Bescherm jouw naam op het internet
Bescherm jouw naam op het internet
Check of jouw naam nog vrij is Meer informatie
Bescherm jouw naam op het internet
Check of jouw naam nog vrij is

Facebook verwijderen; zo verwijder je jouw Facebook account!

Facebook verwijderen - Facebook account verwijderen - Facebook deactiveren

Nadat de nodige persoonlijke gegevens van vele Facebookgebruikers zijn gelekt of verkocht vragen veel mensen zich af of ze nog wel op Facebook willen blijven. Wil je jouw Facebook account tijdelijk deactiveren, of wil Facebook verwijderen? Dat kan. In dit artikel leggen we uit hoe jij Facebook account kan deactiveren of hoe jij jouw Facebook account kunt verwijderen.

Facebook; het grootse sociale medium

Facebook is op dit moment het populairste sociale medium met wereldwijd meer dan 2 miljard gebruikers en in Nederland een dikke acht miljoen. Niet iedereen met een account is overigens ook een actief gebruiker. Het grote aantal maakt het mogelijk dat je met veel van je vrienden en familieleden via Facebook in contact kunt zijn. En dat heeft natuurlijk voordelen. Tegelijkertijd verdiend Facebook geld door advertenties te verkopen op basis van jouw online gedrag. Op grond van jouw gegevens, van wat jij allemaal op Facebook plaatst aan eigen berichten of reacties, kan een profiel worden opgesteld. En dat is weer erg interessant voor adverteerders die je op basis van jouw (toekomstige) behoeftes jouw advertenties tonen.

Jouw online profiel

Het is goed om je bewust te zijn van dit mechanisme. Alles wat je online zet zal en kan worden gelezen. En dus niet alleen door jouw Facebookvrienden, maar ook door de algoritmes die Facebook gebruikt om informatie te verzamelen. Daarnaast volgt Facebook jou ook wanneer je andere websites bezoekt op het internet om zo jouw gedrag beter in kaart te kunnen brengen. Aanvullend koopt Facebook databases waar informatie over jou in voorkomt, om ook deze informatie te combineren met hun eigen vergaarde informatie. Facebook weet dus veel over jou (toekomstige) gedrag, misschien wel meer dan jijzelf.

Stoppen met Facebook is niet zo makkelijk als je denkt

Facebook verwijderen is niet zo eenvoudig als je denkt. Met Facebook deel je jouw (geluks)momenten met jouw vrienden, familie en kennissen. En dat is leuk. Niet voor niets gebruiken miljarden mensen Facebook. Sterker nog, het is voor de meeste mensen één van de belangrijkste communicatiemiddelen. Je communiceert door jouw (dagelijkse) belevenissen te delen en tegelijkertijd smul jezelf van de laatste nieuwtjes van jouw Facebookvrienden. Wanneer je jouw Facebook account verwijderd mis je dit dus allemaal. Nou ja, we mogen hopen dat je jouw vrienden en familie ook zo nu en dan offline nog spreekt :).

Maar berichten en foto’s van kennissen die je eigenlijk nooit in echt spreekt en waarvan je wel af en toe op de hoogte wilt worden gehouden, die ga je natuurlijk wel missen. Dus wat wordt het? Ga je Facebook behouden of Facebook verwijderen. Hmmmm lastig, de keuze is in ieder geval aan jou.

Facebook deactiveren of Facebook verwijderen

Heb je eenmaal het besluit genomen dat je niets meer via Facebook wilt delen, dan heb je twee mogelijkheden. Facebook verwijderen of Facebook deactiveren. Facebook verwijderen is definitief, Facebook deactiveren is tijdelijk.

Facebook verwijderen:

Het is mogelijk om een ‘verzoek tot verwijdering’ in te dienen, waarna je hele account volledig wordt verwijderd. Je zou, voor je dat gaat doen, een backup kunnen maken van je hele account, zodat je al je gedeelde gegevens zelf in ieder geval kunt bewaren. De mogelijkheid tot verwijderen van je hele account zit wat verstopt, maar geven jou de directe link. Facebook verwijderen gaat als volgt:

Het kan een paar dagen duren voor je account definitief verwijderd is. Log je in de tussentijd in op je Facebookaccount, dan zal je account gewoon doorlopen. Door die aanmelding laat je Facebook in feite zien dat je je vergist hebt. Wil je absoluut zeker zijn dat er zo min mogelijk van je gegevens bij Facebook blijft hangen dan kun je er voor de verwijdering van je account nog voor kiezen om handmatig al je berichten en foto’s te verwijderen.

Facebook deactiveren:

Als je nog niet zeker weet of je Facebook wilt verwijderen, dan kan je ook eerste Facebook deactiveren. Je zou op een later moment altijd kunnen besluiten om weer actief te worden of om Facebook definitief te verwijderen. Als je Facebook deactiveert worden de meeste van je foto’s en berichten van de tijdlijnen verwijderd. Ze zijn echter niet weg, als je besluit weer actief te worden zal alles weer worden hersteld.  Het deactiveren gaat als volgt:

  • Je logt in bij Facebook.com
  • Ga naar instellingen
  • Ga naar Algemeen
  • Ga naar Algemene accountinstellingen
  • Kies voor Account deactiveren. Je zult nu eerst je wachtwoord nog eens moeten opgeven
  • Kies voor deactiveren

Zodra je weer inlogt op je account zal je Facebookaccount weer actief worden. Dat gebeurt ook als je Facebook gebruikt om in te loggen op andere sites.

Toch jouw Facebook account behouden?

Wil je toch blijven Facebooken en niet jouw Facebook verwijderen? Stel dan op z’n minst jouw privacy instellingen goed in. Facebook kan dan nog steeds jouw online gedrag in kaart brengen, maar je bepaalt bijvoorbeeld wel zelf wie van jouw Facebookvrienden welke berichten kunnen zien, wie jou kan taggen en of jouw Facebookpagina in de zoekmachines wordt getoond of niet.


Veilig Facebooken voor jou en jouw kinderen

Facebook kent veel privacy instellingen, maar deze zijn vaak “goed verstopt”. Vaak zien meer mensen dan je denkt jouw informatie zoals berichten en foto’s. Met ons ebook kan je eenvoudig en direct de privacy instellingen van je Facebook account veilig instellen. Zo bepaal je zelf wie welke informatie over jou en je kinderen kan zien. Ons ebook bestaat uit ruim 60 pagina’s met een heldere uitleg en duidelijke illustraties. Klik hier voor het ebook!


Mijn online IDentiteit nieuwsbrief


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons op social media voor de laatste tips