Veilig online; dé basistips

Het gevaar van online zijn worden tegenwoordig overal belicht. Van identiteitsfraude tot het skimmen van telefoons, de bangmakende verhalen zijn niet van de lucht. Een stuk bewustwording is dan ook heel goed waar het gaat om je online activiteiten. Toch is het ook weer niet nodig om banger dan bang te zijn. Welke basistips je in ieder geval in acht moet nemen? Wij zochten het voor je uit.

Weet wat je gebruikt

Om te beginnen met de telefoon die je gebruikt. Het lijkt soms of de markt qua telefonie nog maar beheerst wordt door twee spelers, waar Apple de grootste partij is. Dit is ook wel zo en niet zonder reden. Dit merk is ontzettend goed op vele fronten, van de doorontwikkeling van de technologie tot de software. Dat zorgt er dus ook meteen voor dat de beveiliging van Apple altijd goed op orde is.

Zeker bij de nieuwste versies hebben ze het beste van het beste gebruikt. Of dit heel duur is? Valt wel mee, kijk vooral ook eens naar de verschillende abonnementen. Stel je gaat voor een iPhone 14 pro zakelijk dan kun je al een voordelig abonnement afsluiten voor jezelf en je werknemers. Bij andere, onbekendere merken weet je niet wat voor producten er allemaal zijn gebruikt doordat dit minder gecheckt wordt. Houd hier dan ook altijd rekening mee.

Besturingssysteem updaten

Aanhakend op bovenstaande is het goed om te checken wat voor besturingssysteem er gebruikt wordt en of je dit nog kunt updaten. Kwaadwillenden zijn namelijk altijd bezig om gaatjes en lekken in de beveiliging te vinden. Bij software wat geüpdatet is, worden deze gaatjes meteen gedicht. Bij verouderde software is dit niet meer mogelijk en ontstaan er serieuze lekken. Ga daarom altijd voor de laatste update én kies een systeem wat vandaag de dag nog actueel is. Dit geldt ook voor apps. IOS van Apple staat bekend als een zeer veilig besturingssysteem.

Netwerken kiezen

Gratis internet door middel van een openbaar WiFi-netwerk is natuurlijk superfijn, maar niet altijd zonder risico’s. Zeker bij grote en openbare netwerken moet je je altijd afvragen of het wel vertrouwd is om daar online te gaan. De organisatie zelf hoeft niet eens kwaadwillend te zijn, maar andere die het netwerk gebruiken kunnen dit wel zijn. Zij kunnen dan via geraffineerde trucjes op jouw netwerk inbreken. Voorkom dit en gebruik geen openbare netwerken wanneer je dit niet vertrouwd.

Ga dan liever voor een iets grotere databundel, dit kost wellicht iets meer maar kan je veel problemen in de toekomst schelen. Hetzelfde geldt voor het aanzetten en – laten van je Bluetooth. Dit kan ook een opening voor kwaadwillende bieden. Houd hier rekening mee en zet het uit wanneer het niet nodig is.

Kortom, online zijn is vandaag de dag onmisbaar maar niet zonder risico. Houd hier altijd rekening mee en wees je bewust van de gevaren. Loop geen onnodig risico en investeer in je eigen veiligheid door het kopen én gebruiken van goede spullen. Ga niet voor goedkope of gratis netwerken en spullen maar wees je bewust van de gevaren. Zonder je onnodig zorgen te maken is bewustzijn op dit gebied zeer belangrijk.

 

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: