Zo voorkom je dat je website gehackt wordt

e website is vaak het hart van je bedrijf. Als je website gehackt wordt kan dat voor grote (financiële) schade zorgen. Goede beveiliging is belangrijker dan ooit. Het aantal cyberaanvallen stijgt namelijk. Wil je weten hoe je ervoor kunt zorgen dat je website niet gehackt wordt? Lees dan verder voor onze tips.

Maak backups

Een van de belangrijkste dingen om te doen is het maken van backups. Wordt je website gehackt, dan wil je natuurlijk snel terug naar de oorspronkelijke staat van je website. Door middel van een back-up kun je je website terugzetten. Bij de meeste web hosting partijen kun je via het controlpanel eenvoudig een back-up maken. Weet je zelf niet hoe dit moet dan kun je het ook aan je webbouwer vragen.

Installeer de laatste updates

Gebruik je WordPress dan is het belangrijk om altijd de laatste updates van WordPress en de plugins die worden gebruikt uit te voeren. Door updates te installeren maak je het moeilijk voor hackers om je website te hacken. Oude plugins hebben vaak bekende beveiligingsproblemen die in nieuwere versies opgelost zijn. Hackers speuren het internet af naar websites die deze oude plugins nog gebruiken. 

Kies een betrouwbare webhosting

Een slechte hostingpartij kan zorgen voor kwetsbaarheden. Hierdoor is goedkoop vaak duurkoop, omdat de beveiligingsmaatregelen niet op orde zijn. Bij de goedkopere partijen worden er vaak enorm veel websites op een server gezet. Een overvolle server kan zorgen voor kwetsbaarheden. 

Gebruik een SSL-certificaat

Een website die een SSL-certificaat gebruikt, herken je aan het groene slotje in de adresbalk. Via een SSL-certificaat wordt informatie op een beveiligde manier verzonden. Als je website gebruik maakt van persoonsgebonden informatie zoals wachtwoorden en betaalinformatie is het zeker aan te raden om een SSL-certificaat te installeren. Bij veel webhosting partijen zit het SSL-certificaat bij het webhostingpakket inbegrepen.

Een beveiligde netwerkverbinding

Ook een beveiligd netwerk is van belang om risico’s zo klein mogelijk te maken. Zorg ervoor dat je gebruik maakt van een beveiligde verbinding. Deze staat bekend als WPA/WPA2. Of je de mogelijkheid hebt om WPA/WPA2 in te stellen is afhankelijk van je router.

Gebruik sterke wachtwoorden

Veel hackers zullen proberen in te loggen op je systeem. In veel gevallen kiezen mensen voor eenvoudige gebruikersnamen en wachtwoorden. Er zijn een aantal tips die je kunt gebruiken om wachtwoorden en gebruikersnamen zo veilig mogelijk te houden. Kies voor een unieke gebruikersnaam en verander eens per half jaar je wachtwoord. Gebruik letters, cijfers en tekens in je wachtwoord. Als je echt een goed beveiligd wachtwoord wilt hebben gebruik dan een wachtwoordgenerator.

Beveilig je computer

Hackers kunnen ook proberen binnen te komen op je computer. Een slecht beveiligde laptop of desktop computer kan voor risico’s zorgen. Als een hacker toegang krijgt tot je computer dan kan deze eenvoudig software installeren zoals een keylogger. Dit is een programma die al je gebruikersnamen en wachtwoorden onthoudt en verzendt. Zonder dat je het doorhebt!

Hoe weet je of je website gehackt is? 

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of je website is gehackt.Soms krijg je meldingen, in andere gevallen is je website erg langzaam en zijn er extra bestanden geplaatst. Als je het idee hebt dat je website gehackt is kun je de logbestanden bekijken. In andere gevallen krijg je een melding of werkt je website niet goed.

Logbestanden bekijken

In de logbestanden vind je een overzicht van alle activiteiten op je website. Ze bevatten allerlei informatie, zoals informatie over bezoekers en de dingen die ze deden terwijl ze op de sites waren. De logbestanden kunnen ook informatie over hackers bevatten die hebben geprobeerd om toegang tot je website te krijgen. Vaak laten hackers sporen achter als ze proberen toegang te krijgen tot een website.

Meldingen van je webhosting

Webhostingpartijen nemen allerlei beveiligingsmaatregelen om de kans op een gehackte website te minimaliseren. Wordt je website desondanks toch gehackt dan gaan bij de webhostingpartij vaak alle alarmbellen af. Je ontvangt al snel meldingen dat er iets aan de hand is. Vaak omvat zo’n melding dat iemand heeft geprobeerd iets kwaadaardigs te uploaden of toegang heeft gekregen tot je website.

Beschadigde webpagina’s

Het werk van hackers kun je ook ontdekken doordat je beschadigde webpagina’s hebt. Soms wordt er reclame op webpagina’s geplaatst, in andere gevallen wordt er een boodschap geplaatst of wordt de pagina onleesbaar gemaakt.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: