nieuwe netwerk!

Heb je nog vragen of wil je meer weten over specifieke functies? Laat het me weten

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: