Facebook alternatieven; 5 alternatieven voor Facebook!

Facebook alternatieven

Ben jij ook op zoek naar Facebook alternatieven nu je weet hoe Facebook omgaat met jouw privacy? Het is lastig om Facebook te verlaten nu social media zo’n grote rol in ons leven is gaan spelen. Er zijn echter ook Facebook alternatieven beschikbaar die je de mogelijkheid bieden om online in contact te blijven met je sociale netwerk zonder dat jouw privacy op het spel staat. Hieronder worden vijf Facebook alternatieven besproken.

Waarom kiezen voor Facebook alternatieven?

Er zijn diverse redenen om op zoek te gaan naar een alternatief voor Facebook. Ten eerste maakt Facebook gebruik van gepersonaliseerde advertenties. Facebook verzamelt niet alleen jouw data, maar interpreteert deze ook zodat zij vervolgens advertenties kunnen tonen die passen bij jouw surfgedrag. Daarnaast verkoopt Facebook jouw data aan commerciële partijen. Deze inzet van jouw persoonlijke gegevens is de basis van het verdienmodel van Facebook.

Natuurlijk speelt het recente privacyschandaal een grote rol, maar een aantal andere producteigenschappen hebben mensen al eerder naar Facebook alternatieven doen zoeken. Eén van de grote ergernissen is dat Facebook algoritmes gebruikt om te bepalen wat jij ziet. Je ziet berichten dus niet in een chronologische volgorde, maar in de volgorde die Facebook voor jou bepaalt.

5 beste Facebook alternatieven

Er zijn verschillende Facebook alternatieven beschikbaar. De alternatieven zijn allemaal een betere keuze op het gebied van privacy, data verzameling en/of het gebruik van gepersonaliseerde advertenties. Hieronder worden de alternatieven Ello, Diaspora, EyeEm, Path en Vero besproken.

1. Ello

Ello begon als een gesloten sociaal netwerk, maar ontpopt zich de laatste jaren tot een goed alternatief voor Facebook. Het platform is minimalistisch opgezet, maar daardoor ook erg overzichtelijk. De functies zijn beperkt, zeker in vergelijking met Facebook. Tegen een kleine betaling kun je de functies uitbreiden, maar ook dan blijft bijvoorbeeld het voeren van een privégesprek onmogelijk. Het grote voordeel van Ello is dat het bedrijf geen gebruikmaakt van jouw data om advertenties te tonen, Ello is vrij van advertenties. Een ander voordeel is dat je niet je echte naam hoeft te gebruiken om een account aan te maken.

Pluspunten

[tie_list type=”thumbup”]

  • Geen gepersonaliseerde advertenties
  • Je mag een account maken onder een pseudoniem

[/tie_list]

Minpunten

[tie_list type=”thumbdown”]

  • Beperkte functies op het platform
  • Betaalde extra functies

[/tie_list]

2. Diaspora

Diaspora lijkt in veel opzichten op Facebook. Je hebt de mogelijkheid om berichten te plaatsen, te delen en te liken. Ook kun je reageren op de posts van een ander. Bij Diaspora kun je ook instellen wie jouw berichten krijgt te zien en wie niet. Het enige waar Diaspora echt in verschilt met Facebook is de manier waarop het bedrijf met jouw privacy en data omgaat. Jouw privacy ligt volledig in jouw handen. Het nadeel is echter dat je om de persoonlijke data optimaal te kunnen beheren wel moet beschikken over basiskennis van programmeren. Diaspora maakt geen gebruik van advertenties.

Pluspunten

[tie_list type=”thumbup”]

  • Diaspora verzamelt geen persoonlijke data
  • Je privacy wordt gewaarborgd
  • Er worden geen advertenties getoond
  • Zelfde mogelijkheden als bij Facebook
  • Je mag een account aanmaken onder een pseudoniem
  • Het is gratis

[/tie_list]

Minpunt

[tie_list type=”thumbdown”]

  • Basiskennis programmeren nodig om persoonlijke data te beheren

[/tie_list]

3. EyeEm

Voor wie Facebook met name gebruikt voor het delen van (professionele) foto’s, is EyeEm een goed alternatief. EyeEm is te vergelijken met Instagram, maar biedt een lucratief verdienmodel voor de gebruikers. Zo kun je jouw foto’s door EyeEm laten verkopen en een deel van de winst ontvangen. EyeEm is een Duits bedrijf dat gebonden is aan de strenge privacyregels zoals deze in Duitsland gehanteerd worden. Qua sociaal netwerk is EyeEm niet te vergelijken met Facebook.

Pluspunten

[tie_list type=”thumbup”]

  • Goed alternatief voor het delen van visuele content
  • Lucratief verdienmodel voor de gebruikers
  • Streng (Duits) privacybeleid

[/tie_list]

Minpunten

[tie_list type=”thumbdown”]

  • Geen goed alternatief voor een sociaal netwerk platform
  • Lager bereik dan Instagram

[/tie_list]

4. Path

Path is qua functionaliteit een goede concurrent van Facebook. Path heeft uitgebreide opties die nog verder uitgebreid kunnen worden door een kleine vergoeding te betalen. Het nadeel van Path is dat het bedrijf in het recente verleden veel problemen heeft gekend rondom het waarborgen van de privacy. Path staat nu onder strenge controle, maar dit schandaal heeft het vertrouwen in Path ernstig beschadigd.

Pluspunten

[tie_list type=”thumbup”]

  • Lijkt qua functionaliteit op Facebook
  • Gebruiksvriendelijk

[/tie_list]

Minpunten

[tie_list type=”thumbdown”]

  • Gepersonaliseerde advertenties
  • Privacyproblemen in het verleden
  • Betalen voor extra functies

[/tie_list]

5. Vero

Het beste alternatief voor Facebook is waarschijnlijk Vero. In tegenstelling tot andere social network platforms maakt Vero geen gebruik van algoritmes en worden nieuwe posts in chronologische volgorde getoond. Bovendien heb je geen last van advertenties. Jouw privacy wordt door Vero gewaarborgd en er wordt geen data verkocht aan derden. Vero is nu nog gratis, wie zich nu inschrijft kan genieten van een levenslang gratis lidmaatschap. In de toekomst moet er waarschijnlijk wel betaald gaan worden voor dit platform.

Pluspunten

[tie_list type=”thumbup”]

  • Lijkt qua functionaliteit op Facebook
  • Berichten worden getoond in chronologische volgorde
  • Geen gepersonaliseerde advertenties
  • Geen data verzameling en/of data verkoop

[/tie_list]

Minpunten

[tie_list type=”thumbdown”]

  • Verplichte opgave van je telefoonnummer
  • Wordt in de toekomst een betaalde dienst

[/tie_list]

Overige Facebook alternatieven

Naast de besproken platforms zijn er ook nog andere alternatieven voor Facebook beschikbaar, zoals: Digg, Mastadon, Steemit, Raftr, Signal, Telegram en iMassage. Deze platforms kennen ieder een eigen specifieke functie en zijn goede alternatieven op het gebied van privacy, data verzameling en adverteren.

Conclusie over Facebook alternatieven

Er zijn verschillende Facebook alternatieven die wel de voordelen van een sociaal netwerk platform bieden, maar beter omgaan met jouw privacy. Nu is het nog de kunst om al jouw vrienden mee te nemen naar een nieuw platform om optimaal te kunnen profiteren van het sociale karakter van deze Facebook alternatieven!

Andere Facebook artikelen

Facebook; foto’s privacy instellingen
Facebook; foto verwijderen
Facebook; vind-ik-leukknop
Facebook; reactieknoppen
Facebook; nieuwsoverzicht voorkeuren
Facebook; tag verwijderen uitschakelen
Facebook; berichten verwijderen

Meer social media instellingen…

Wil je meer tips over social media gebruik? Bekijk dan ook onze praktische tips in de categorieën “Social media management” en “Privacy instellingen social media”.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: