Mijn Facebook profiel in advertenties: Hoe werkt het?

Vind je dit artikel nuttig? Dan zouden we het natuurlijk leuk vinden als je het artikel op Facebook deelt.

Facebook profiel in advertenties hoe werkt het

Facebook mag jouw profielgegevens en die van jouw vrienden gebruiken in advertenties, zoals jouw naam, profielfoto, informatie en inhoud.

Facebook beschrijft dat zij, op basis van jouw interesses of die van jouw vrienden, advertenties willen laten zien, die voor jou of jouw vrienden interessant en nuttig zijn. Dit betekent dat bij een advertentie die jij ziet Facebook de profielgegevens van jouw vrienden weergeeft. Want zeg nou zelf, wanneer een bekende een artikel aanprijst, dan klinkt dat toch een stuk geloofwaardiger.

In dit artikel leggen we uit hoe jouw profielgegevens worden gebruikt in Facebook advertenties.

Mag Facebook mijn profielgegevens gebruiken in advertenties?

Wanneer je Facebook gebruikt, ben je akkoord gegaan met de voorwaarden van Facebook. In artikel 9.1 van de voorwaarden (1) wordt vermeld dat je Facebook toestemming geeft om jouw naam, profielfoto, inhoud en informatie te gebruiken voor commerciële en gesponsorde doeleinden.

Ook geef je toestemming dat bedrijven Facebook mogen betalen om jouw naam en/of profielfoto met jouw profielinformatie tonen, zonder dat je hiervoor compensatie krijgt.

Waarom wilt Facebook mijn profielgegevens gebruiken?

Facebook geeft aan advertenties te willen laten zien die voor jou interessant en nuttig zijn (2). Deze vorm van adverteren heet ‘Social advertising’ (3). Doordat advertenties gebaseerd zijn op jouw interesses en/of die van jouw vrienden, kunnen advertenties beter op jouw behoefte aangepast worden.

Niet alleen Facebook gebruikt social advertising. Ook Google mag jouw gegevens en die van jouw vrienden gebruiken om ‘relevante advertenties’ te tonen. Meer hierover lees je in het artikel ‘Jouw Google profielfoto en naam in advertenties’.

Doordat een advertentie met een aanbeveling van een bekende geloofwaardiger overkomt, ben je eerder geneigd het product of de dienst aan te schaffen. Op deze manier kunnen Facebook en Google meer advertenties verkopen tegen een hogere prijs.

Facebook profiel - jouw naam in advertenties

Welke gegevens gebruikt Facebook voor advertenties?

Facebook (2) legt het gebruik van jouw gegevens als volgt uit:

“Je profielfoto kan worden gekoppeld aan een advertentie om je activiteit op Facebook te laten zien (bijvoorbeeld als je de pagina van Starbucks leuk vindt). Onthoud dat je naam en foto alleen worden weergegeven aan de mensen die toestemming hebben om je pagina-vind ik leuks te bekijken.”

Wat wordt er met mijn activiteiten bedoeld?

Wat Facebook met ´activiteiten´ bedoelt leggen we hieronder kort uit. Je kan hierbij denken aan ´Vind ik leuks’, alles wat je met Facebook deelt en jouw locatievoorziening.

’Vind ik leuk’ knop

Een belangrijke activiteit op Facebook is het gebruik van de ‘Vind ik leuk’ knop. Je kan jouw interesses aangeven op de Facebook website, maar ook op websites van derden die over een Facebook ‘Vind ik leuk’ knop beschikken. Zo kan je bijvoorbeeld aangeven welke boeken, schrijvers, films, muziek, restaurants, producten, merken en personen je leuk vindt.

Hoe je instelt wie jouw ‘Vind ik leuks’ kan zien, lees je in het artikel ‘Wie kan mijn “Vind ik leuks” zien?’. Jouw ‘Vind ik leuks’ worden vervolgens aan jouw vrienden getoond. Zie de afbeeldingen hieronder als voorbeeld.

Facebook profiel - jouw naam in gesponsorde verslagen Andere Facebook activiteiten:

Hieronder vind je andere voorbeelden van activiteiten waarop Facebook haar advertenties baseert:

  • Activiteiten die je deelt en doet op Facebook, zoals je interactie met vrienden, adverteerders, partners en apps;
  • Pagina ‘Vind ik leuks’ (inclusief onderwerpen zoals producten, merken, religie, gezondheidstoestand of politieke voorkeur). Als je bijvoorbeeld een pagina over glutenvrij voedsel leuk vindt, kun je advertenties te zien krijgen over relevante voedselproducten;
  • Persoonlijke gegevens van je Facebook-account die je verstrekt bij je registratie zoals je leeftijd, geslacht en woonplaats;
  • Locatie en de apparaten die je gebruikt om je aan te melden op Facebook;
  • Trefwoorden uit je verslagen en dingen die Facebook opmaakt uit jouw gebruik;
  • Gegevens die adverteerders en marketingpartners al hebben en delen met Facebook, zoals je e-mailadres;
  • Je activiteiten op websites en apps buiten Facebook.

Locatie-activiteiten worden steeds belangrijker

Facebook profiel en locatie-activiteiten in advertenties
In de vernieuwde voorwaarden (4) die Facebook onlangs heeft gepresenteerd, heeft Facebook aangegeven de beleidsregels zodanig aan te passen dat Facebook jouw locatiegegevens mag ontvangen via bijvoorbeeld jouw mobiele telefoon.

Facebook geeft aan te werken aan manieren waarop jij de meeste relevante informatie te zien krijgt op basis van waar je bent, interesses van jouw vrienden en waar ze op dat moment mee bezig zijn.

Zo zou het in de toekomst kunnen zijn dat je op basis van jouw locatie bijvoorbeeld menu’s te zien krijgt van restaurants in de buurt of updates van vrienden die in de buurt zijn.

Kan ik voorkomen dat Facebook mijn profielgegevens gebruikt in advertenties?

Het is belangrijk dat je jouw Facebook privacy instellingen goed instelt. Zo kan je bijvoorbeeld instellen wie jouw (gedeelde) inhoud mag zien, wie jou kan taggen, wie jouw ‘Vind ik leuks’ mag zien, wat jouw advertentievoorkeuren zijn en hoe je omgaat met jouw locatie instellingen van jouw mobiele telefoon.

Hoe je dit allemaal doet, wordt beschreven in het artikel ‘4 tips; voorkom jouw Facebook profiel in advertenties’.

[adinserter name=”Ebook Facebook”]

Bronnen:
1: Facebook, Facebook.com/legal/terms/update
2: Facebook, Over Facebook ads
3: Wikipedia, Social advertising
4: Facebook: Vernieuwde voorwaarden en beleidsregels

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: