Bitcoin futures

Futures hebben een lange geschiedenis, maar voor Bitcoin-handelaren hebben ze nieuwe strategieën mogelijk gemaakt.

In het kort

 • Een futurescontract is een overeenkomst die een handelaar verplicht om een actief te kopen of verkopen op een bepaald tijdstip, in een bepaalde hoeveelheid en tegen een bepaalde prijs.
 • Bitcoin-futures helpen om extra liquiditeit op de markt te brengen en bieden ook mogelijkheden voor arbitrage.
 • Aangezien de handelswaarde van Bitcoin varieert, zal ook de waarde van verschillende Bitcoin futures contracten variëren.

Bitcoin is de grootste crypto munt naar marktkapitalisatie. Net als andere cryptocurrencies is het ook ongelooflijk volatiel. In maart 2020, bijvoorbeeld, halveerde de Bitcoin-prijs bijna in slechts een paar dagen toen de markten kelderden uit angst voor de pandemie. Begin september was de Bitcoin koers weer gestegen van ongeveer $4.000 naar een hoogtepunt van $12.000, om vervolgens weer te crashen en onder de $10.000 te duiken.

Spothandel – het kopen en verkopen van Bitcoin – dwingt handelaren om cryptocurrencies uit te wisselen tegen de huidige prijzen. Maar wat als er een manier was om die prijs van $4.000 vast te zetten en de Bitcoin een paar maanden later op te halen? Dus zelfs als de prijs van Bitcoin 12.000 dollar zou bereiken, zou de tegenpartij de aankoop van Bitcoin met 4.000 dollar moeten leveren.

Die is er! Het heet een futurescontract. Een futurescontract is een overeenkomst tussen twee handelaren die een handelaar verplicht een actief te kopen of te verkopen op een bepaald tijdstip, in een bepaalde hoeveelheid en tegen een bepaalde prijs. U zou bijvoorbeeld half maart een overeenkomst kunnen sluiten om voor 30 augustus één Bitcoin te kopen voor $4.000. U kunt ook aan de andere kant van de deal staan en overeenkomen om een Bitcoin voor een vaste prijs te verkopen. Als u een koper bent, wilt u dat de handelsprijs van Bitcoin stijgt, omdat u dan de cryptocurrency onder de marktwaarde kunt kopen, terwijl verkopers het tegenovergestelde willen, profiteren als Bitcoin in prijs zou dalen.

Mensen zijn gek geworden van Bitcoin futures-contracten, nu grote spelers als CME Group en TD Ameritrade de ruimte hebben betreden. Toen Bitcoin futures in december 2017 debuteerden op de Chicago Board Options Exchange (CBOE), werd de CBOE-website overstelpt. Op Bakkt, het Bitcoin-futuresplatform dat wordt beheerd door de Intercontinental Exchange, worden elke dag ongeveer 11.000 futurescontracten verhandeld.

In de afgelopen 24 uur (vanaf 10 september) werd voor $ 2,03 miljard aan futurescontracten verhandeld op Binance; $ 2,01 op Huobi; $ 1,85 op OKEx; en $ 1,05 op BitMEX.

Futures en de evolutie van activaklassen

“Futures zijn een belangrijk onderdeel van de evolutie van activaklassen,” vertelde Nick Cowan, CEO van de GSX Group, aan Decrypt. “Ze bieden een benchmark – een Fair Value, of FV – van wat de toekomstige waarde is, waardoor arbitrage en liquiditeit de markt kunnen betreden.”

Wist je dat?

Futures-contracten zijn ontstaan uit de 17de-eeuwse Japanse samoerai, die betaald werden in rijst maar het grootste deel van het jaar op pad waren om te doen wat 17de-eeuwse samoerai ook doen. Maar ze wilden er zeker van zijn dat de rijst die ze in bijvoorbeeld februari betaald kregen, zijn waarde behield tot augustus, dus handelden ze in contracten die de ondertekenaar verplichtten om in augustus de overeenkomstige hoeveelheid rijst uit te betalen, ongeacht de huidige waarde.

