Social media accounts (zoals Facebook) verwijderen na overlijden

Social media accounts verwijderen na overlijden - Handleiding

Social media accounts verwijderen na overlijden is niet het eerste waar je aan denkt als je een dierbare bent verloren. Toch is het handig om te weten hoe je de digitale erfenis van een ander of jezelf beschermt. Je wilt foto’s en berichten immers bewaren, maar ook de veiligheid van het account en de privacy van de accounteigenaar beschermen. En is social media accounts verwijderen na overlijden altijd de enige optie als de accounteigenaar is overleden?

Wat gebeurt er met je digitale erfenis?

We delen ons hele leven op social media, maar vragen ons zelden af wat er met deze informatie gebeurt wanneer wij komen te overlijden. Het is verstandig om bij leven al na te denken over je digitale erfenis, zodat je nabestaanden jouw wensen kennen als je bent overleden.

De opties voor social media accounts verwijderen na overlijden zijn verschillend. Sommige social media accounts kun je een herdenkingsstatus geven, andere accounts kun je bij overlijden alleen verwijderen. In sommige gevallen kun je een persoon aanwijzen die jouw account kan beheren als je bent overleden, dat maakt social media accounts verwijderen na overlijden een stuk eenvoudiger.

Facebook en het verwijderen van accounts

Facebook biedt twee opties na het overlijden van de accounteigenaar: herdenken of verwijderen. Facebook geeft er de voorkeur aan om het account een herdenkingsstatus toe te kennen. Wanneer een familielid of goede vriend is overleden, kun je Facebook hierop attenderen via de Facebookpagina “Verzoeken om een account de herdenkingsstatus te geven of te verwijderen”.

Facebook vraagt om een aantal gegevens waarmee zij kunnen controleren of de accounteigenaar daadwerkelijk is overleden. Facebook vraagt naar de volledige naam van de accounteigenaar, een link naar de timeline, de datum van overlijden en een link naar het officiële overlijdensbericht. Facebook kent automatisch een herdenkingsstatus toe wanneer het overlijden voldoende onderbouwd is.

Mogelijkheden van een Facebook account met een herdenkingsstatus

Als de herdenkingsstatus aan het Facebook account wordt toegekend, worden de mogelijkheden van het account beperkt. Er wordt ‘ter nagedachtenis aan’ aan de profielnaam toegevoegd en er kunnen geen nieuwe vrienden meer geaccepteerd worden. Er kunnen – als de accounteigenaar dit niet heeft beperkt – berichten geplaatst worden op de timeline. Oude foto’s en berichten blijven toegankelijk voor vrienden. Het profiel wordt niet meer getoond in publieke ruimtes, dus het account is niet meer te zien bij ‘mensen die je misschien kent’ en je wordt als nabestaande niet meer herinnerd aan iemands verjaardag.

Een contactpersoon aanwijzen

Je kunt bij leven een contactpersoon aanwijzen die na jouw overlijden het account kan beheren. Deze persoon kan het profiel een herdenkingsstatus geven, de profielfoto wijzigen, berichten plaatsen en nieuwe vrienden accepteren. De contactpersoon kan geen wijzigingen aanbrengen in jouw profiel en geen privacygevoelige informatie inzien zoals jouw privéberichten. De contactpersoon kan het account ook laten verwijderen.

Facebook account verwijderen na overlijden

Je kunt het Facebook account van iemand die is overleden ook laten verwijderen. Daarvoor ga je naar deze pagina of op Facebook naar: Algemeen – Instellingen – Account beheren – Accountverwijderingsverzoek indienen. Facebook vraagt vervolgens om een aantal gegevens waarmee zij dit verzoek tot verwijderen in verband met overlijden kunnen onderzoeken.

Twitter account verwijderen na overlijden

Twitter biedt je alleen de mogelijkheid om het account te laten verwijderen. Dit doe je via deze link. Kies voor de optie ‘I want to request the deactivation of a deceased or incapacitated person’s account’. Twitter vraagt vervolgens informatie zoals de username van de overledene, een bewijs van overlijden, de aard van jouw relatie met de overledene en een bewijs van jouw identiteit.

Als Twitter concludeert dat de accounteigenaar inderdaad is overleden, wordt het account verwijderd. Een Twitter account kan geen herdenkingsstatus krijgen. Twitter verleent derden ook geen (beperkte) toegang tot het account.

LinkedIn account verwijderen na overlijden

Een LinkedIn account kan eenvoudig verwijderd worden via deze link. LinkedIn vraagt om een bewijs van overlijden, basisinformatie over de overledene en naar het bedrijf waar hij of zij als laatst gewerkt heeft. Een LinkedIn account kan alleen verwijderd worden en geen herinneringsstatus krijgen of door derden beheerd worden.

Overige social media accounts verwijderen na overlijden

[tie_list type=”checklist”]

  • Instragram: Je kunt het account een herdenkingsstatus geven of laten verwijderen met dit formulier.
  • Pinterest: Familieleden kunnen een account laten sluiten via deze pagina.
  • Google (Google+, Gmail en Youtube): Je kunt zelf bij leven een contactpersoon instellen om jouw account na overlijden te beheren. Als je dit niet geregeld hebt, kunnen familieleden het account verwijderen via deze link Google hanteert strenge regels en vraagt een uitgebreid bewijs van overlijden.
  • iTunes: Als je komt te overlijden vervalt je account. Je kunt als nabestaanden switchen van account, wanneer de inlogcodes bekend zijn. Een Apple ID verwijderen in verband met overlijden, kan geregeld worden via de klantenservice. Er worden vanwege privacyregels geen inlogcodes verstrekt aan derden.

[/tie_list]

Overige informatie voor je digitale erfenis

Het bij leven regelen van je digitale erfenis neemt jouw nabestaanden een hoop werk uit handen en zorgt ervoor dat de gegevens die jij privé wilt houden ook privé blijven. Om jouw dierbare foto’s te bewaren, kun je het best met regelmaat een back-up maken. Stel ook een digitaal testament op waarin je aangeeft wat er met jouw social media accounts moet gebeuren na jouw dood.

Wil je dat jouw Facebook account een herdenkingsstatus krijgt, omdat je het een mooi idee vindt dat mensen na jouw dood er nog eens op kijken? Of kies je liever voor de optie social media accounts verwijderen na overlijden? Het is jouw digitale erfenis, dus de keuze is helemaal aan jou.

Je inloggegevens bekend maken aan derden

Het is natuurlijk ook mogelijk om je inloggegevens met derden te delen of deze op te nemen in je nalatenschap. Het gaat echter tegen de privacyregels van sommige social media kanalen in zoals Facebook in om met deze gegevens in te loggen op het account van een overledene. Als je alles netjes volgens de regels wilt doen, dien je dus een verzoek in om het account een herdenkingsstatus te geven of deze te laten verwijderen. Social media kanalen delent ook nooit inloggegevens met derden.

Een boodschap sturen na jouw dood

Zelfs ná je dood kun je nog enigszins actief blijven op social media. Zo kun je met DeadSocial (video)berichten sturen naar je nabestaanden. Zo kan je een alvast afscheidsbericht en vervolgbericht van te voren instellen. Met de betaalde dienst Gone not Gone kun je nabestaanden levenslang berichten sturen op speciale momenten. Zo blijf je toch een beetje betrokken bij het leven. Je stelt een social media executeur aan om deze diensten te activeren.

Conclusie over social media accounts verwijderen na overlijden

Je kunt bij leven al het een en ander regelen om je digitale erfenis te verzekeren en tegelijkertijd je privacy te beschermen. Bij diverse social media kan je een contactpersoon aanstellen die jouw account naar jouw wensen kan beheren. Laat in ieder geval een digitaal testament achter zodat je nabestaanden weten op welke social media je actief was en wat jouw laatste wensen zijn aangaande deze accounts. Op die manier weet je zeker dat dierbare foto’s en berichten niet verloren gaan, jij op social media wordt herinnerd zoals je wenst of dat je nabestaanden je social media accounts verwijderen na overlijden.

Meer tips om informatie van het internet te verwijderen

In onze categorie “Informatie van het internet verwijderen” vind je handige tips om ongewenste informatie over jou of jouw bedrijf van het internet te verwijderen. Zo vind je tips hoe jij jezelf kan “Ongooglen”, “Zoekresultaten kan verwijderen uit zoekmachines” of hoe je “Informatie verwijderd van websites of social media kanalen”.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: