5 Tips om je privacy op het internet te beschermen

Tips om privacy op het internet te beschermen

Tegenwoordig doen we veel online. Super handig, want we zoeken gemakkelijk naar informatie op het internet, delen informatie, bankieren, werken en kopen spullen via het internet. Ons online gedrag, wordt door allerlei partijen gevolgd. Bijvoorbeeld om zoekresultaten of producten te tonen die bij jouw (behoefte) passen. Maar ook hackers die jouw gegevens willen comprimeren of willen doorverkopen. In dit artikel geven we je daarom 5 praktische tips zodat je er voor kan zorgen dat je privacy op het internet beter verbeterd.

1. Gebruik een beveiligde zoekmachine

In Nederland vindt meer dan 90% van alle zoekopdrachten plaats via Google. Wat we online zoeken in een zoekmachine laat heel duidelijk onze interesse, klachten of levensfase zien, variërend van een naderende zwangerschap tot gezondheidsproblemen. Na verloop van tijd kunnen onze zoekopdrachten ook de nieuwe zoekresultaten beïnvloeden die we te zien krijgen. Google heeft een optie in de instellingen om deze gepersonaliseerde zoekopdracht uit te schakelen. Ook heeft Google een optie waarmee je bedrijven verzoekt om jou niet te volgen op het internet. Echter hoeven bedrijven je verzoek niet op te volgen. Google schrijft zelf dat toch veel websites je browsergegevens nog verzamelen en gebruiken.

DuckDuckGo & Startpage

Een alternatief is om een andere zoekmachine dan Google te gebruiken. Twee voorbeelden van zoekmachines die beter omgaan met je privacy op het internet zijn DuckDuckGo en Startpage. De DuckDuckGo-zoekmachine slaat geen zoekgeschiedenis op, volgt gebruikers niet en verzamelt geen persoonlijke informatie van je computer. Je kan er net zoals in Google gewoon van alles zoeken en krijgt op een heldere manier je zoekresultaten te zien. Een ander alternatief van Nederlandse bodem is Startpage. Dit is een privacy-vriendelijke zoekmachine die zijn zoekresultaten gewoon uit Google trekt, maar dan zonder de tracking.

2. Gebruik virtuele privé-netwerken

Een andere manier om je privacy op het internet te beschermen is het gebruik van een VPN verbinding. Een VPN verbinding is een virtueel privénetwerk waar op een veilige manier data en informatie versleuteld uitgewisseld kan worden. Je computer of telefoon maakt dus een versleutelde verbinding met de VPN server. De VPN server maakt dan een normale verbinding met het internet. Hierdoor kunnen advertentie trackers en jouw internetprovider dus niet kunnen zien welke websites je bezoekt of wat je verder op het internet doet. Dit is thuis handig, maar vooral belangrijk als je gebruik maakt van een publiek draadloos netwerk zoals WIFI verbindingen. Iets waar iedereen tegenwoordig geregeld gebruik van maakt op bijvoorbeeld stations, cafés, hotels, in de trein, flexwerkplekken of bibliotheken.

Echter zorgt het gebruik van een VPN service wel voor een nieuwe privacy kwestie. Je moet namelijk jouw VPN provider wel kunnen vertrouwen, omdat deze al jouw internet activiteiten kan zien. Hoewel er enkele gerenommeerde VPN providers zijn die een gratis versie van hun VPN aanbieden, is het een goede vuistregel om een betaalde VPN-service te kiezen. Aangezien zij minder geneigd zijn om details over jouw online activiteiten aan adverteerders te verkopen. Een overzicht van verschillende VPN aanbieders is te vinden op VPNverbinding.nl.

3. Gebruik overal HTTPS

HTTP is het standaard protocol van een website. Je kent dit vast, omdat een URL vaak start met ‘http://’. HTTPS is een andere manier om data beveiligd te versturen. De extra ‘S’ staat voor Secure. Aanvullend vind je aan de rechterkant (boven of onderin de browsers) een afbeelding van een hangslotje. Een van de grote voordelen van HTTPS is dat gegevensuitwisseling beveiligd is. Denk aan internetbankieren, mail of het afrekenen in een shop. Informatie wordt namelijk versleuteld zodat alleen de verstuurder en ontvanger de informatie kunnen lezen.

Je kan er tegenwoordig voor kiezen om websites die geen HTTPS hebben te blokkeren. Dit kan door “HTTPS Everywhere” te installeren. Dit is een gratis en open-source browserextensie voor Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, en Firefox voor Android, die in samenwerking met The Tor Project en de Electronic Frontier Foundation is ontwikkeld. Het zorgt er automatisch voor dat websites een veiligere HTTPS-verbinding gebruiken in plaats van HTTP, als ze dit ondersteunen. Door de optie “Alle HTTP-aanvragen blokkeren” zorg je er met één klik voor dat alle niet-HTTPS-browserverbindingen geblokkeerd worden.

4. Gebruik anti-tracking extensies voor internetten

Maak je gebruik van mainstream browsers zoals Google Chrome of Microsoft Edge dan zijn er diverse anti-tracking plug-ins die trackers, cookies en advertenties blokkeren. Twee voorbeelden anti-tracking extensies zijn Privacy Badger en Ghostery.

Privacy Badger is misschien wel de beste anti-tracking webbrowser-extensie, gelanceerd door Electronic Frontier Foundation. Het is een gemakkelijk te installeren extensie die met een gebruiksvriendelijke werkbalkknop je gegevens bijhoudt. Het blokkeerlijstsysteem “groen / geel / rood” laat zien welke webpagina’s je volgen en geeft je de mogelijkheid om alles of iets voor elke website te blokkeren. Ghostery is vergelijkbaar met Privacy Badger, maar is nog gemakkelijker in gebruik. Het detecteert cookies op websites die je bezoekt en blokkeert de tracking waardoor je gegevens worden beschermd.

5. Gebruik een beveiligde browser

Maar wil je echt het grondig aanpakken, dan kan je er voor kiezen om een geheel andere op privacy gerichte internet browser te gaan gebruiken, die automatisch trackers van bedrijven blokkeert die je volgen. We bespreken hieronder een veilige browser voor je desktop en een voor je mobiel.

Epic Browser voor desktop

Deze browser is gebouwd op dezelfde kern als de Chrome-browser van Google. Een ingebouwde proxy-netwerkfunctie leidt jouw online activiteiten, zoals bezoeken van een website of zoekopdrachten, om via Amerikaanse servers, zodat je IP-adres er elke sessie anders uitziet. Hierdoor wordt de koppeling van alle verschillende online activiteiten aan het echte IP-adres van je computer voorkomen. Als een site HTTPS ondersteunt, maakt Epic altijd verbinding via dit gecodeerde protocol.

Ghostery voor mobiel

Met de tracker-blokkerende browser Ghostery kan je veilig internet gebruiken op je mobiel. Deze app kan je op je mobiel installeren. In de app kan je zien welke tracking wordt tegengehouden en bovendien kan je instellen dat reclames worden geblokkeerd.

Het is dus aan jezelf om te kiezen op welke manier je jouw privacy op het internet regelt. Volledige anonimiteit op het internet is niet te regelen, maar met deze 5 tips krijg je in ieder geval zelf wel meer grip op jouw data op het internet.

Veilig internetten

Wil je meer leren over veilig internetten? Bekijk dan eens ons artikel “10 tips voor veilig internetten! of lees hoe je malwareransomware of een computervirus kan voorkomen. Al onze tips over veilig internetgebruik vind je in de categorie “Veilig internetten”.

[box type=”shadow” align=”alignleft” class=”” width=””]Dit artikel is gesponsord door VPNverbinding.nl.
Op VPNverbinding.nl vergelijk je eenvoudig VPN aanbieders op prijs, snelheid, voordelen, nadelen en klantervaringen.[/box]

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: