Een effectief cv schrijven: houd zakelijk en privé gescheiden

cv schrijven

In ons huidige internettijdperk liggen zakelijk en privé dicht bij elkaar. Er is online veel informatie te vinden over sollicitanten. Informatie die misschien niet altijd ten goede komt aan je carrière. Ga je binnenkort solliciteren? Aan de hand van een online cv format kun je heel eenvoudig een professioneel cv opstellen. Houd bij het schrijven van je curriculum vitae zakelijk en privé zoveel mogelijk gescheiden. Onderstaande tips helpen je op weg bij het schrijven van een effectief en zakelijk cv.

6 tips om een effectief cv te schrijven.

Hieronder vind je 6 tips die jou helpen om een professional cv te schrijven.

1. Gebruik een zakelijk e-mailadres

Wil je serieus genomen worden als je gaat solliciteren? Kijk dan kritisch naar de contactgegevens die je op je cv vermeldt. Het e-mailadres ‘[email protected]’ dat je vanaf je studententijd gebruikt voor privédoeleinden is niet geschikt om op een zakelijk cv te zetten. Je hebt zelfs kans dat je met een dergelijk e-mailadres in de spamfilter van de ontvanger terechtkomt. Kies voor communicatie met zakelijke contacten voor een professioneel e-mailadres zoals [email protected].

2. Zet geen irrelevante privéinformatie op je cv

Natuurlijk kan het vermelden van hobby’s en interesses van toegevoegde waarde zijn mits ze relevant zijn voor de vacature waarop je solliciteert. Maar zorg ervoor dat je niet te veel details over je privéleven vermeld op je curriculum vitae. De volgende informatie hoort in ieder geval niet op je cv:

[tie_list type=”thumbdown”]

  • Burgerservicenummer
  • Bankrekeningnummer

[/tie_list]

Informatie zoals burgerlijke staat, aantal kinderen, doopnamen en geboorteplaats heeft in de meeste gevallen geen toegevoegde waarde voor je cv en kun je daarom beter ook weglaten.

3. Kies een geschikte en representatieve foto

Ben je van plan om een foto toe te voegen aan je cv, ga dan voor een goede zakelijke foto. Een foto van jezelf in een strandoutfit of op dat ene leuke feestje is misschien hip, maar ongeschikt om te delen met zakelijke contacten. Zorg voor een professionele foto waarop je eruit ziet zoals je er op je werk ook uitziet: representatief, glimlachend en zakelijk gekleed.

4. Controleer wat er over je te vinden is op internet

Internet speelt een grote rol in ons leven. We maken gebruik van verschillende social media-kanalen en delen graag selfies en andere informatie met anderen. Foto’s, video’s en uitspraken die je doet op social media kunnen gezien worden door familie en vrienden, maar soms ook door werkgevers. Daarom is het aan te raden om je naam te googelen en te checken wat voor informatie er over jou te vinden is. En nog belangrijker: bescherm je online reputatie. Dit kun je doen door:

Discreet te zijn over wat je online plaatst

[tie_list type=”thumbup”]

  • Is er bepaalde informatie die niet voor de ogen van een (toekomstige) werkgever bestemd is? Heb je bijvoorbeeld een rotdag gehad op je werk en doe je je beklag over je werkgever op Facebook? Vergeet dan niet dat potentiële werkgevers dit soort commentaren ook zo maar eens zouden kunnen lezen. Dergelijke informatie kun je dan beter niet publiceren om te voorkomen dat dit je carrière kan schaden.
  • De juiste privacyinstellingen te gebruiken
    Scherm je social media-accounts af voor andere personen dan vrienden door gebruik te maken van de verschillende privacyinstellingen op Facebook, Twitter en bijvoorbeeld Instagram.
  • Te controleren wat vrienden online over jou zeggen
    Ben je zelf voorzichtig met wat je online publiceert? Dan nog kunnen anderen dingen over jouw plaatsen die schadelijk kunnen zijn voor je carrière. Let dus goed op wat anderen over jou zeggen en op social media publiceren.

[/tie_list]

5. Vraag geen referenties aan familie of vrienden

Je kunt referenties op je cv zetten of deze achter de hand houden voor wanneer een recruiter hierom vraagt. Referenties van vrienden of familieleden zijn not done. Zorg dat je referenties hebt van personen waar je een zakelijke relatie mee hebt of hebt gehad. Denk aan een manager of een leidinggevende waar je voor hebt gewerkt of bijvoorbeeld een oud-collega. Dit zijn het type personen die jou kennen op de werkvloer en die iets zinnigs kunnen zeggen over hoe je werkt en wat voor persoon je op zakelijk gebied bent.

6. Deel geen religieuze of politieke overtuigingen

Beter deel je niet je politieke of religieuze overtuigingen op je cv. Zeker als het meningen betreft over controversiële onderwerpen kan dit toekomstige werkgevers afschrikken. Dergelijke elementen kunnen ervoor zorgen dat recruiters jouw cv aan de kant leggen. Dit voorkom je door geen meningen of opinies op te nemen in je curriculum vitae of te verspreiden via social media.

Door jouw zakelijke en privéleven gescheiden te houden, zorg je ervoor dat potentiële werkgevers met een open vizier kijken naar jouw sollicitatie. Verwerk bovenstaande tips bij het schrijven van een professioneel en effectief cv en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt!

Meer online sollicitatie tips

Wil je meer leren over online solliciteren? Lees dan ook de artikelen ‘5 redenen om jouw voor- en achternaam te beschermen’ en ‘Stappenplan personal branding; om direct mee aan de slag te gaan!’ of bekijk al onze personal branding tips in de categorie ‘Online solliciteren’.

[box type=”shadow” align=”alignleft” class=”” width=””]Dit artikel is gesponsored door CV.nl.
Op Cv.nl kan je met professionele templates eenvoudig een zakelijke cv maken. [/box]

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: