Waarom rolluiken gevaarlijk zijn bij brand

Rolluiken Slaapkamer

Rolluiken hebben veel voordelen, maar in sommige gevallen kunnen ze je ook een onveilig gevoel geven. Ja, ze maken (slaap)kamers mooi donker en helpen lawaai voorkomen. Maar rolluiken hebben één groot nadeel: ze zijn gevaarlijk in geval van brand. Het zou een scène uit een horrorfilm kunnen zijn: Je huis staat in brand, maar je kunt niet ontsnappen omdat de ramen dicht zijn. Hoe hard je ook probeert, hoe hard je ook trekt, ze geven niet mee. Daar gaat je ontsnappingsroute. Bij brand is het heel belangrijk dat de bewoners het huis zo snel mogelijk kunnen verlaten. Anders kan het vuur al te groot zijn of de rook kan verstikking veroorzaken. Daarom moet bij de keuze van rolluiken rekening gehouden worden met deze noodsituatie.

Rolluiken blokkeren vluchtwegen

Voordat je een rolluik koopt, moet je je afvragen: “Moet ik in geval van nood door een raam kunnen ontsnappen?” Als het antwoord ja is, is het veel beter een ander soort verduisteringssysteem te kiezen. In geval van brand heb je minder dan 3 minuten (!) om jezelf in veiligheid te brengen. Als de vluchtweg geblokkeerd wordt door een rolluik, verlies je veel kostbare tijd. Een brand kan ook een elektrische storing veroorzaken waardoor elektrische rolluiken niet meer open kunnen. Helaas zijn handbediende rolluiken ook geen veilige oplossing: de spanbanden kunnen doorbranden en het rolluik kan gesloten blijven. Een ander groot nadeel van rolluiken is dat hulpdiensten ze niet van buitenaf kunnen openen.

Zijn er veilige rolluiken?

Bij de installatie van rolluiken moet rekening gehouden worden met noodsituaties. Zo hebben bepaalde rolluiken een ingebouwde nood-accu. Mocht er brand uitbreken en het stroom uitvallen, herkent de noodaccu dat er iets aan de hand is. Zodra dit gebeurt, gaat de rolluikt automatisch omhoog om eventuele nood uitgangen vrij te maken.

Screens

Je kunt er ook voor kiezen om screens te plaatsen in plaats van rolluiken. Screens hebben als groot voordeel dat ze bestaat uit doek wat tijdens een brand makkelijk verwijderd of kapot gemaakt kan worden. Je hoeft heibei geen rekening te houden met het frame of een accu die niet meer werkt. Hierdoor gaat het ontsnappen uit een raam een stuk makkelijker en sneller. Op Inhuisplaza is een groot aanbod aan mooie screens waarmee jij jouw bestaande rolluiken kunt vervangen, zodat je niet in hoeft te leveren op zonwering. 

 

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: