Het verband tussen sociale media en burn-out – hoe vind ik balans?

Het in deze eeuw toenemende aantal mensen met burn-outklachten wordt vaak in verband gebracht met de vrijwel evenwijdig toegenomen mate van activiteit op sociale media. FOMO is een bekend verschijnsel. Alles uitzetten of verwijderen hoeft niet, het is alleen een kwestie van de juiste balans vinden. Hoe doe je dat?

Preventieve geestelijke bijstand

Geestelijke bijstand is geen overbodige luxe, ook niet als deze preventief is. Al vergoedt de gemiddelde zorgverzekering maar een beperkt aantal sessies bij een psycholoog of therapeut. Het is niet gezegd dat alle stress terug te voeren is richting sociale media, ook werk en persoonlijke achtergrond spelen een rol. Toch is het vaak het overschot aan prikkels dat de hersenpan doet overkoken. Het kan geen kwaad een oriënterend gesprek met een deskundige aan te gaan.

Gebruik jij je smartphone of andersom?

Wie zich laat leven door zijn smartphone, komt zelden echt tot rust. Er was al een trend zichtbaar die aantoonde dat mensen wel een beetje klaar waren met hun rol als slaaf van hun telefoon, maar die werd onderbroken door de coronacrisis: toen werd het ding onmisbaar. Nu het hoogtepunt – of juist dieptepunt – van die crisis achter de rug lijkt, is het wellicht tijd de smartphone weer meer als gebruiksvoorwerp te gaan zien.

Kies je sociale media bewust

Je facebook-account of Instagrampagina verwijderen, het helpt om je te ontdoen van het teveel aan (onnodig) nieuws. Digitaal consuminderen is misschien niet dé manier om een burn-out te voorkomen of verzachten, het kan wel bijdragen aan een vrijer gevoel in je hoofd. Het is begrijpelijk dat je contact wilt houden met anderen, maar werp een kritische blik op je hoeveelheid sociale media (is één of twee niet genoeg?) en ook op je hoeveelheid vrienden dan wel volgers. Het merendeel spreek je nooit in real life. Spullen die je niet gebruikt, gooi je ook weg. Tenzij je influencer bent, heb je niks aan pottenkijkers. Om het ‘klein’ te houden, kun je ook een WhatsAppgroep aanmaken om ditjes en datjes met vrienden te bespreken.

Relativeer de hartjes en duimpjes

Niemand stelt een mispeer van een selfie inclusief onderkin en bad hair in als profielfoto. Niemand meldt dat zijn werkgever gaat reorganiseren. Een ontmoeting met een beroemdheid, een zonnige vakantie, een nieuwe auto, een exclusief gerecht – dat soort dingen posten we wel. Er zijn sociale mediagebruikers die geestelijk afhankelijk worden van hartjes en duimpjes die het oplevert – zo afhankelijk dat het stress veroorzaakt. Kijk daar van een afstandje naar en je leert vanzelf om het wereldje te relativeren. We hebben tenslotte ooit zonder sociale media gekund.

 

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: