Online identiteit steeds belangrijker bij solliciteren

Online identiteit steeds belangrijker bij solliciteren - Informatie zoeken over sollicitanten

Tegenwoordig is een online “background” check de normaalste zaak van de wereld. Een toekomstige werkgever of recruiter googled een kandidaat en laat de gevonden informatie meewegen in de keuze om iemand wel of niet voor een gesprek uit te nodigen. Een dronken foto op Facebook of een misplaatste Tweet kan dus doorslaggevend zijn bij het mislopen van een nieuwe baan.

De meeste sollicitanten besteden veel tijd en moeite om hun CV tot in de puntjes te verzorgen. Wat ze vaak vergeten is dat alle online informatie misschien wel een grotere rol speelt in de beslissing of ze wel of niet worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Alle verkregen informatie over iemand draagt bij aan het beeld dat iemand vormt, jouw online identiteit. Vooral profielen op social media sites en werkgerelateerde informatie wegen sterk mee.

“Een recent voorbeeld is het Canadese Hudson’s Bay”, zegt Martijn Barten, oprichter van de website MijnOnlineIDentiteit.nl. “Zij openen in totaal 20 warenhuizen in Nederland en zijn hiervoor 2500 werknemers aan het rekruteren. Naast een traditioneel CV dienen sollicitanten ook hun social media-profielen op te geven. De recruiters maken een profiel van elke kandidaat op basis van de gevonden informatie en online uitlatingen. Op deze manier kijkt het warenhuis of kandidaten bij het bedrijf passen. Online identiteit kan dus bepalend zijn bij het wel of niet krijgen van een nieuwe baan.”

Bewustwording online identiteit

Uit onderzoek van MijnOnlineIDentiteit.nl blijkt dat 89% van de ondervraagden het belangrijk vindt dat iemand waar ze een sollicitatiegesprek bij hebben een positief online beeld krijgt. We lijken ons dus steeds bewuster te worden van de invloed van online informatie op onze identiteit. Zorgwekkend is dat 24% aangeeft dat de online informatie een verkeerd beeld van de werkelijkheid geeft. Dat is zonde, want je bent grotendeels zelf verantwoordelijk voor jouw eigen online identiteit. Maar wat kan je daar nou aan doen?Gratis praktische tips

Een belangrijke eerste tip van Barten is om je bewust te worden van je online identiteit: “Google jezelf eens en verplaats je dan in een recruiter of toekomstige werkgever. Zorg dat je weet wat er online over jou te vinden is en ben je er bewust van dat je hier zelf invloed op hebt.”

De website MijnOnlineIDentiteit.nl biedt gratis praktische tips en handleidingen om zelf actief met je online identiteit aan de slag te gaan om zo die droombaan te vinden. Enerzijds kan je de privacy instellingen van social media zo instellen dat jouw privé foto’s niet voor een recruiter of werkgever zichtbaar zijn. Anderzijds kan je jezelf juist ook profileren op het internet. Dus besteed niet alleen tijd aan je CV, maar juist ook aan je online identiteit.

Tool om jouw eigen naam op het internet te beschermen en te beheren

Het is belangrijk om zelf het heft in eigen handen te nemen over de informatie die anderen over jou op het internet vinden. Dit doe je door jouw voor- en achternaam op het internet te beschermen. Helaas hebben de meeste mensen geen idee hoe ze dat moeten doen.

Daarom heeft het platform MijnOnlineIDentiteit.nl een tool gelanceerd om mensen hierbij te helpen: MijnNaamBeschermen.nl. Met deze gebruiksvriendelijke tool kan iedereen eenvoudig en zonder technische kennis zijn of haar eigen voor- en achternaam op het internet beschermen en vervolgens beheren. Zo kan je bijvoorbeeld in één klik je naam koppelen aan jouw social media, zoals LinkedIn pagina, of creëer in 5 minuten een eigen profielpagina waar je laat zien welke informatie op het internet over jou gaat. Wanneer mensen dan informatie over jou zoeken, bepaal je zelf welke informatie zij over jou vinden in plaats van over een naamgenoot. Zo voorkom je misverstanden.

Weet je nog niet wat je met jouw naam wilt doen, dan is het verstandig om deze toch alvast te beschermen voordat een naamgenoot het doet.

Dus neem controle over jouw online identiteit en bepaal zelf welke online informatie anderen over jou vinden. Dus check of jouw naam nog vrij is, het is tenslotte jouw naam!

Klik hier of jouw naam nog beschikbaar is

MijnNaamBeschermen.nl is een initiatief van MijnOnlineIDentiteit.nl

MijnOnlineIDentiteit.nl is een belangrijke bron van informatie voor iedereen die zijn of haar online identiteit wilt managen. Jaarlijks maken meer dan 500.000 Nederlanders gebruik van de praktische tips op de website. Mijn Online IDentiteit is daarmee het grootste platform in Nederland op dit gebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons op social media voor de laatste tips