De reden waarom u Bitcoin-futures zou kunnen verhandelen in plaats van bijvoorbeeld een partij Bitcoin te kopen die op dat moment $4.000 waard is, is dat u ze niet zelf hoeft te houden. (Onze Japanse samurai-analogie is hier nuttig – de Japanse samurai verhandelden futures-contracten zodat ze de rijst niet zelf hoefden op te slaan).

Sommige cryptobeurzen, zoals OKEx, hebben lagere handelsvergoedingen voor futurescontracten, wat betekent dat handelaren een beetje meer uit hun rekeningen kunnen halen door futures te gebruiken.

Hoe een handelaar zijn futures-positie verlaat

Nick Cowan, CEO van de GSX Group, vertelde Decrypt: “BTC futures zijn een geweldige manier om extra liquiditeit in de markt te brengen en bieden ook geweldige crypto arbitrage mogelijkheden.” Dat komt omdat futures-contracten over het algemeen niet worden vastgehouden tot hun vervaldatum. In plaats daarvan worden ze verhandeld zoals andere activa. Aangezien de handelswaarde van Bitcoin varieert, zal ook de waarde van verschillende Bitcoin futures-contracten variëren.

Wanneer een handelaar een futurescontract afsluit, zijn er drie manieren om zijn positie te verlaten: verrekening, rollover en expiratie. Compensatie is de meest voorkomende, en doet zich voor wanneer een handelaar een ander futurescontract creëert met een gelijke waarde en omvang, waardoor hun effectieve verplichtingen nul worden als ze in evenwicht zijn. Doorrollen gebeurt door een positie te compenseren, maar met een vervaldatum die verder in de toekomst ligt. Expiratie is wat u zou verwachten: het is wanneer een contract zijn einddatum bereikt en de partijen die het contract hebben, kopen of verkopen tegen de overeengekomen prijs.

Futures en hedging

Een andere handelsmethode voor futures is hedging. Hedging is een manier om risico’s te beperken, wat nuttig is voor handelaars die te maken hebben met de volatiliteit van cryptocurrencies.

Denk aan een handelaar die net drie Bitcoin heeft gekocht voor $10.000 per stuk:

 • 📈 Zij denkt dat de koers van de Bitcoin tegen het einde van de maand zal stijgen, maar wil haar positie beschermen voor het geval hij daalt.
 • 📅 Om haar positie te beschermen, kan ze een termijncontract afsluiten om aan het eind van de maand één Bitcoin voor $10.000 te verkopen.
 • 💰 Aan het eind van de maand, als de Bitcoin gestegen is, zal ze winst maken door de resterende twee Bitcoin te verkopen.
 • 📉 Als de Bitcoin daalt, zal ze geld verliezen, maar dit zal beperkt zijn omdat ze nog steeds één Bitcoin kan verkopen voor $10.000.

Hedging vermindert het totale risico van een handelaar, maar het beperkt ook zijn potentiële winst.

De voor- en nadelen van Bitcoin futures

Om te beginnen: Bitcoin-futures zijn per definitie speculatieve beleggingen. In zijn meer dan tienjarige geschiedenis heeft Bitcoin bewezen dat de enige constante de volatiliteit van de prijs is, en hoewel de beroemde cryptocurrency nu misschien in een bull-run zit, is het niet te voorspellen wat morgen voor Bitcoin zal brengen. Als u op het verkeerde moment speculeert, kunt u achterblijven met een toekomstig bezit dat het gewoon niet waard is.

Er is ook iets voor te zeggen om een ervaren belegger te zijn. Om succesvol gebruik te maken van futures, moet een belegger het marktgedrag begrijpen, genoeg kennis hebben om aandacht te besteden aan redelijke marktvoorspellingen, en genoeg verstand hebben om ongegronde beweringen te verwerpen. Uiteindelijk zijn Bitcoin-futures speculatief, maar het is mogelijk om goede informatie te gebruiken op een ‘best effort’-basis. Dat is echter niet bepaald gemakkelijk, dus je zou kunnen stellen dat Bitcoin futures niet erg toegankelijk zijn voor de gemiddelde persoon.

Het tegenovergestelde hiervan is dat Bitcoin futures een geweldige manier zijn om een positieve marktprijs voor te zijn. Als een belegger het goed aanpakt, kan er, althans hypothetisch, grote winst worden gemaakt door de Bitcoin Futures-markt als hefboom te gebruiken.

Bij Bitcoin futures is het, tegen de intuïtie in, ook niet nodig om Bitcoin in bezit te hebben. In plaats daarvan gaat het simpelweg om het verhandelen van Bitcoin op een toekomstige, vooraf afgesproken datum, wat de prijs op dat moment ook is. Het begrijpen van de markt is misschien niet de meest toegankelijke taak, maar u heeft geen grammetje technologie nodig om mee te doen, zelfs geen Bitcoin-portemonnee.

Contante verrekening

Bitcoin-futures worden verrekend met contant geld. Omdat er geen actieve Bitcoin-handel plaatsvindt in een futuresmarkt, worden afspraken nagekomen door te handelen tegen toekomstige, vooraf afgesproken prijzen. Een ander vaak genoemd voordeel van de Bitcoin-futuresmarkt is dat de mogelijkheid van verrekening in contanten betekent dat er eigenlijk geen ingewikkelde software of technologische kennis nodig is om in deze arena actief te worden.

Margehandel

Eén aspect van Bitcoin futures is margehandel, wat in wezen betekent dat een belegger slechts een percentage van het totaal van een contract nodig heeft om deel te nemen.

Een hefboom van 10-20% van een Bitcoin future betekent dat een investering zowel een hoog potentieel voor winst heeft, maar ook voor een verlies.

Crypto shorten

“Shorten” is een beleggingsstrategie waarbij een belegging wordt aangegaan met de bedoeling winst te genereren door te wachten op een daling van de marktwaarde van een actief. Futures en hun waarde zijn voortdurend in beweging, dus er zijn genoeg mogelijkheden voor een slimme belegger om op elk moment short te gaan op hun Bitcoin future.

Stel bijvoorbeeld dat de Bitcoin-markt midden in een 2017-esque cryptowinter zit. Een belegger kan doorgaan met het terugkopen van zijn future, en dan denkbaar een winst voor zichzelf genereren. Lees hier meer over Bitcoin Shorten.

Bitcoin futures platformen

Bitcoin futures worden verhandeld op verschillende platformen. De top vijf op basis van open belangstelling op het moment van schrijven zijn OKEx, Binance, CME, ByBit, en BitMEX.

 • OKEx: OXEx’s futures handelsvolume, zo voorspelt de website, bereikt tot $1,5 miljard per dag.
 • Binance: De Binance futures markt wordt op de Binance website omschreven als de “snelst groeiende crypto-derivatenbeurs door handelsvolume,” en biedt een hefboom van 125x de marge.
 • CME: CME’s Bitcoin futures contract wordt verhandeld op zondag tot en met vrijdag, van 17.00 tot 16.00 uur Central Time, en vervalt op de laatste vrijdag van elke maand.
 • ByBit: ByBit biedt tot 100x leverage en is gespecialiseerd in eeuwigdurende contracten. Nieuwe gebruikers kunnen, volgens de website van ByBit, tot $90 gebruikersvoordeel krijgen.
 • BitMEX: BitMEX biedt, volgens haar website, futures contracten die “inverse, quanto, en lineaire uitbetalingen hebben,” die allemaal worden uitgelegd voor gebruikers via deze tabel.

Bitcoin futures: een waarschuwing

De wereld van Bitcoin futures is niet alleen maar leuk en aardig. Het aangaan van een contract is een serieuze verplichting, en als het de vervaldatum bereikt, heeft de handelaar een wettelijke verplichting om het na te komen.

Futures kunnen u veel geld kosten, omdat u gedwongen kunt worden Bitcoin te kopen ver boven de huidige handelsprijs. Cryptocurrencies zijn een van de meest volatiele activaklassen die er zijn; net als bij alle cryptocurrencies is het handelen in Bitcoin zeer riskant.

Heb je interesse in andere crypto onderwerpen? Kijk dan eens naar onze artikelen over Crypto wallets en Crypto apps. Of leer meer over staking Crypto en Daytraden met Crypto.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: