Veilig internetbankieren; tips om veilig jouw bankzaken te regelen!

Veilig internetbankieren

We kopen steeds meer producten online en worden op het eind van het aankoopproces automatisch naar de betaling gevoerd. Internetbankieren rukt op. Dat is prettig en ook erg gemakkelijk. Via het internetbankieren heb je altijd overzicht over je bankrekeningen en kun je snel geld overmaken. Er zit echter ook een keerzijde aan. Ook internetcriminelen zijn zich bewust van de mogelijkheden om op een eenvoudige manier bankrekeningen van argeloze bankklanten leeg te plunderen. Wat kun je doen om zo veilig mogelijk te werken en de criminelen buiten de virtuele deur te houden? We bekijken een aantal tips om veilig internetbankieren mogelijk te maken.

Veilig internetbankieren

Omdat het belang van veilig internetbankieren toeneemt en banken niet zitten te wachten op financiële schade is er hard gewerkt om het internetbankieren goed te beveiligen. Je bank zorgt voor een beveiligde omgeving, het afvangen van aanvallen op de site, detectie van mogelijke fraude, geven van informatie en dergelijke. Aan de bankzijde zit het dus wel goed. Nu de klantzijde nog. Wat kun je zelf doen, waar moet je zelf aan denken?

Let op je beveiligingscodes

Je mag alleen zelf gebruik maken van jouw beveiligingscodes. Zou je deze delen, dan loop je meer risico dat de gegevens per ongeluk in verkeerde handen komen. Dus houd je pincode, inlogcodes, wachtwoorden of tancodes voor jezelf. Als je zelf een nieuw wachtwoord kiest, neem dan geen te voor de hand liggende. Geen geboortedatum, geen postcode. En uiteraard mag je nooit je codes via mail of telefoon doorgeven.

Houd je bankpas voor jezelf

Je bankpas is voor persoonlijk gebruik, je mag deze dus niet met een ander delen. Dan zou je immers ook de pincode met anderen moeten delen. De bankpas moet ook op een veilige plek worden opgeborgen en je zult regelmatig moeten controleren of je hem nog hebt. Banken zullen het niet accepteren als je, in het geval dat criminelen je bankrekening geplunderd hebben, ze vertelt dat je de pas al weken kwijt bent.

Beveilig je apparatuur

Enerzijds betekent beveiligde apparatuur dat onbevoegden niet zomaar gebruik moeten kunnen maken van je computer of smartphone. Deel je het gebruik van de computer met een ander, zorg er dan voor dat je na het internetbankieren altijd uitlogt van de bankomgeving. Het is ook een goed idee om vervolgens ook de browser te sluiten.

Het gaat daarnaast ook over het apparaat zelf en vooral de software die erop is geïnstalleerd. De software kun je op verschillende manieren beveiligen

Zorg dat je up-to-date bent, dat je de laatste beveiligingsupdates van je besturingssysteem hebt binnengehaald en geïnstalleerd

Zorg voor goede en bijgewerkte anti-virussoftware

Gebruik de nieuwste en officiële versie van de bankier-app en zorg voor een goede, niet te raden beveiliging ervan. Het internet zit vol met allerlei gevaren. Blijf weg van illegale en verdachte websites om besmetting met malware te voorkomen

Beveilig je internetomgeving

Zorg dat je thuisnetwerk niet toegankelijk is voor derden. Weg met een standaard wachtwoord als ‘admin’ voor je router! Over het algemeen geldt dat je voorzichtig moet zijn met internetbankieren in (openbare) netwerken die niet door jouzelf worden beheerd. Denk bijvoorbeeld aan ‘gratis’ wifi in hotels of restaurants, of zelfs het wifi-netwerk van je werkplek. Je weet nooit wie er met je meekijkt. Moet je toch gebruik maken van een openbaar netwerk, beveilig je verbinding dan met VPN of gebruik je 4G netwerk van je mobiele telefoon.

Negeer die mail of die telefoontjes!

Heb je een waarschuwend mailtje van je bank gekregen? Criminelen maken handig gebruik van dit soort mailtjes die door het logo bedrieglijk echt lijken. Klik nooit op linkjes in dit soort mailtjes, banken zullen je nooit dit soort berichten sturen met waarschuwingen of linkjes om zogenaamde problemen op te lossen. Ook telefoontjes van de bank, waarin ter bevestiging om beveiligingscodes wordt gevraagd komen in werkelijkheid van criminelen. Krijg je toch een mailtje of telefoontje en je denkt dat dit wel eens echt zou kunnen zijn, zoek dan op de site even naar het officiële telefoonnummer van de bank en bel even zelf om e.e.a. na te gaan.

Controleer je bankrekening

Door regelmatig je bankrekening te controleren, minimaal eens per twee weken, en na te lopen welke betalingen zijn gedaan kun je verdachte afschrijvingen eerder constateren. Mocht je nog papieren afschrijvingen ontvangen, dan voer je binnen twee weken na ontvangst ook zo’n controle uit.

Meld incidenten

Heeft zich toch iets verdachts voorgedaan? Is er geld verdwenen, ben je een bankpas kwijtgeraakt, heeft iemand toegang gekregen tot je apparatuur of beveiligingsgegevens? Meld al dit soort incidenten direct aan je bank en volg de aanwijzingen die je dan krijgt op. Zo voorkom je dat de schade groter wordt. Bovendien zullen banken je geen schadevergoeding geven als je te laat met je melding was gekomen of niet adequaat reageert op aanwijzingen om de problemen op te lossen.

Plezier in online bankieren

Met inachtneming van maatregelen en de nodige discipline wordt veilig internetbankieren niet alleen mogelijk, maar voegt het iets wezenlijks toe aan de mogelijkheden om via het internet inkopen te doen. Bovenstaande tips kunnen je helpen om veel ellende te voorkomen en meer plezier te beleven aan het online afhandelen van bankzaken of aankopen.

Veilig internetten

Wil je meer leren over veilig internetten? Bekijk dan eens ons artikel “10 tips voor veilig internetten! of lees hoe je malwareransomware of een computervirus kan voorkomen. Al onze tips over veilig internetgebruik vind je in de categorie “Veilig internetten”.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: