Notice and takedown verzoek indienen | Helder uitgelegd!

Notice and takedown procedure - informatie van het internet verwijderen

Het komt regelmatig voor dat individuen of bedrijven ongewenste informatie over zichzelf op internet terugvinden. Denk hierbij aan het zonder toestemming plaatsen van werk waar jij het auteurs- of merkrecht over bezit, maar ook het publiceren van je persoonsgegevens of cyberpesten.

In dit soort gevallen wil je dat de informatie zo snel mogelijk wordt verwijderd. Hiervoor moet je een zogeheten notice and takedown verzoek indienen bij de eigenaar van de website of bij de hostingpartij die de betreffende website host. In dit artikel leggen we uit wat een notice and takedown is en hoe de notice and takedown procedure in zijn werk gaat.

Wat is een notice and takedown verzoek?

Vanwege de wildgroei aan problematische informatie krijgen internet service providers, zoekmachines en social media sites vaak verzoeken om informatie te verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan oneigenlijk gebruik van logo’s of creatief werk, bedreiging, discriminatie of oplichting via veilingsites of phisingsites. Omdat in het verleden onduidelijk was wat je hier tegen kon doen is de Gedragscode Notice-and-Take-Down opgesteld. Hierdoor weten online dienstverleners precies hoe ze kunnen optreden wanneer zij een verzoek tot verwijdering krijgen. Het doel van de gedragscode is dat elke melding wordt afgehandeld. Al betekent dit niet dat alle verzoeken automatisch worden gehonoreerd.

Wanneer kun je een notice and takedown verzoek indienen?

Je kunt een verzoek indienen op het moment dat je informatie tegenkomt waarvan je denkt dat deze onrechtmatig of strafbaar is. Dit kan per website verschillen. Op Facebook gelden bijvoorbeeld andere regels dan op een open platform als WordPress. Het kan dus zijn dat bepaalde informatie in strijd is met de regels van een website terwijl het in bredere zin niet strafbaar is. Voor het indienen van een takedown notice is een vermoeden genoeg maar je moet wel goed onderbouwen waarom je denkt dat de informatie onrechtmatig of strafbaar is.

Hieronder staan een aantal voorbeelden waarbij een notice and takedown verzoek een grotere kans van slagen heeft:

[tie_list type=”checklist”]

  • Informatie niet in overeenstemming met de regels van de website
  • Gegevens die tot identiteitsfraude kunnen leiden
  • Privacy schending
  • Inbreuk op auteurs- en/of merkenrecht
  • Haat zaaiende en racistische uitlatingen
  • Smaad en lasterlijke teksten
  • Cyberstalking

[/tie_list]

Bij wie moet je een notice and takedown verzoek indienen?

Het beste is om zo dicht mogelijk bij de bron een verzoek in te dienen. Dus in eerste instantie bij degene die de informatie heeft geplaatst. Vaak zal deze persoon of partij niet willen meewerken. In dat geval kijk je wie er een niveau hoger zit, bijvoorbeeld de beheerder van een forum of de eigenaar van de website. Op de meeste websites vind je de contactgegevens of een invulformulier om contact op te nemen met het bedrijf of eigenaar van de betreffende website. Als deze niet bekend zijn of geen gehoor geven moet je de takedown notice richten aan de domeinhouder of de organisatie die de website host. Mocht dit alles niet helpen kun je het verzoek indienen bij de registrar van de domeinnaam. Dit is het bedrijf dat de domeinnaam registreert.

Zie hieronder een paar relevante sites:

[tie_list type=”checklist”]

[/tie_list]

Hoe kan ik een notice and takedown verzoek indienen?

De meeste hostingpartijen, registrars van domeinnamen of websites zoals social media kanalen hebben vaak een procedure op hun website gepubliceerd waar ze aangegeven hoe de notice and takedown bij hun werkt. Soms staat hier een link bij naar een webformulier wat het indienen vereenvoudigt. Wanneer er geen procedure staat vermeld kan je een email sturen met de gegevens die in het volgende onderdeel worden genoemd.

Welke gegevens zijn belangrijk bij een notice and takedown verzoek?

Wanneer er geen procedure staat vermeld op de website van een hostingpartij, website of registrar van de domeinnaam mail je de desbetreffende partij met toevoeging van de volgende informatie:

[tie_list type=”checklist”]

  • Je contactgegevens.
  • Welke informatie verwijderd moet worden: Vermeld duidelijk alle informatie die volgens jou onrechtmatig is. Het is belangrijk specifiek te zijn. Vaak is het bijvoorbeeld niet nodig om de gehele website te verwijderen, maar kan ook een enkele zin verwijderd worden. Voeg ter verduidelijking een print screen toe van de ongewenste informatie (indien mogelijk gemarkeerd.)
  • Een motivatie waarom je de betreffende partij vraagt om op te treden (als eigenaar van de website, beheerder van de website, eigenaar domeinnaam of host). Bijvoorbeeld omdat de informatie niet waar is, omdat er sprake is van identiteitsfraude, omdat de andere partij geen belang heeft om deze te publiceren of omdat de informatie een inbreuk maakt op jouw auteursrechten.
  • De impact van het publiceren van de informatie.
    De URL’s waarop de ongewenste informatie is gepubliceerd. In geval van plagiaat, voeg dan ook originele URL’s toe.
  • Indien nodig voeg je documenten toe waarmee je bewijst dat jij de rechtmatige eigenaar bent van de informatie (bijvoorbeeld een inschrijving bij de Kamer van Koophandel).
  • Een termijn waarbinnen de informatie verwijderd moet worden.

[/tie_list]

Hoe lang duurt een notice and takedown procedure?

Hoe lang een notice and takedown procedure duurt hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan hoe goed je kunt aantonen of informatie onrechtmatig of strafbaar is, de aard van de overtreding en de financiële schade die de informatie aanricht. Wanneer een website een standaard notice and takedown procedure heeft wordt daarin meestal een maximale tijdsduur aangegeven.

Hoe complexer het verzoek, hoe langer het vaak nodig is om de takedown notice te beoordelen. In het geval van een ernstige overtreding geldt als norm dat deze binnen 48 uur beoordeeld moet worden. In minder acute gevallen mag het langer duren, maar dan wordt tien dagen als de bovengrens beschouwd.

Wil je meer leren over hoe je informatie van het internet kan verwijderen? Lees dan ook de artikelen ‘Informatie van social media verwijderen’ en ‘Zoekresultaten verwijderen uit zoekmachines’.

Tips om informatie van het internet te verwijderen

In onze categorie “Informatie van het internet verwijderen” vind je handige tips om ongewenste informatie over jou of jouw bedrijf van het internet te verwijderen. Zo vind je tips hoe jij jezelf kan “Ongooglen”, “Zoekresultaten kan verwijderen uit zoekmachines” of hoe je “Informatie verwijderd van websites of social media kanalen”.

[adinserter name=”Shortcode ebook informatie verwijderen”]

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: