Wist je dat je online uw pensioen kunt inzien?

Veel Nederlanders weten niet goed hoe hun pensioen er voor staat. Dit begint vaak pas te spelen bij het 50e levensjaar en dat is jammer, want dan kun je niet veel meer doen als je er dan achter komt dat je te weinig hebt opgebouwd. Gelukkig is dit makkelijk in kaart gebracht via de overheidswebsite Mijnpensioneoverzicht.nl. Uw pensioen bestaat uit de AOW, uw aanvullend pensioen en eventueel eigen vermogen dat je kunt inzetten op het moment dat je met pensioen gaat.

Dit kunt er allemaal zien via Mijn pensioen overzicht:

Je kunt veilig inloggen met Digid, wat je ook gebruikt bij de Belastingdienst en andere overheidsinstanties.

  1. Hoeveel AOW je hebt opgebouwd. Je bouwt namelijk ongeveer elk jaar dat je vanaf je 17e in Nederland woont 2% van je AOW op tot je de AOW gerechtigde leeftijd heeft bereikt. Heb je al die tijd in Nederland gewoond, dan heb je dus 100% opgebouwd. Heb je 2 jaar in het buitenland gewoond. Dan kan het zijn dat je 96% hebt opgebouwd. Dit kan je volgen wanneer je inlogt. Goed om te weten, ook bij deze uitkering krijg je via het SVB in de maand mei bij je aow vakantiegeld.
  2. Hoeveel aanvullend pensioen je hebt opgebouwd. In je werkende leven bouw je pensioen op (dit is anders wanneer je ZZPer bent). Je werkgever kiest een pensioenfonds en een deel van het loon wordt betaald aan het pensioenfonds. Dit fonds belegt deze gelden, om er rendement op te maken. Zodat je hier over kunt beschikken wanneer je met pensioen wilt gaan. De datum waarop je met pensioen gaat, bepaal je met je pensioenfonds en of verzekeraar
  3. Hoeveel pensioenpotjes je hebt. Wanneer je veel van werkgever gewisseld hebt, kan het zijn dat je bij meerdere fondsen of verzekeraars geld opgespaard heeft. Je hebt dus nu een overzicht van wat je allemaal opgespaard hebt aan pensioen in de afgelopen jaren. Je kunt er vaak voor kiezen deze samen te voegen en of los uit te laten keren.
  4. Wanneer je AOW leeftijd is. De site berekend voor jou de leeftijd waarop je AOW uitkeert. Dit is handig, omdat je deze mogelijk nodig hebt om de overbrugging vanaf het moment waarop je pensioen krijgt te berekenen. Het kan zijn dat je pensioen eerder betaalt, dan de AOW en dit verschil moet je zien te overbruggen. Hier kun je de AOW bedragen voor 2023
  5. Hoeveel je tot nu toe hebt opgebouwd. De site geeft aan hoeveel er tot nu toe is opgebouwd. Ook dat is handig om te weten en beslissingen op te maken. Wat je al hebt kan niet meer verdwijnen en op basis van dit bedrag kunnen beslissingen gemaakt worden.

Inzicht helpt om voorbereid te zijn op de toekomst. Het is dan ook raadzaam om op tijd (rond het 35e levensjaar) te kijken naar de opbouw, prognose wat je nodig hebt en hoe ver je al bent. Zo heb je in ieder geval de kans om je voor te bereiden en nog aanpassingen te doen.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: