VPN voor veilig online internetten

vpn - veilig internetten

Alles wat je op internet doet, kan worden gevolgd door diverse partijen. Naarmate het internet steeds meer samensmelt met het dagelijkse leven van vrijwel iedereen, wordt ook je internetprivacy steeds belangrijker. Dat hoeft niet zo’n probleem te zijn. Een VPN (Virtual Private Network) zorgt ervoor dat bedriven, overheden of jouw internetprovider niet meer kan zien welke websites jij bezoekt en wat je online doet.

Waarom een VPN gebruiken?

Om antwoord te geven op de vraag waarom het gebruik van een VPN handig is, moet er eerst gekeken worden naar wat een VPN is. Een VPN zorgt ervoor dat je rechtstreeks vanaf je computer, laptop, telefoon, tablet een beveiligde verbinding maakt met een server ergens anders op de wereld. Zo wordt het moeilijk te achterhalen welke sites je bezoekt en wat je precies online doet. Het enige dat je provider nog kan zien is het IP-adres van de VPN-server. En deze server kan overal op de wereld staan. Het IP-adres van die server wordt daarbij niet alleen aan jou gekoppeld maar aan iedereen die het internet opgaat via die exacte server. Vanaf die server wordt de beveiligde verbinding weer verder getrokken naar de website die je bezoekt. Zie het een beetje als een ondergrondse tunnel. Op je computer ga je ondergronds en op de plaats van bestemming duik je weer op. Niemand die ziet waar je vandaan komt en niemand die kan achterhalen wie je bent.

Digitale vingerafdruk

Je IP-adres is een uniek nummer dat je krijgt wanneer je het internet opgaat, een soort digitaal huisadres. Met dit IP-adres kan je exact worden getraceerd. Je IP-adres hoort volgens de huidige Autoriteit Persoonsgegevens (AVG) ook tot de ‘persoonsgegevens’. Bedrijven en de regering verzamelen data van iedereen. Het IP-adres is een grote schakel in wat jij online doet. Met informatie over de sites die jij bezoekt, gebruikt en welke zoekwoorden jij intypt, worden er profielen gemaakt van gebruikers. Deze profielen, ook wel de digitale vingerafdrukken, worden bijvoorbeeld gebruikt voor marketingdoeleinden. Met een VPN voorkom je dat er online profiel van jou wordt opgebouwd.

Veilig gebruik maken van open wifi-netwerken

Veel mensen denken er niet bij na en maken dankbaar gebruik van wifi-netwerken die iedereen kan gebruiken. Denk aan de openbare netwerken bij restaurantjes, hotels en bibliotheken. In de meeste gevallen is dit geen probleem, maar het kan toch zo zijn dat mensen met verkeerde ideeën meekijken en zien wat je via dat netwerk doet en wellicht je gegevens stelen. Met een VPN-verbinding kun je veilig gebruikmaken van deze open wifi-netwerken, zonder dat je bang hoeft te zijn dat er iemand met je meekijkt of gevoelige informatie steelt.

Andere bijkomstigheden van de VPN

Naast het feit dat je anoniem door het net kunt surfen, heeft een VPN ook leuke voordelen voor internet tv. Met een VPN omzeil je namelijk geo-blokkades, waardoor het lijkt alsof je je in een ander land bevindt. Dat is handig bij streamingdiensten zoals Netflix. Netflix blokkeert series en films uit de USA voor gebruikers uit Nederland. Met een VPN kijk je gewoon alles wat je wilt. Ook kun je door het omzeilen van de geo-blokkades gebruikmaken van sites en content die in jouw land zijn geblokkeerd.

Er zijn meer redenen waarom een VPN verstandig is, maar de belangrijkst is misschien wel om te voorkomen dat bedrijven en overheden een profiel van jouw online gedrag opbouwen en hackers geen gevoelige informatie bemachtigen. Met een VPN heb je altijd een beveiligde en versleutelde internetverbinding.

Veilig internetten

Wil je meer leren over veilig internetten? Bekijk dan eens ons artikel “10 tips voor veilig internetten! of lees hoe je malwareransomware of een computervirus kan voorkomen. Al onze tips over veilig internetgebruik vind je in de categorie “Veilig internetten”.

[box type=”shadow” align=”alignleft” class=”” width=””]Dit artikel is gesponsord door Pricewise.nl.
Pricewise.nl vergelijkt energie, verzekeringen, internet en tv abonnementen. Vergelijk en bespaar op je vaste lasten.[/box]

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: