Online identiteit steeds belangrijker bij solliciteren

Online identiteit steeds belangrijker bij solliciteren - Informatie zoeken over sollicitanten

Tegenwoordig is een online “background” check de normaalste zaak van de wereld. Een toekomstige werkgever of recruiter googled een kandidaat en laat de gevonden informatie meewegen in de keuze om iemand wel of niet voor een gesprek uit te nodigen. Een dronken foto op Facebook of een misplaatste Tweet kan dus doorslaggevend zijn bij het mislopen van een nieuwe baan.

De meeste sollicitanten besteden veel tijd en moeite om hun CV tot in de puntjes te verzorgen. Wat ze vaak vergeten is dat alle online informatie misschien wel een grotere rol speelt in de beslissing of ze wel of niet worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Alle verkregen informatie over iemand draagt bij aan het beeld dat iemand vormt, jouw online identiteit. Vooral profielen op social media sites en werkgerelateerde informatie wegen sterk mee.

“Een recent voorbeeld is het Canadese Hudson’s Bay. Zij openen in totaal 20 warenhuizen in Nederland en zijn hiervoor 2500 werknemers aan het rekruteren. Naast een traditioneel CV dienen sollicitanten ook hun social media-profielen op te geven. De recruiters maken een profiel van elke kandidaat op basis van de gevonden informatie en online uitlatingen. Op deze manier kijkt het warenhuis of kandidaten bij het bedrijf passen. Online identiteit kan dus bepalend zijn bij het wel of niet krijgen van een nieuwe baan.”

Bewustwording online identiteit

Uit onderzoek van MijnOnlineIDentiteit.nl blijkt dat 89% van de ondervraagden het belangrijk vindt dat iemand waar ze een sollicitatiegesprek bij hebben een positief online beeld krijgt. We lijken ons dus steeds bewuster te worden van de invloed van online informatie op onze identiteit. Zorgwekkend is dat 24% aangeeft dat de online informatie een verkeerd beeld van de werkelijkheid geeft. Dat is zonde, want je bent grotendeels zelf verantwoordelijk voor jouw eigen online identiteit. Maar wat kan je daar nou aan doen?

Gratis praktische tips

Een belangrijke eerste tip is om je bewust te worden van je online identiteit: “Google jezelf eens en verplaats je dan in een recruiter of toekomstige werkgever. Zorg dat je weet wat er online over jou te vinden is en ben je er bewust van dat je hier zelf invloed op hebt.”

De website MijnOnlineIDentiteit.nl biedt gratis praktische tips en handleidingen om zelf actief met je online identiteit aan de slag te gaan om zo die droombaan te vinden. Enerzijds kan je de privacy instellingen van social media zo instellen dat jouw privé foto’s niet voor een recruiter of werkgever zichtbaar zijn. Anderzijds kan je jezelf juist ook profileren op het internet. Dus besteed niet alleen tijd aan je CV, maar juist ook aan je online identiteit.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: