Hoe werkt een VPN verbinding?

Hoe werkt een vpn verbinding

Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom je een VPN-verbinding zou moeten gebruiken als je het internet op gaat. De belangrijkste reden is dat je met een VPN verbinding veiliger en anoniemer surft op het internet. In dit artikel leggen we uit wat VPN is, hoe een VPN verbinding werkt en wat de voordelen zijn.

Wat is een VPN precies?

VPN is een afkorting voor Virtual Private Network. Als jij het Internet opgaat, bijvoorbeeld om te surfen of een mailtje te sturen, dan doe je dit met een eigen Internetadres. Dit wordt ook wel een IP-adres genoemd. Met dit adres ben jij herkenbaar en wordt jouw internetgedrag geregistreerd door bijvoorbeeld bedrijven, jouw internetprovider en overheden. Maar als jij dit niet wil, dan kun je een VPN gebruiken. Dit is eigenlijk een extra schakel tussen jou en het Internet, die ervoor zorgt dat jouw IP-adres niet zichtbaar is en jouw gegevens versleuteld zijn. Met een VPN surf je dus veiliger en anoniemer op het web. Voor een VPN verbinding heb je altijd een VPN aanbieder nodig. Er zijn verschillende partijen op de markt die een VPN verbinding mogelijk maken. Een voorbeeld hiervan is VPN Express. Op de vergelijkingssite Wizcase kan je divers VPN aanbieder vergelijken inclusief een beoordeling van VPN Express.

3 voordelen om een VPN te gebruiken

Er zijn meerdere redenen om een VPN te gebruiken. We zetten er drie voor je op een rij.

1. Meer privacy

Als jij zonder VPN op het Internet aan het rondsurfen bent, dan kun je er op rekenen dat bedrijven of andere geïnteresseerden jouw internetgedrag in kaart brengen. Denk bijvoorbeeld aan jouw zoekgedrag, aankopen of locatie. Met deze informatie kunnen ze bijvoorbeeld jouw behoeften inschatten om advertenties op aan te passen of in kaart brengen wat jouw interesses zijn. Maar ook overheidsdiensten en Internet providers weten eigenlijk precies wat jij allemaal op Internet doet. Als je hier geen zin meer in hebt, dan is een VPN de goede oplossing.

2. Veilig gebruik van openbare Wifi netwerken

Bij het surfen op Internet ligt altijd het gevaar op de loer dat er hackers met je gegevens aan de haal gaan. Met name bij openbare WIFI netwerken (beveiligd en onbeveiligd) is het dit het geval. Hackers kunnen eenvoudig jouw gegevens comprimeren of misbruiken. Met een VPN worden jouw gegevens versleuteld over het netwerk verstuurd. Dit zorgt dat kwaadwillende minder makkelijk jouw gegevens kunnen bekijken of wachtwoorden en financiële gegevens kunnen confisqueren.

3. Opheffen van geografische blokkades

Mensen maken ook graag gebruik van een VPN verbinding om geografische blokkades op te heffen. Het is namelijk zo dat er websites zijn die in Nederland een ander aanbod hebben dan in het buitenland. Neem Netflix, daar staan op de Amerikaanse site allemaal films en series die we in Nederland niet kunnen bekijken. Of je bent in het buitenland en je wilt je favoriete serie van NPO of het Nederlandse aanbod van HBO bekijken. Met een VPN hef je deze blokkade op en kun je zonder problemen ook die content bekijken. Je kan namelijk met een VPN een server kiezen uit het buitenland. Op die manier lijkt het of jij je in het buitenland bevindt.

Maar hoe werkt een VPN verbinding dan precies?

Effectief is een VPN gewoon een soort van doorgeefluik. In plaats van dat je jouw gegevens aan het openbare Internet doorgeeft, zorgt de VPN ervoor dat alles zo anoniem mogelijk wordt gehouden. Stel dat jij surft naar je favoriete website. Jouw computer geeft dit verzoek door aan de VPN, waarna de VPN contact zoekt met de site. De pagina wordt dan in eerste instantie doorgegeven aan je VPN, die de informatie weer doorspeelt naar jou. De VPN zorgt er daarmee voor dat niemand jouw persoonlijke gegevens kan zien, deze blijven keurig achter de VPN hangen. De data wordt daarbij versleuteld op een manier waar hackers en bedrijven niks aan hebben.

Hoe werkt een vpn verbinding - helder - voorbeeld

Kan ik een VPN verbinding gebruiken op mijn computer en telefoon?

Een VPN is iets wat vooral bekend is van gebruik op een computer, maar het is ook mogelijk om op je mobiele telefoon van een VPN gebruik te maken. Logisch, want tegenwoordig gaat internetten grotendeels via jouw mobiel. De meeste VPN aanbieders, hebben daarom ook een app die jouw telefoon met VPN verbindt. De VPN zorgt ervoor dat jouw informatie, ook op je mobiel, veilig en anoniem is. Daar merk je zelf overigens bij het gebruik van je telefoon bijzonder weinig van.

Hoe kies ik een VPN provider?

Er zijn verschillende VPN providers te vinden, zowel in Nederland als daarbuiten. Niet gek ook, want de veiligheid en privacy op Internet zijn zaken die voor steeds meer mensen belangrijk worden. Het is dan ook goed om eens de tijd te nemen voordat je een VPN kiest. Daarbij is het heel belangrijk om van tevoren eens te bedenken waarvoor jij een VPN wilt gaan gebruiken.

Er zijn providers die goed zijn in het beschermen van je veiligheid, maar ook VPN’s die juist weer goed zijn in het opheffen van een locatieblokkade, bijvoorbeeld om ze meerder servers in meerdere landen hebben. Let er hierbij ook op dat er gratis en betaalde providers zijn. Hierbij zijn de betaalde providers over het algemeen sneller en gaan ze beter met je gegevens om. Er zijn namelijk wel wat gratis providers die jouw gebruikersgedrag (weliswaar geanonimiseerd) weer doorverkopen aan bedrijven.

Een VPN verbinding is het overwegen waard en in deze huidige tijd eigenlijk praktisch onmisbaar. Let er dan wel goed op wat voor VPN je precies gaat gebruiken. Neem de tijd om providers met elkaar te vergelijken voordat je een keuze maakt.

Veilig internetten

Wil je meer leren over veilig internetten? Bekijk dan eens ons artikel “10 tips voor veilig internetten! of lees hoe je malwareransomware of een computervirus kan voorkomen. Al onze tips over veilig internetgebruik vind je in de categorie “Veilig internetten”.

[box type=”shadow” align=”alignleft” class=”” width=””]Dit artikel is gesponsord door Wizcase.
Wizcase vergelijkt VPN aanbieders zodat consumenten een goede keuze kunnen maken.[/box]

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: