8 tips om succesvol te solliciteren

tips om succesvol te solliciteren

Solliciteren is in principe niet zo moeilijk, maar succesvol solliciteren is een ander verhaal! Hoe voorkom je dat je wordt afgewezen? En hoe zorg je er nu voor dat je de baan vindt die bij je past? Hier gaat veel voorbereiding aan vooraf. In deze blog vertellen we meer over succesvol solliciteren en geven wij je een aantal tips over hoe je dit kunt doen.

Zoek gericht

Wanneer je zo snel mogelijk een baan wilt vinden, heb je misschien de neiging om op allerlei vacatures te reageren. Je hebt immers een baan nodig. Dit is echter niet verstandig. Bedenk waar je hart ligt en wat voor baan je het liefste wilt en kies vervolgens een paar vacatures om je op te focussen. Zo kun je meer aandacht besteden aan een vacature en is de kans op een baan die je leuk vindt een stuk groter!

Zorg dat je cv up-to-date is

Niets is slordiger dan een jaartal wat niet klopt of een onvolledig cv. Je bent waarschijnlijk niet de enige die solliciteert dus de kans dat een foutloos cv eerder wordt uitgekozen is groot. Besteed dus enige tijd aan je cv om deze helemaal up-to-date te maken. Het is het eerste wat een bedrijf van je ziet en daarom erg belangrijk.

Wees origineel

Om op te vallen tussen alle sollicitanten is het goed om origineel te zijn. Ben je creatief? Zorg dan voor een originele opmaak van je cv. Mocht je niet zo goed zijn in schrijven, dan is een video cv misschien wel iets voor jou. Bedenk wat jou uniek maakt en probeer dit vervolgens over te brengen tijdens de sollicitatieprocedure.

Zorg voor een goed LinkedIn profiel

We zijn steeds meer online te vinden en ook bij sollicitaties speelt het internet een rol. Een recruiter of potentiële werkgever zal gerust even een kijkje nemen op je LinkedIn profiel. Zorg er daarom voor dat deze er netjes uitziet en overeenkomt met je papieren cv. Kies bijvoorbeeld voor een professionele profielfoto en voeg een aantal referenties toe.

Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Uiteraard is de indruk tijdens een gesprek ook belangrijk maar op de vragen die ze gaan stellen kun jij je zeker voorbereiden. Zo sta je niet met je mond vol tanden en ga je zelfverzekerder het gesprek in. Bedenk een aantal vragen die ze mogelijk kunnen gaan stellen en formuleer daar een antwoord op. Verdiep je ook in het bedrijf waar je solliciteert, zo kom je geïnteresseerd en gemotiveerd over!

Bedenk voorbeelden

In lijn met de vorige tip is het ook goed om een aantal voorbeelden voor te bereiden. Pak hiervoor de vacature erbij en bedenk voor elke gevraagde competentie een voorbeeld waaruit blijkt dat jij hierover beschikt. Dit kan een voorbeeld uit een vorige baan zijn maar ook iets uit het dagelijks leven.

Maak een goede eerste indruk

De eerste paar minuten van een sollicitatiegesprek zijn vaak heel bepalend. Wanneer je een goede eerste indruk geeft, zorgt dit vaak voor een succesvolle afloop. Begin daarom enthousiast met het gesprek, let op je houding en geef een goede handdruk. Een positieve uitstraling kan veel voor je doen.

Wees goed bereikbaar

Tot slot is het na afloop van het gesprek belangrijk om goed bereikbaar te zijn. Informeer wanneer je een telefoontje kan verwachten en houd je telefoon op die dagen in de gaten. Zo kom je gemotiveerd over. Telefoontje toch gemist? Bel dan meteen terug!

We hopen dat je iets aan deze tips hebt en jouw sollicitatieproces succesvol wordt!

[box type=”shadow” align=”alignleft” class=”” width=””]Dit artikel is geschreven door oprichter Bas Klein Geltink van Sollicitego.
Met jarenlange ervaring als recruiter weet Bas Klein Geltink als geen ander waar bedrijven naar zoeken en hoe jij je als sollicitant kunt onderscheiden. Hij is altijd van mening dat je moet doen wat je gelukkig maakt. In zijn geval mensen helpen door het overdragen van zijn kennis. Met Sollicitego heeft hij het grootste trainingsbureau op het gebied van solliciteren in Nederland.[/box]

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: